Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třígólová půlhodinka Čížové, táborská rezerva doma prohrála. Soběslav a Hradec uspěly venku

 
sobota, 9. března 2019, 17:13, aktualizováno 10. března 2019, 19:13

AKTUALIZOVÁNO - Béčko Táborska vyšlo v prvním jarním střetnutí divize naprázdno s Klatovy. Už se pomalu schylovalo k remíze, když Západočeši vsítili jedenáct minut před koncem vítězný gól. Posílená Čížová se Šlapákem a Zahrádkou v základní sestavě rozhodla o výsledku s Tachovem již po úvodní půlhodině. V té době vedla 3:0 a druhý poločas se dohrával jen z povinnosti. V neděli se venku předvedly Soběslav a J. Hradec. Uspěly střelecky a bodově. Spartakovci vyhráli 4:1 nad Rakovníkem a Hradečtí v Sedlčanech strhli vedení na svou stranu čtvrtou trefou deset minut před závěrem.

Na Soukeníku se představily třetí Klatovy a hned v 5. minutě potrestaly hrubou chybu domácí obrany, když zaváhal i brankář Němeček, kterému prošel míč trestuhodně mezi nohama. Táborští se ze šoku rychle oklepali a pět minut nato po ose Berešík, Kubec a Bryanta bylo na tři doteky srovnáno. Ve 26. minutě trefil domácí Berešík, jeden ze tří pendlů, z trestného kopu břevno.

Druhý poločas kopíroval ten první. Rozhodčí nepochopitelně pískali na domácí mužstvo standardní situace a po jedné z nich padl rozhodující gól. V 79. minutě z přímého kopu, zřejmě po ofsajdu, dostali Táborští druhou branku, na níž už nestačili odpovědět. „Velkým zklamáním je opět výkon rozhodčích ve druhém poločase. Učíme hrát mladé kluky dospělý fotbal, ale tyto zápasy jim ubírají chuť a ideály o fotbale,“ mrzelo vedoucího táborského mužstva Petra Koláře.

Druhá Čížová hostila na úvod jarních odvet čtvrtý Tachov. Sokol měl od prvních minut taktovku ve svých rukou a soupeře přehrával. Už v 5. minutě se po autu a obloučku agilního O. Gregora prosadil na zadní tyči hlavičkující Lukeš. Západočeši se sice snažili, ale směrem dopředu byli bezzubí. Velké starosti dělaly Tachovu rychlé protiútoky domácích. Po jednom z nich unikl po křídle Jirouš a jeho centr poslal pohotově do sítě opět Lukeš. Zakrátko do vápna nabíhajícího navrátilce Zahrádku hosté faulovali v šestnáctce. Jirouš penaltu bezpečně proměnil a připsal si patnáctý gól v sezoně.

Na jubilejní desáté výhře Čížové se po přestávce už nic nezměnilo. Soupeř se snažil o korekci, ale brankář Novák uhájil čisté konto. „Rychlý gól nás uklidnil, nemuseli jsme se tlačit za každou cenu dopředu. Máme silný útok a brejky dělaly hostům velké problémy. Za stavu 3:0 jsme si v kabině říkali, že nesmíme nic podcenit a hru jsme kontrolovali. Hosté párkrát zahrozili, ale Novák nás podržel. My jsme měli už jen jednu možnost Šlapákem, který běžel sám na branku, ale nedal,“ uvedl kapitán Čížové Radim Nečas, který se po roce marodění s kotníkem vrátil na trávník v roli kapitána. „Oproti podzimu jsme určitě silnější. A to nám ještě chyběli Polodna a Kočí. Příště nás čeká znovu doma béčko Táborska,“ dodal Nečas k nadcházejícímu derby, v němž bude Čížová velkým favoritem.

Výstavní gól Vaňka, přestřelka pro Hradec

Soběslavi se na venkovních hřištích dlouhodobě nedaří, ale v Rakovníku se předvedla v tom nejlepším světle. Obrana i bez nemocného kapitána Boháče, jehož na stoperu výborně zastoupil Bouchal, dovolila domácím jen jednu přímou střelu na Kuníkovu branku za poločas. Trávník byl na některých místech pod vodou a až v poločase přestalo pršet. S těžkým terénem se lépe vypořádali Soběslavští, kteří si do poločasu vytvořili dvougólový náskok zásluhou Mazoucha s Kutnerem. Velkou šanci měl ještě Dvořák, který za stavu 1:0 netrefil prázdnou branku.

Po přestávce Rakovník přidal na obrátkách a zatlačil hosty do defenzívy. „Domácí na nás nastoupili a podařilo se jim snížit. Naštěstí jsme to ustáli a sami během čtyř minut dvakrát skórovali. Při třetím gólu nám k tomu pomohla i voda… Následně se krásným trestňákem o břevno a tyč trefil Vaněk. Škoda, že nešla kamera. Zbytek zápasu se jen dohrával, domácí věděli, že je rozhodnuto,“ poznamenal k prvnímu vítězství Soběslavi venku vedoucí týmu Michal Lemberka.

Ani fotbalisté J. Hradce se nemohli pyšnit lichotivou bilancí na soupeřových trávnících. Ze sedmi zápasů bodovali jen v derby u Soběslavi. V základní sestavě proti Sedlčanům se ještě neobjevily zahraniční posily z Afriky, ale důležitou roli sehráli nováčci Tomek s Kněžínkem. Obě nové zimní tváře z juniorky Dynama ČB resp. z Dačic se výrazně přičinily na zvratu nepříznivého skóre.

Klíčový okamžik přišel v 80. minutě, kdy se za hosty počtvrté prosadil Janák a těsný náskok 4:3 už Hradečtí udrželi až do konce. Ziskem tří bodů odskočili poslední dvojici a bodově se dotáhli na třináctou Doubravku. Cennou výhru musí potvrdit v domácí premiéře s Přešticemi.

Výsledky 16. kola divize A:

FC MAS Táborsko B – SK Klatovy 1898 1:2 (1:1)

Branky: 10. Bryanta – 5. Bálek, 79. Jůda. Rozhodčí: Lafek – Cichra, Babka. Delegát: Kabyl. ŽK: 1:2 (Berešík – Pavlovič, Kotrba). Diváků: 120.

Táborsko B: Němeček – Mikuláštík, Laszák, Kmeťo, Radosta (86. Kavka) – Schramhauser, Berešík (65. Bouchal) – Vandas, Bryanta (86. Vaňo), Postřihač – Kubec. Trenér Kamil Tobiáš.

Sokol Čížová – FK Tachov 3:0 (3:0)

Branky: 5. a 31. Lukeš, 35. (pen.) Jirouš. Rozhodčí: Švagr – Vyhnanovský, Vychodil. Delegát: Skála. ŽK: 2:1 (Jirouš, Janda – Ruda). Diváků: 200.

Čížová: J. Novák – Zahrádka, D. Novák, Rozhoň, Nečas – Šlapák (77. Krasnyanyk), Dvořák, O. Gregor, Lukeš – Janda (86. M. Gregor) – Jirouš. Trenér Zdeněk Staroba.

Tatran Sedlčany – FK Jindřichův Hradec 1910 3:4 (2:1)

Branky: 25. Haas, 35. Senft, 66. P. Lípa - 34. Tomek, 48. Völfel, 62. Kněžínek, 80. Janák. Rozhodčí: Volf - Šlajs, Špindlerová. Delegát: Dobšík. ŽK: 1:2 (Brotánek - Tomek, Králíček). Diváků: 238.

J. Hradec: Hulík – Řehoř, Kněžínek, Völfel, Blažek - Votava, Chalupský, Tomek, Janák (91. Waník) – Jindra (56. Králíček), Toman. Trenér Marek Černoch.

SK Rakovník – FK Spartak Soběslav 1:4 (0:2)

Branky: 51. Sklenka - 22. Mazouch, 36. Kutner, 64. Žalda, 68. Vaněk. Rozhodčí: Teuber - Kyncl, Nejedlo. Delegát: Rauch. Diváků: 70.

Soběslav: Kuník – Maršík, Bouchal, Suchan, Hromada – Podráský – Žalda, Kutner (84. Chotovinský), Vaněk (88. Suda) – Mazouch, Dvořák (72. Smetana). Trenér Radek Hajič.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Daniel Pekař