Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Druholigové Dynamo vystartuje na jaře za obhajobou podzimního prvenství

 
středa, 27. února 2019, 17:54

Zápasem ve Vlašimi první březnovou neděli vstoupí A-mužstvo Dynama České Budějovice do jarní části druhé nejvyšší domácí soutěže, Fortuna národní ligy. V tabulce se budějovičtí fotbalisté zatím nedívají nikomu na záda a poprávu se řadí do okruhu největších favoritů společně s Jihlavou, Hradcem Králové nebo posílenou Zbrojovkou Brno.

Černobílí přezimovali na čele druholigového pořadí a svoji pozici hodlají potvrdit ve čtrnácti jarních zápasech, na které se během pauzy poctivě připravovali v domácích podmínkách a také v Chorvatsku, kde našli optimální podmínky pro trénink i cvičné zápasy. „Budeme hrát o první místo. Přinejhorším o postup do baráže, která však je ošidná. Jakékoliv jiné umístění považujeme momentálně za neúspěch,“ hlásí generální manažer Martin Vozábal.

Dynamo sehrálo deset přátelských utkání s bilancí šesti vítězství, dvou remíz a také dvou porážek hned v úvodu od pražské Sparty a rakouského Amstettenu. Nejlepší střeleckou mušku měla trojice Kladrubský, Šplíchal, Táborský, všichni se trefili třikrát. „Určitě jsme spokojení s průběhem zimního období. Povedlo se všechno, co jsme chtěli natrénovat i odehrát. Na klukách vidím, že hodně chtějí a nepostrádají motivaci. Chceme se poprat o nejvyšší příčky. Uděláme pro to maximum,“ ujišťuje hlavní trenér David Horejš.

Hra musí být na něčem založená

Fotbalisté i trenéři si velmi pochvalovali soustředění na Balkáně, které jim vítaným způsobem zpestřilo dlouhé dva měsíce rozdělující fotbalový podzim a jaro. „Našli jsme tam výborné podmínky včetně stravy a regenerace. Využívali jsme přírodní trávu a změřili síly s kvalitními soupeři, které bychom těžko hledali doma v tomto termínu,“ vrací se David Horejš k vítězným soubojům s týmy Šibeniku, Krupy a Mostaru. „Nic nám tam nechybělo a bylo to mnohem lepší, než celé dva měsíce dvakrát denně docházet na Složiště,“ usmívá se kapitán Jiří Kladrubský.

Kabinu opustila čtveřice Róbert Koval (konec hostování z Dukly Praha), Adrián Čermák, Vojtěch Gebert (oba hostování v barvách Táborska) a Lazar Sajčić, s nímž klub ukončil smlouvu. Čermák s Gebertem pomohou jihočeským sousedům se záchranářskými pracemi ve FNL a po půl roce se počítá s jejich návratem na Střelecký ostrov. Novými tvářemi jsou obránce Lukáš Provod (hostování z Viktorie Plzeň) a záložníci Patrik Brandner (přestup z Dukly Praha), Daniel Mareček (hostování ze Sparty) resp. Ladislav Martan (přestup z Hradce Králové). „Hledali jsme ještě posily do ofenzivy. Měli jsme dva tipy, ale nevyšlo to,“ přiznává Martin Vozábal.

Prvním soupeřem Dynama bude Vlašim. Budějovičtí potom cestují do Prostějova a doma se poprvé představí v duelu se Zbrojovkou Brno v neděli 17. března. „Vlašim se pohybuje v klidném středu tabulky. Je to nebezpečný a velmi silný soupeř díky spolupráci se Spartou. Už se nám rýsuje sestava, pouze na dvou postech ještě zůstává otazník,“ říká David Horejš a naznačuje, kudy může vést postupová cesta do ligy: „Jedna věc je chtít, ale důležité je, co pro to uděláte. Tam bude klíč k úspěchu. Nestačí jen bojovnost. Hra musí být na něčem založená. V létě jsme začali budovat základy, dál je pilujeme. Věřím, že všichni hráči pochopí svoji roli.“

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle