Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FK Lažiště pořádal předsilvestrovský turnaj

 
pátek, 4. ledna 2019, 21:58

V neděli 30. 12. 2018 uspořádal FK Lažiště na UMT v místním sportovním areálu předsilvestrovský turnaj ve fotbale 4 + 1. Turnaje se zúčastnily čtyři týmy, které si složili hráči z místního FK. Papírovým favoritem byl tým složen okolo bratří Linhartů (Budějcká šlechta). Ale i ostatní týmy měly ve svém středu velmi kvalitní fotbalisty. To bylo zárukou, že se bude hrát kvalitní fotbal. To se nakonec naplnilo.

Nejdříve proběhly boje ve skupině (každý s každým) a poté následovalo play off dle vybojovaných pozic. Ve skupině se hrálo 2 x 7 minut, v play off to bylo 2 x 10 minut a v případě nerozhodného výsledku rozhodovala střelba pokutových kopů. Po třech na každé straně a následně po jedné do rozhodnutí.

Papírové předpoklady se naplnily a vítězem skupiny se stala Budějcká šlechta, která vyhrála všechna utkání, byť v prvním utkání prohrávala s týmem Legendy v poločasu 1:3, aby nakonec zápas otočila a vyhrála 4:3. Na druhém místě skončil nejzkušenější tým Legendy, kde byl nejmladším hráčem pětatřicetiletý Jan Hornát. Třetí místo obsadil Dynamit a čtvrtý byl tým L.A. Galaxy. Zajímavostí bylo, že složení posledních zápasů ve skupině bylo stejné jako v následném semifinále.

Výsledky ve skupině:

Budějcká šlechta – Legendy 4:3, Z. Linhart, Růžička, Kolafa, Vávra – Pěsta, Kupka, Bízek

Dynamit – L.A. Galaxy 4:2, Jar. Rauscher 2, Liška, Jak. Rauscher – Brzobohatý 2

Legendy – L.A. Galaxy 3:1, Bízek 2, Hornát – Hanzal

Budějcká šlechta – Dynamit 3:2, Vávra, J. Linhart, Kolafa – Volmut, Sedláček

Dynamit – Legendy 1:2, Jak. Rauscher – Pěsta 2

L.A. Galaxy – Budějcká šlechta 1:5, Stupár - Z. Linhart 3, J. Linhart, Růžička

Tabulka:

1. Budějcká šlechta 12:6 9

2. Legendy 8:6 6

3. Dynamit 7:7 3

4. L.A. Galaxy 4:12 0

Před play off došlo i na vloženou dovednostní soutěž. Jednalo se o střelbu na přesnost (břevna a tyče). Tu vyhrál s přehledem Dynamit (15 bodů). Největší zásluhu na vítězství měli bratři Rauscherovi, kteří byli velmi přesní. Druhé byly Legendy (10 bodů) a třetí L.A. Galaxy (9 bodů).

Semifinále začalo utkáním mezi Legendami a Dynamitem. Dynamit se ujal dvakrát vedení, ale zkušení hráči Legend dokázali vždy vyrovnat. Když čtyři minut před koncem dal Dynamit na 3:2, tak se zdálo, že je již rozhodnuto. Ale konec nabídl pořádné drama. Dvě minuty před koncem Legendy dvěma slepenými góly skóre otočily. To ale nebylo vše. Poslední střelou zápasu Jakub Rauscher prostřelil Hodinu a šlo se na penalty. Rozhodlo se až v šesté sérii, kdy došlo na brankáře. Liška se nemýlil a následně vychytal Hodinu. Do finále šel Dynamit.

Druhé semifinále bylo jednoznačnější. Budějcká šlechta otevřelo skóre v první minutě a v poklidu si došla pro poločasové vedení 4:0. Ve druhém poločasu ubrala a nechala L.A. Galaxy stáhnout skóre až na 4:6, aby v závěru opět přidala a vítězství si v pohodě pohlídala.

Poté následovalo utkání o třetí místo mezi poraženými semifinalisty. K němu zodpovědněji přistoupilo L.A. Galaxy a zaslouženě si došlo pro třetí místo. Střelecky se zaskvěl J. Hrbek ml. Pravdou je, že Legendy v tomto zápase myslely pouze na útočení a obranou se moc nezabývaly.

Finále bylo nakonec také celkem jednoznačné. Dynamit nastoupil bez brankáře Lišky, který si poranil koleno (tím pádem chytal hráč z pole) a neměl nikoho na střídání. Budějcká šlechta se ujala brzy vedení a poté skóre již jen kontrolovala.

Paradoxem bylo, že semifinálová utkání i utkání ve skupině měla vyšší úroveň než finálové a o 3. místo, kdy už všem po náročném programu docházely síly. Vítězem se stala zaslouženě Budějcká šlechta složena převážně odchovanci Dynama ČB. Druhý skončil Dynamit složen především hráči místního FK, doplněn budějovickým Jakubem Rauscherem a exlažišťským Liškou v brance. Tento tým vyhrál v základní hrací době z pěti utkání pouze jedno, ale i to mu nakonec na druhé místo stačilo. Třetí skončilo překvapivě L.A. Galaxy, které bylo mixem hráčů z několika klubů a poslední zůstaly Legendy složené ze zkušených hráčů domácího FK, doplněné krajánky T. Kupkou a J. Hornátem.

V závěru programu došlo při vyhlášení turnaje i na individuální ocenění a poděkování všem účastníkům a rozhodčím, kterými byli Petr a Pavel Hodinovi. Turnaj to byl i přes nepřízeň počasí vydařený a dle vyjádření zúčastněných by se mohl turnaj stát tradicí mezi svátky i v dalších letech.

Semifinále:

Dynamit – Legendy 4:4, pen. 6:5, Sedláček, Volmut, Liška, Jak. Rauscher, rozh. pen. Liška – Pěsta 2, Hornát 2

L.A. Galaxy – Budějcká šlechta 4:8, Hrbek st., Hanzal, Stupár, vlastní Vašura - Z. Linhart 3, J. Linhart 2, Růžička, Vávra, Kolafa

O 3. místo:

Legendy – L.A. Galaxy 8:11, Bízek 3, Pěsta 2, Hornát 2, Kupka – Hrbek ml. 5, Hanzal 4, Kravčenko, Hrbek st.

Finále:

Budějcká šlechta – Dynamit 5:3, Růžička 2, Z. Linhart, J. Linhart, Kolafa – Volmut 2, Sedláček

Individuální ocenění:

Nejlepší střelec: Z. Linhart – 8 gólů

Nejlepší hráč: J. Hornát

Nejlepší brankář: Z. Liška

Nejtechničtější hráč: P. Růžička

Nejhezčí gól: M. Stupár (brankář)

Sestavy:

Budějcká šlechta: Ondřej Vašura – Jan Linhart (FK Lažiště), Roman Vávra (FC Písek), Zdeněk Linhart, Daniel Kolafa (Rakousko), Patrik Růžička (Švédsko – 3.liga)

Dynamit: Zdeněk Liška (Rakousko) – Jaroslav Rauscher, Jan Macek, Marek Sedláček, Jaroslav Volmut (FK Lažiště), Jakub Rauscher (Dynamo ČB)

L.A. Galaxy: Martin Stupár – Jan Hrbek st. (FK Lažiště), Pavel Brzobohatý, Alexandr Kravčenko (FC Vlachovo Březí), Jan Hrbek ml. (Tatran Prachatice), Jiří Hanzal (FC Šumavské Hoštice)

Legendy: Pavel Hodina – Josef Raušer, Petr Bízek, Jiří Pěsta (FK Lažiště), Tomáš Kupka, Jan Hornát (Rakousko)

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Jan Škrle