Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nebýt venkovních výkyvů, zimovala by Soběslav v klidných vodách

 
sobota, 22. prosince 2018, 19:50

Soběslav vystupuje v divizi druhým rokem. Z minulé sezony v ní zůstala z jihočeských zástupců jediná... Vloni nastřádala za podzimní část 18 bodů, letos o bod více, což stačilo dvanácté místo za šest domácích výher, jednu remízu a osm porážek. Spartakovci předváděli na domácím stadionu kvalitní výkony, ale u soupeřů je neuměli zopakovat. Bídné vysvědčení podtrhuje zisk jediného bodu na venkovních hřištích. „Cíl máme stejný jako minulou sezonu, udržet se,“ říká v rekapitulaci první půlky divize A kouč Radek Hajič.

Jak celkově hodnotíte umístění v právě skončené podzimní části?
Já spokojen rozhodně nejsem. Myslím, že potenciál mužstva je větší. Osobně jsem si přál o čtyři body více. Hlavně venkovní zápasy, to byl někdy zmar.

Venku to nebylo stále ono, i když zápasy byly vyrovnané. V sedmi utkáních získali jen jediný bod. Našel jste příčiny?
Máte pravdu. Kdybychom znali příčiny, pak by se daly odstranit. Jednou z nich jsou opakované individuální chyby jednotlivců, druhou poměrně úzký kádr. To jsou věci, které se dají odstranit. Do hlav kluků bohužel nevidím, i když o tom mluvíme často a hledáme řešení. Jeden bod z venkovních zápasů je katastrofa. Vesměs jsou ty zápasy vyrovnané, ale k bodovému zisku nevedou.

Nelimitoval vás příliš úzký kádr a trable na brankářském postu?
Nebudu říkat, že mě to netrápilo. Ale prostě taková situace nastala. Za dlouhodobě zraněného Kuníka musel zaskočit Marek Nývlt a zhostil se toho se ctí. Je to pro nás samozřejmě i velké ponaučení. Prostě jsme tu situaci s gólmany podcenili. Ale nebylo to o gólmanech. Delší dobu nemohli naskočit do zápasů Boháč, Žalda nebo Hromada.

Který podzimní duel se vám nejlépe vydařil?
S výkony v domácích zápasech jsem spokojený, kromě Jindřichova Hradce. To jsou body, které nám chybějí. O venkovních zápasech už jsem mluvil, tam působíme bojácným a ustrašeným dojmem, umocněným školáckými chybami, které nás srážejí.

Která ztráta bodů vás nejvíce mrzí?
Určitě nerad budu vzpomínat na zápas s J. Hradcem, tam jsme měli bodovat. Hrůza byla v Berouně, kde domácí vystřelili pětkrát na branku, to jsem navrhl předsedovi rezignaci.

Chtěl byste vyzdvihnout výkony některých hráčů?
Jednoznačně nás k bodům táhli gólově Filip Vaněk a Aleš Kutner. Aleš se po příchodu se Sokola S. Ústí vypracoval jak fotbalově, tak charakterově k tahounům mužstva, a věřím, že se po zimě ještě zlepší. Petr Bouchal i ve 37 letech dokazuje, že je výborný fotbalista. Své si odvedl Vojta Zeman a zlepšené výkony předváděl i Tomáš Mazouch. Naopak velkým zklamáním bylo účinkování našich útočníků a v posledních kolech se kupily velké chyby v obranné činnosti.  Je třeba podotknout, že za výsledky a herní projev jsem zodpovědný já. Proto je třeba začít hledat chyby především u sebe.

Divize se oproti loňsku obměnila. Je více vyrovnaná?
Neřekl bych, že je tento ročník jiný. Kvalitou mužstev je stejný, tréninkově i časově také. Stejně tak finanční náročnost není zanedbatelná. Když to shrnu, tak divize je náročná soutěž po všech stránkách.

Co říkáte konečné podzimní tabulce? Překvapil vás některý z týmů svým umístěním?
Ani ne, chtěl jsem, abychom měli o 3-4 body více. Pražáci se asi budou tlačit nahoru, a že jsou Jihočeši dole, mne také nepřekvapuje. Trochu překvapily Přeštice, ale na Plzeňsko je to poněkud specifické. Uvidíme, co přinese jarní část soutěže.

Kdy zahájíte zimní přípravu a jak bude vypadat?
Příprava bude probíhat standardně. Ovšem s tím rozdílem, že musíme zohlednit náročnost soutěže a zaměřit se na věci, které nás tíží. Můžu prozradit, že bude náročnější než v minulých letech. Zahájíme 12. ledna a pojedeme čtyřikrát týdně plus přátelské zápasy. V plánu je i herní soustředění od 16. do 20. února 2019 v Tasovicích na Znojemsku.

Plánujete během zimní přestávky přivést nějaké posily?
Ano, chtěl bych, aby přišli noví hráči, kteří vytvoří konkurenci, a tím se posuneme výš. Pan Nývlt přinesl seznam šesti jmen, jež chceme oslovit. Každý ví, jak těžké je sehnat hráče pro divizi a Marek v tomto směru odvádí výbornou práci. Uvidíme, koho se povede do Soběslavi přivést. Na druhou stranu nás pravděpodobně někdo opustí.

S jakými plány půjdete do jara?
Stejně jako minulou sezónu… Záchrana.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle