Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V kaplickém turnaji Old boys triumfovali Titáni

 
středa, 19. prosince 2018, 09:24

Třetí prosincovou sobotu si dali v Kaplici dostaveníčko hráči, kteří již dosáhli zralého věku. Konal se totiž již devátý ročník halového turnaje v sálové kopané nad 35 let, tentokráte jako Staropramen Old boys Cup. Letošní ročník měl deset účastníků. Devět patřilo mezi již stálé účastníky tohoto zápolení, nováčkem pak byla českobudějovická Slavia. Týmy si to rozdaly ve dvou pětičlenných skupinách. První čtyři si zajistily postup do čtvrtfinále, pro jeden tým tedy musel skončit turnaj po základní části. Všechny zápasy se hrály na jedenkrát patnáct minut.

skupina A:

Áčko bylo papírově silnější, což ukázal i průběh turnaje a jednotlivé zápasy. K tomu přispěli i Titáni, kteří svůj tým již druhým rokem posílili o zkušené exligové fotbalisty Luboše Pecku a Lukáše Adama. Maratón osmadvaceti zápasů odstartoval duel tradičního účastníka turnaje z Trhových Svinů a českobudějovické Slávie, coby nováčka. A ten hned v prvním duelu vystrčil růžky, když si na své konto připsal cennou výhru rozdílem čtyř branek. I Titáni velice záhy svou kvalitu prokázali, když rozdílem tří branek zvládli duel s českokrumlovským Slavojem. Titáni v čele s Peckou a Adamem nakonec prolétli skupinou bez ztráty kytičky a jen s jedním inkasovaným gólem. Postup z druhé příčky si pohlídala bez větších problémů Rafanda, tým kolem Zbyňka Ginzela. Slávii nakonec jedna výhra a jedna remíza stačila na třetí postupové místo. Ve čtyřech zápasech Slavoj nasbíral o jeden bodík více než Trhové Sviny, což stačilo na poslední místenku do čtvrtfinále. Zajímavostí je, že Slavoj v základní skupině vstřelil ve čtyřech zápasech jen čtyři branky a o všechny se postaral zkušený Václav Domin. Trochu překvapivě skončil turnaj po základní části pro Trhové Sviny.

zápasy:

T. Sviny - Slavia ČB 0:4, Vazač 2, Binter, Szojka,

Titáni - Slavoj ČK 3:0, Adam 2, Goretki,

Rafanda - T. Sviny 4:0, Ginzel, Salon, Motz, Hermann,

Slavia ČB - Titáni 0:2, Adam, Pecka,

Slavoj ČK - Slavia ČB 1:1, Domin – Blažek,

Titáni - Rafanda 3:0, Moravec, Pecka, Adam,

T. Sviny - Titáni 1:5, Picek – Pecka 3, Adam, Goretki,

Rafanda - Slavoj ČK 4:1, Ginzel 2, Motz, Havlíček – Domin,

Slavia ČB - Rafanda 0:3, Szó, Havlíček, Ginzel,

Slavoj ČK - T. Sviny 2:2, Domin 2 – Janoušek 2,

pořadí:

1. Titáni Kaplice 4 0 0 13:1 12

2. Rafanda Kaplice 3 0 1 11:4 9

3. SK Slavia České Budějovice 1 1 2 5:6 4

4. FK Slavoj Český Krumlov 0 2 2 4:10 2

5. TJ Spartak Trhové Sviny 0 1 3 3:15 1

skupina B:

V béčkové skupině byli jasnými favority na postup domácí „Parožáci“ a od Třebíče cestující Rebels Okříšky. O zbylé dvě volná místa si to rozdaly tři týmy. Tradičně startující Vyšší Brod a kaplické Rambo a podruhé se na kaplickém turnaji představila Zlatá Koruna. Ta v prvním duelu srdnatě vzdorovala Parohu, ale nakonec odešla poražena. Vyrovnanou bitvu pak svedl Vyšší Brod s Rambem. O výsledku se rozhodlo až sedmnáct vteřin před koncem, kdy se z dorážky prosadil vyšebrodský Pavel Medek. A tento výsledek byl pro další vývoj hodně určující. Další dva zápasy skončily shodnou remízou 2:2. Smírně se rozešly Okříšky s Parohem a „Vyšák“ se „Zlatkou“. Vítěze neměl ani duel mezi Rambem a Zlatou Korunou. V první polovině zápasu mohli vstřelit gól Zlatokorunští, v závěru měli pro změnu gólovky hráči Ramba. Přesto utkání skončila netradičně bez branek. Překvapení se zrodilo mezi vyšebrodským Dynamem a Okříšky. Jihočeši brzy vedli, ale tři minuty před koncem hosté z Vysočiny dokonali obrat. Vítězství jim ovšem přáno nebylo. Góly Csavoje a Medka zajistili tři body Dynamu. Zbývající čtyři zápas dopadly podle papírových předpokladů. V součtu to znamenalo, že z prvního místa postupovali do čtvrtfinále domácí Parožáci, z druhého Vyšší Brod, ze třetího díky horšímu vzájemnému zápasu Okříšky a dvě plichty nakonec stačily i Zlaté Koruně. Černý Petr skončil v rukou Ramba, jehož hráče trápila především neproduktivní koncovka.

zápasy:

Paroh - Z. Koruna 2:0, Kubalák, Janda,

V. Brod - Rambo 1:0, Medek,

Okříšky - Paroh 2:2, Kylíšek, Večeřa – Janda, Janura,

Z. Koruna - V. Brod 2:2, Zayml, J. Král – Pěnčík, Csavoj,

Rambo - Z. Koruna 0:0

V. Brod - Okříšky 3:2, Pěnčík, Csavoj, Medek – Řezáč, Kylíšek,

Paroh - V. Brod 4:1, Janda 3, Sedlák – Syrovátka,

Okříšky - Rambo 4:0, Kylíšek 3, Jůza,

Z. Koruna - Okříšky 1:3, Kalista – Večeřa 2, Kolman,

Rambo - Paroh 1:3, Procházka – P. Pulec, Krůček, Janda,

pořadí:

1. Paroh team Kaplice 3 1 0 11:4 10

2. FK Dynamo Vyšší Brod 2 1 1 7:8 7

3. Rebels Okříšky 2 1 1 11:6 7

4. SK Zlatá Koruna 0 2 2 3:7 2

5. Rambo Kaplice 0 1 3 1:8 1

čtvrtfinále:

Čtvrtfinálové souboje měly své favority, ale i futsalový míč je kulatý, a ne vždy musí platit, že co je psáno, je i dáno. Play off odstartoval duel mezi Titány a Zlatou Korunou. Už ve druhé minutě poslal favorita do vedení Luboš Pecka, ale záhy přišla odpověď ze sálovek Pavla Zaymla. Zlatokorunští srdnatě bojovali, ale favorit se prosadit dokázal. Po trefách tahounů Titánů Luboše Pecky a Lukáše Adama postupoval do semifinále favorit.

Vyšší Brod si to poté rozdal s českobudějovickou Slávií. Bezbrankový stav vydržel prakticky první polovinu zápasu. Slávisty poslal do vedení Josef Turek, ale vzápětí vyrovnal Michal Pěnčík. V jedenácté minutě vrátil Slávii vedení David Mendlík. Komplikace přišla necelé dvě minuty před koncem, když byl na dvě minuty vyloučen Binter, ale Vyšebrodští přesilovku nevyužili. Naopak postup českobudějovického týmu jistil Hynek Blažek.

Tradiční soupeři na sebe narazili ve třetím čtvrtfinálovém mači. Kaplický Paroh si to rozdal s českokrumlovským Slavojem. Diváci se gólu dočkali až v osmé minutě. V předchozím průběhu měli více možností ke skórování Parožáci, ale do vedení šel Slavoj. Těsně před brankářem Františkem Říhou usměrnil míč do sítě povedenou tečí Jiří Čermák. Hráči Parohu zvýšili úsilí, soupeře zatlačili a v hektickém závěru se jim podařilo nejenom vyrovnat, ale i vstřelit vítězný gól. O vyrovnání se postaral Pavel Pulec a postup trefil v poslední minutě svým jediným gólem na turnaji Jan Říha.

V posledním duelu se postupové šance dávaly spíše hráčům Rebels. Rafanda se totiž musela obejít již bez služeb Roberta Szó. Rafanda dirigovaná Zbyňkem Ginzelem však soupeři odolávala, a navíc dvě minuty před koncem sama gólově udeřila, když brankáře Vejtasu překonal právě Zbyněk Ginzel. Když pak vzápětí přidal druhý gól Jaroslav Havlíček, byla semifinálová čtyřka kompletní.

zápasy:

Titáni - Z. Koruna 3:1, Pecka 2, Adam – Zayml,

V. Brod - Slavia ČB 1:3, Pěnčík – Turek, Binter, Blažek,

Paroh - Slavoj ČK 2:1, P. Pulec, J. Říha – Čermák,

Rafanda - Okříšky 2:0, Ginzel, Havlíček,

semifinále:

První semifinále bylo reprízou duelu ze základní skupiny. Po ránu porazili Titáni Slávii po gólech Adama a Pecky 2:0. Cíl byl tedy pro Slávisty jasný. Pohlídal tyto dvě persony v bílém dresu Titánů. To se jim podařilo, přesto zápas skončil stejným výsledkem jako ve skupině. V deváté minutě nasměroval Titány do finále prvním gólem na turnaji Josef Fríd. Soupeř pak s blížícím se koncem byl nucen sáhnout ke hře bez brankáře, ale power play nevyužil, naopak gólem do kryté branky ztvrdil finále pro Titány Alexei Goretki.

Druhý duel byl o poznání jednoznačnější. Na hráče Rafandy viditelně dopadla únava. V sedmé minutě sice ještě dokázal Ginzel snížit na rozdíl jedné branky, ale hráči Parohu záhy znovu své vedení navýšili a skóre pak již narůstalo jen jedním směrem. Ve třinácté minutě se dokonce do přečíslení vydal i brankář František Říha a po narážečce se spoluhráčem uklidil míč pod břevno Šilhanovy svatyně. Konečné resumé pak bylo vysoké v poměru 8:1.

zápasy:

Titáni - Slavia ČB 2:0, Fríd, Goretki,

Paroh - Rafanda 8:1, Janura 3, Janda 2, P. Pulec, Kubalák, F. Říha – Ginzel,

o medaile:

O bronzu se rozhoduje tradičně v penaltovém rozstřelu. Na aktéry čekalo pět sérií. V první sérii René Ždiarský poslal Slávii do vedení a vzápětí jej podpořil gólman Radek Mendlík, který pokryl pokus Zbyňka Ginzela. Následně uspěl Petr Vazač, ale ani Josef Motz nezaváhal. Pavel Šilhan pak zneškodnil penaltu Lukáši Binterovi a vyrovnat mohl Václav Pexa, tomu však byla branka malá. Ve čtvrté sérii se definitivně rozhodlo. Josef Turek mířil přesně, naproti tomu Jan Hermann neuspěl a z třetího místa na turnaji se mohl radovat nováček, českobudějovická Slávie.

Finále proti sobě svedlo vítěze základních skupin a dva týmy, které si finále jednoznačně za celý turnaj zasloužily. O výsledku se rozhodovalo v polovině bitvy o zlato. To na polovině zatahal osudově za dres unikajícího Pecku Jan Říha a Parožáci šli do tří. Oslabení nesehráli vůbec špatně, ale v jeho samotném závěru přece jenom inkasovali, když gólmana Františka Říhu překonal Luboš Pecka. Domácí se poté snažili o vyrovnání, s blížícím se koncem sáhli i ke hře bez brankáře, ale ani z několika závarů míč nedokázali dotlačit za záda gólmana Jiřího Vančaty. A protože se z brejků neprosadili ani Titáni, skončilo utkání hubeným výsledkem 1:0. Bylo se na co dívat, hrálo se slušně a férově, a to bylo to hlavní. Titáni se mohli radovat z premiérového prvenství na tradičním turnaji hráčů nad 35 let.

O 3.místo: Slavia ČB - Rafanda na penalty 3:1, rozh. penalta Vazač,

Finále: Titáni - Paroh 1:0, Pecka,

Pořadatelé samozřejmě nezapomněli ocenit ani individuální výkony. Koruna nejlepšího střelce turnaje připadla Petru Jandovi, který soupeřům nasázel 8 branek, stejně jako Luboš Pecka z vítězných Titánů. Tahoun tohoto celku si odnesl ocenění pro nejlepšího hráče celého turnaje. Nejlepším brankářem pak pořadatelé zvolili gólmana celkově třetí českobudějovické Slavie Radka Mendlíka.

I v pořadí již devátý ročník halového turnaje hráčů nad 35 let se vyvedl na výbornou. Nutno také zmínit, že turnaje se zúčastnila řada hráčů narozená dříve než před 35 lety. A tak jen pro orientaci uvádíme trio nejstarších hráčů turnaje. Tím nejzkušenějším byl gólman Pavel Lenk (ročník narození 1954). Tuto trojici pak doplnilo duo v dresu českokrumlovského Slavoje Jiří Anderle (1962) a Václav Domin (1962). Celý turnaj odřídila trojice arbitrů Robert Granec, Jaroslav Škuthan a Jaroslav Škuthan mladší. I jim patří poděkování pořadatelů, kteří též děkují všem sponzorům.

střelecká tabulka:

8 – Janda (Paroh), Pecka (Titáni), 6 – Adam (Titáni), Ginzel (Rafanda), 5 – Kylíšek (Okříšky), 4 – Domin (Č. Krumlov), Janura (Paroh)


Konečné pořadí + sestavy:

1. Titáni Kaplice

Jiří Vančata, Alexei Goretki, František Česák, Petr Skála, Marek Vančata, Josef Fríd, Tomáš Moravec, Lukáš Adam, Luboš Pecka, Ondřej Papaj,

2. Paroh team Kaplice

František Říha, Karel Krůček, Martin Kubalák, Pavel Lattner, Pavel Pulec, Jan Říha, Petr Janura, Milan Sedlák, Petr Janda,

3. SK Slavia České Budějovice

Radek Mendlík, Libor Szojka, René Ždiarský, Lukáš Binter, Petr Vazač, David Mendlík, Hynek Blažek, Josef Turek, Ondřej Lacko,

4. Rafanda Kaplice

Pavel Šilhan, Zbyněk Ginzel, Robert Salon, Josef Motz, Robert Szó, Jaroslav Havlíček, Jan Hermann, Václav Pexa,

5. FK Dynamo Vyšší Brod

Jan Salzer, Vít Syrovátka, Daniel Poláček, Michal Pěnčík, Petr Csavoj, Pavel Medek,

6. Rebels Okříšky

Jiří Vejtasa, Martin Řezáč, Petr Kylíšek, Ivoš Večeřa, Milan Kolman, Jaroslav Jůza, Jan Jeřábek, Vítězslav Hlavina

7. SK Zlatá Koruna

Rudolf Schwarz, Jan Macanovič, Pavel Král, Miloš Kalista, Pavel Zayml, Milan Somolík, Jaroslav Král

8. FK Slavoj Český Krumlov

Pavel Janků, Michal Flöring, Zdeněk Šváb, Jiří Anderle, Jiří Němec, Petr Schönkypl, Jiří Čermák, Václav Domin, Jan Peťule,

9. Rambo Kaplice

Václav Kuchař, Josef Studený, Tomáš Procházka, Milan Neubauer, Tomáš Beránek, Bohdan Malický, Radek Lattner,

10. TJ Spartak Trhové Sviny

Pavel Lenk, René Janoušek, Václav Brožka, Ladislav Picek, Vadim Rys, Petr Valut, Josef Rauscher, Karel Brůha, Josef Kurali.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec
 


 
Reklama