Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Podzimní účtování - Olešník správným půlmistrem, nováčci nezklamali

 
pondělí, 10. prosince 2018, 11:49

Fotbalový podzim 2018 přinesl v krajském přeboru nejedno překvapení. Oba nováčci z Lomu a Blatné si vedli nad očekávání, půlmistrem se stal zaslouženě Olešník. Podle předsezónních prognóz se naplnila očekávání.

Olešník si po patnácti zápasech první poloviny vytvořil slibný devítibodový náskok na druhého. „Chtěl jsem hrát do 3. místa, jsme první, což znamená, že jsem spokojený,“ říká olešnický trenér Roman Chlumecký a zůstává nohama pevně na zemi. „Jsem rád, že noví hráči zapadli do kolektivu a zkvalitnili dosavadní kádr,“ dodává k letním posilám. Navrátilci Štos s Lafatou nastříleli 29 z celkových 50 gólů.

Na druhém místě přezimují Katovice. Dokázaly zvítězit jak v Č. Krumlově, tak s Lomem v Táboře. Povedený podzim završily domácí výhrou s Jankovem. Po Olešníku mají nejlepší obranu a útok. „S umístěním je spokojenost. Jen nás mrzí domácí ztráty s Hlubokou a Blatnou, často nás trápily absence hráčů,“ uvádí předseda SK Otava Tomáš Hajdušek st.

Nováček Sokol Lom se po třech postupech v řadě zastavil v krajském přeboru. Musel se vypořádat se ztrátou domácího prostředí, zápasy odehrál v Táboře. Paradoxně hrál lépe venku než doma. „Třetí místo po podzimní části soutěže je víc, než jsme si předsevzali. Potvrdilo se také, že nejkvalitnější kádry mají Olešník a Katovice. Škoda, že Olešník tak moc odskočil. Myslíme si, že boj o 1. místo je již téměř rozhodnut,“ tipuje šéf Lomu Petr Kolář.

Čtvrtému Slavoji Č. Krumlov vyšla první polovina podzimu výborně. Držel se na čele, přehrál i Olešník (venku 3:0), ale pak jako by mu došel dech. Z posledních sedmi utkání získal jen dva body. „Trošku nás trápily domácí zápasy a proměňování brankových příležitostí,“ jmenuje příčiny kouč Václav Domin, jenž zabudoval do sestavy další odchovance.

Kolik mužstev o udržení?

Obstát v těžké konkurenci se podařilo pátým místem Oseku. Do sezony vstupoval s pokorou a jasným cílem. Až na porážky s Protivínem a Želčí a remízu v Milevsku dokázal porazit všechny celky z druhé poloviny tabulky. Jakub Říský nastřílel 13 gólů. Jankov se po dvou letech v divizi vrátil do přeboru. Podzim si rozdělil na tři série. Tři utkání bez výhry, deset bez porážky a závěrečná tři bez bodů. Stačilo to na šestou příčku.

Dražice byly po 11. kolech čtvrté, což se nečekalo, ale ztráta řady zraněných hráčů se podepsala na čtyřech prohrách za sebou. „Cílem bude záchrana, stejně jako pro dalších asi 12 mužstev,“ říká Marian Horka, který končí v roli hrajícího trenéra. Po 18 letech se vrátila mezi krajskou elitu Blatná. Dokázala porazit všechny tři exdivizionáře i posledního šampiona Želeč. „Být to tabulka na konci soutěže a skončit devátí, tak budeme určitě spokojeni s tím, že náš cíl je splněn. Uhráli jsme devatenáct bodů, což je pěkné číslo, ale na sestup a na přední příčky je stejně daleko,“ uvědomuje si blatenský asistent Roman Remeš.

Rozhodně jiné představy měla některá mužstva na dalších místech. Osmá Hluboká střídala vydařené chvilky se slabšími, za očekáváním zůstali v Třeboni, Milevsku a Čimelicích, kde došlo na trenérskou výměnu. Na chvostu skončil s 15 body tandem Rudolfov – Protivín. Největší zklamání připravily svým fanouškům Želeč a Roudné. Celky, s nimiž se počítalo na přední pozice. Úřadující mistr se první půlku trápil, sedm zápasů nevyhrál a k restartu se dostal až po výhrách nad Lomem a Olešníkem. U Malše měnili krev. Řada odchodů se musela projevit, Roudné pykalo za narychlo poskládanou obranu, která kupila chyby. Z exdivizního trojlístku skončilo nejhůře.

PODZIMNÍ STATISTIKY KRAJSKÉHO PŘEBORU

Nejlepší střelci: 15 – Radim Štos, 14 – David Lafata (oba Olešník), 13 – Jakub Říský (Osek), David Neužil (Lom), 11 – Vladimír Uher (Katovice), 8 – Martin Průcha (Třeboň), 7 – Lukáš Dudek (Olešník), Jan Hoch (Osek), Zbyněk Vorel (Protivín), Michal Požárek (Katovice), Ondřej Otepka (Roudné), David Růžička (Třeboň), 6 – Václav Hegenbart (Čimelice), Jaroslav Bosnyak (Lom), Radim Pouzar (Rudolfov), Lukáš Stuchlík (Dražice), Václav Novák, Tomáš Tauber (oba Č. Krumlov), Jakub Barda (Milevsko), 5 – Michal Hojdar, Petr Novotný (oba Dražice), Jakub Píša, Jan Hála (oba Roudné), Vojtěch Bürger (Jankov)

Vlastní góly (4): 1 – Michal Šimůnek (Blatná), Jakub Píša (Roudné), František Lošek (Jankov), Tomáš Hořejší (Dražice).

Vychytané nuly: 5 – Ladislav Chylík (Lom), Tomáš Švehla (Katovice), 4 – Marek Hanus (Protivín), Martin Blažek (Želeč), Michal Trnka (Č. Krumlov), 3 – David Přibyl (Čimelice), Jiří Šiller (Hluboká), Jan Studnička (Olešník), Jaroslav Chlanda (Blatná), Pavel Dvořák (Milevsko), Michal Baka (Dražice), 2 – Filip Matoušek (Olešník), Tomáš Teringl, David Pícha (oba Rudolfov), Aleš Pavelec (Jankov), 1 – Michal Šimůnek (Blatná), Jakub Skála (Třeboň), Michal Fajfrlík (Želeč), František Říha (Č. Krumlov), Jakub Kozlík (Osek), Jan Komárek (Jankov), Tomáš Hřebejk (Roudné), Jakub Kopecký (Třeboň)

Červené karty (24): 1 – Jiří Šiller, Patrik Kössl, Kryštof Kadlec a Pavel Hájek (vš. Hluboká nad Vlt.), Marek Sedláček, Michal Kůst, Ondřej Křivanec a Filip Jícha (vš. Blatná), Jan Novotný, David Ryneš a Jan Šindelář (vš. Rudolfov), Oleksandr Kagui, Tomáš Hajdušek a Karel Cibulka (vš. Katovice), Tomáš Hřebejk, Jan Hála a Ondřej Cahyna (vš. Roudné), Jan Hoch (Osek), Martin Svoboda (Český Krumlov), David Růžička (Třeboň), Martin Blažek (Želeč), Martin Šahajda (Olešník), David Maršán (Jankov), Tomáš Vakoč (Milevsko)

Žluté karty: 10 – Radim Pouzar (Rudolfov), Jakub Píša (Roudné), 9 – Voj. Bürger (Jankov), 8 – Ondřej Cahyna (Roudné), Jan Šindelář (Rudolfov), Jiří Šiller (Hluboká nad Vlt.), Zdeněk Mikeš (Blatná), Daniel Štecher (Dražice), 7 – Filip Čadek (Blatná), Mir. Jelen (Lom), Kryštof Kadlec (Hluboká nad Vlt.), Jan Hoch (Osek), Ondřej Otepka (Roudné), Petr Hovorka (Čimelice), David Maršán (Jankov), 6 – Jan Chylík a Tomáš Hajdušek (oba Katovice), Jakub Říský (Osek), Zbyněk Stráský (Hluboká nad Vlt.), Lukáš Stuchlík (Dražice)

Nejvyšší domácí vítězství: 10:2 Olešník – Blatná, 6:0 Olešník – Milevsko, 5:0 Katovice – Milevsko 

Nejvyšší venkovní vítězství: 0:6 Čimelice – Olešník, 3:7 Olešník – Dačice, 1:4 Želeč – Třeboň

Nejvíce gólů padlo v zápasech: 12 Olešník – Blatná (10:2), 7 Lom – Dražice (3:4)

Napsal(a) Michal Průcha, Jan Šerhant | Foto Jan Škrle