Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbalově musíme patřit někam do první pětky, odhadoval po podzimu písecký kapitán Václav Milec

 
pátek, 23. listopadu 2018, 11:10

Mužstvo Písku zakončilo podzimní část Fortuna ČFL domácí porážkou 2:3 s lídrem soutěže SK Zápy a přezimuje na třináctém z osmnácti schůdků v tabulce. Ze sedmnácti utkání zvítězili Jihočeši jen šestkrát. Vygenerovali jednadvacet bodů a pasivní skóre 27:28. Zůstali za očekáváním a reálnými možnostmi. Souhlasil s tím i kapitán týmu Václav Milec, který pro Jihočeský fotbal zhodnotil poslední zápas a uplynulé období.

Písečtí hodně toužili obrat Zápy o body, aby věrným fanouškům alespoň zčásti splatili podzimní výsledkový dluh a také odčinili porážku 0:2 v Radotíně z předchozího kola. Lídr tabulky rozhodně nebyl nad jejich síly. Jenže od začátku jenom dotahovali. Na vedoucí gól hostí dokázali odpovědět v rozpětí dvou minut, ale za další tři minuty inkasovali podruhé. V úvodu druhé půle dostali na 1:3 z penalty. Vydařila se jim už pouze jedna korigující trefa.   

Hosté prokázali kvalitu, ale nepředvedli žádný zázrak. „Zápas nebyl jednoduchý. Hrál se na mokrém, těžkém terénu,“ popisoval Václav Milec. „Čekali jsme, že soupeř přijede s bojovným fotbalem. Ještě jsem neviděl Zápy hrát po zemi. A taky se snažily nás jenom válcovat, chodit do soubojů, nakopávat dlouhé balony. Takhle se prezentují pořád s tím, že si vytvoří nějaký tlak, hlavně ze standardek. Bohužel nám chvíli trvalo, než jsme se s tím srovnali a dostali se k naší hře,“ litoval písecký středopolař. 

Jedna penalta měla být, druhá ne?

Stěžejní moment nastal dvě minuty po rozehrání druhého poločasu. Na hranici pokutového území domácích se svíjeli dva hráči středočeského týmu a rozhodčí nařídil penaltu. „Sami hosté říkali, že nikdo do nikoho nestrčil, prostě se dva srazili. Rozhodčí to nechtěl slyšet, nevím proč,“ potvrdil kapitán Písku, že muži v černém nebyli zrovna ozdobou fotbalového dopoledne u břehu Otavy. Bude o nich ještě řeč, připomeňme si jejich jména. Hlavní byl Daniel Plzák, s praporkem běhali Petr Klupák a Pavel Krupka.

Písečtí zaostávali o dva góly, nicméně zbývala jim skoro polovina hrací doby na úpravu skóre. „Myslím, že ta situace nás zdravě nakopla a ještě víc semkla. Nerozhodla, na druhou stranu ale určitě napomohla k výsledku,“ věděl Václav Milec, jemuž nemohlo konvenovat ani rozhodnutí ze 75. minuty, kdy hlavní arbitr nejprve nařídil penaltu proti hostům, ale poté dal na konzultaci s pomezním a odvolal svůj verdikt. „Z mého pohledu to byla penalta, když Roman Vávra udělal kličku, přitom byl faulovaný a míč se dostal do autu až po faulu,“ vybavoval si jasně.

Václav Milec s páskou na rukávě běžel k pomeznímu pro vysvětlení. „Řekl mi, že míč byl v autu před zákrokem. Přitom to vůbec nesignalizoval, ale zvedl praporek a ukázal odkop od brány až ve chvíli, kdy hlavní pískl penaltu. Nevím, co si o tom mám myslet,“ rozpažil dirigent písecké středové řady. „Měli jsme tam ještě náznaky šancí. Z něčeho jsme mohli dát gól. Chtělo to trošku víc štěstí, abychom to tam dotlačili. Ale zkušený soupeř si ohlídal zbývající minuty,“ musel uznat.

Chce to přidat góly

Přes rozdílné pozice v třetiligovém žebříčku byli Jihočeši více než důstojným soupeřem pro lídra. „Naše postavení v tabulce neodpovídá výkonům. Po zápasech nás všichni chválí, což je hezké, ale bodů máme málo. Chce to přidat góly a být důslednější do obrany. Vyvarovat se hloupých chyb. Sestavu tvoří plno mladých kluků a možná trochu doplácíme na nezkušenost. Ale všichni chtějí hrát fotbal. V tom jsme spokojení a myslím, že lidem se to líbí. Fotbalově musíme patřit někam do první pětky,“ odhadoval po završení podzimních bojů.

Letos pětadvacetiletý záložník přišel do Písku z juniorky pražské Dukly a od sezony 2013 – 14 odehrál ve žlutomodrém dresu 116 utkání, v nichž dal deset gólů. Úspěšnou statistiku jistě rozšíří v odvetné části sezony na jaře. „Přes zimu potrénujeme a věřím, že budeme tam, kde máme být. Nebudeme se plácat někde dole, ale vyšplháme do vyšších pater. Nemám strach, že se to nepovede,“ ujistil Václav Milec.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle