Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kanonýr Lomu David Neužil rozhodl boj o druhé místo. Za poslední dvě sezony dal 60 gólů!

 
pátek, 2. listopadu 2018, 08:43

Odchovanec FK Tábor si v dorosteneckém věku zahrál několik let ve Spartě, ale vrátil se na jih. Pokračoval už v Táborsku. Po pár sezonách se fotbalově odstěhoval do Malšic, kde stal nejlepším střelcem I. B třídy. Neušel pozornosti lomských skautů a zakotvil u nich. K historickému postupu do kraje pomohl 33 góly! Střelecké kvality potvrzuje i v letošní sezoně, kdy vede střeleckou tabulku společně se Štosem (13). Přímý souboj o druhou příčku na trávníku Č. Krumlova rozhodl dvěma trefami do poločasu. Titul Muže 12. kola KP tak přistál na správné adrese.

V Českém Krumlově to byl zápas mezi druhým a třetím. To předpokládalo i zajímavý průběh, což se nakonec i potvrdilo. Jak se vám hrálo na krumlovském letišti? Tam se dá dobře kombinovat a hráče pro tenhle styl máte oba dva.
Pro nás je lepší, když je podobné hřiště, jako je v Krumlově. Snažíme se hrát kombinační fotbal a hlavně po zemi. Jedinou nevýhodou takového hřiště je atletická dráha, často se spíše čeká na míče, hra kolikrát nemá takový spád.

Šancí prý bylo dost, ale jenom vy jste dokázal najít síť branky ve správný čas. Pochlubte se, prosím, jak se vám zdařilo vyzrát na gólmana Říhu.
Dobře jsme vstoupili do zápasu, když jsme si vytvořili dvě nebo tři šance. Trefili jsme dvakrát tyčku. Naštěstí jsme po krásné akci vstřelili první gól. Šimi průnikovou vysunul Bosnyho do lajny, který to dobře navedl za obranu, a dal mi krásnou přihrávku takřka do prázdné brány. Situace sice nebyla jednoduchá, ale gól patří určitě klukům, ti předvedli to gró celé akce.

Těch příležitostí bylo určitě víc. Kdo měl víc práce, krumlovský brankář Říha nebo váš Chylík?
První poločas určitě domácí brankář, fungovali jsme dobře jako tým. Druhý poločas už to od nás nebylo sice tak kvalitní, jako ten první, ale zápas jsme zvládli s nulou. Kluci vzadu to zvládli fantasticky.

Vám se střelecky vedlo i před tímhle utkáním. A skóre nerostlo jenom po jednom kusu. Leckde to vyšlo i na dva. Dosáhl jste i na hattrick? Který z těch gólů vám udělal velikou radost?
Tuhle sezonu se ještě hattrick nepodařil, ale pár gólů bych určitě radši vyměnil za tři body, to je jasný. Nemám branku, která by mi udělala velkou radost. Větší potěšení mi dělá kvalitní fotbal s tečkou za tři body.

Na čele střelecké tabulky se honíte s olešnickým Štosem, za vámi zatím zaostává i David Lafata. Už jste proti sobě nastoupili?
Poslední zápas na podzim se právě potkáme. Tam se ukáže, jak jsme na tom. Údajně hrajou podobný fotbal jako my, takže se všichni těšíme. Mohl by to být hezký zápas.

David Neužil
Věk: 24 let
Post: útočník
Kariéra: FK Tábor (2000-08), AC Sparta Praha (2008-2014), FC MAS Táborsko (2014-2015), TJ Malšice (2015-17), Sokol Lom (2017-)

Váš tým od začátku starousedlíky KP zlobí, když se stále pohybuje na čele tabulky. Z nižších soutěží jste to do kraje vzali dost fofrem. Byl jste pokaždé u oslav postupu?
Byl jsem pouze u jednoho postupu, a to do kraje. S týmem jsem teprve druhou sezonu. Ukazuje to dobrou práci kluků, kteří jsou tam delší dobu.

Ostatně kádr na to máte. Když to vezmu letem světem, tak v obraně třeba Rabiňák, v halvu hlavně Jan Šimák, Balogh, Janů a vepředu vy s Bosnyakem. To je síla.
Jednotlivce máme skvělé, to je pravda. Myslím, že to je vidět i na postavení v tabulce, to vypovídá za vše. Nicméně tým dělá všech osmnáct hráčů, včetně realizačního týmu.

Kdy jste našel Lom u Tábora na fotbalové mapě vy? Toulal jste se i po jiných štacích? Kde začala vaše cesta po fotbalových manéžích?
Fotbal jsem začal hrávat za FK Tábor od nějakých pěti let. Ve čtrnácti jsem měl to štěstí, že jsem se dostal do Sparty, tam jsem byl nějakých šest let. Poté jsem se vrátil sem do Táborska, kde jsem hrál pár sezon. Pak jsem odsunul fotbal na druhou kolej a šel jsem hrát I. B třídu za Malšice, odkud skoro pocházím. Po dvou sezonách mě oslovili z Lomu a musel jsem kývnout. Jejich ambice a cíle mě přesvědčily, že bych chtěl jít podobnou fotbalovou cestou.

U kterého principála a ve kterém ansámblu jste se cítil dobře?
V rámci fotbalových zkušeností mi určitě nejvíce dala Sparta - splněný sen. Nejlépe se samozřejmě cítím tam, kde teď jsem, tedy v Lomu. Kdyby to tak nebylo, bylo by určitě něco špatně. Vím, že jsem na správném místě obklopený bandou skvělých fotbalistů a osobností.

V neděli navštíví vaši arénu šelmy z Katovic. Naposledy se musely spokojit s celkem hubenou gólovou stravou, blatenští konkurenti je k hostině moc nepouštěli. Určitě si budou chtít tuhle ztrátu nahradit. A že umějí být hladoví, předvádějí hodně nebezpečné predátory. Bude těžké je zvládnout.
Po pravdě, ani tolik nesleduji výsledky jiných týmů, nikdy jsem na to nebyl. Vím, že když budeme předvádět svojí hru, tak můžeme porazit v kraji kohokoliv, záleží jenom na nás. Nicméně to nepodtrhávám kvalitu mužstev, jakou právě KP má. Je vidět, jak je stále tabulka vyrovnaná.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Daniel Pekař