Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třináctý Písek si doma poradil se třetím Vyšehradem

 
sobota, 20. října 2018, 19:49

V 11. kole ČFL přivítal FC Písek favorizovaný celek Vyšehradu a podařilo se mu napodobit úspěšný výsledek z posledního vzájemného duelu u břehu Otavy, který letos v březnu Jihočeši vyhráli 2:0. Tentokrát povolili pražskému soupeři jeden gól, ale konečný stav 2:1 pro ně znamenal velké povzbuzení po dvou předchozích porážkách zvenku.

Souboj třináctého se třetím týmem třetiligové tabulky byl od začátku hodně bojovný. Domácí postupně získávali převahu, což vyjádřili několika zajímavými příležitostmi. Již v 5. minutě se ocitl v palebné pozici mladý záložník Karel Kulík, ale brankář Jiří Havránek odvrátil nebezpečí na roh. Zahuštěným prostorem se posléze probili k nepřátelské brance Martin Voráček s Jakubem Heldem, ale jejich akci znovu hosté odvrátili na rohový kop.

Konečně přišla 35. minuta, kdy se již delší dobu hrálo na polovině Vyšehradu, a bleskový útok z pravé strany vynesl píseckému týmu zasloužené vedení. Václav Hrachovec přesně našel Jakuba Helda a ten z voleje zacílil k levé tyči, kam Jiří Havránek nedosáhl. Gól se paradoxně stal signálem ke zvýšené aktivitě Pražanů, kteří mohli vyrovnat ve 38. minutě z trestného kopu metr před hranicí velkého vápna, ale pálili do zdi. Po chvíli Kamil Hajdušek v písecké brance zneškodnil těžkou střelu Michala Rataje, jenže v úplném závěru poločasu nedosáhl na míč umístěný Rostislavem Janderou zdálky pod břevno.

Oba týmy chtěly hrát po zemi

Domácími otřásl gól do šatny, který padl po zbytečném zaváhání Václava Hrachovce. „Namísto herních pokynů jsme se o přestávce museli zaměřit hlavně na psychologickou přípravu,“ uvedl Milan Nousek ml., jenž po několikaletém působení ve funkci asistenta poprvé vedl tým před domácím publikem jako hlavní trenér. Brzy po zahájení druhé půle na sebe upozornil exbudějovický Jiří Funda v barvách Vyšehradu. Protáhl se s míčem z vlastní poloviny až na dosah písecké branky, naštěstí pro domácí ale Kamil Hajdušek vystihl jeho střelu.

Další průběh se proměnil ve vyrovnanou bitvu, při níž zůstaly obranné valy obou soupeřů téměř neprostupné. „Nebyli jsme dominantní, ale nedali jsme Vyšehradu ani moc prostoru na to, aby nás zatlačil. Hrálo se od vápna k vápnu, prakticky nevznikaly šance ani na jedné straně,“ komentoval Milan Nousek druhou polovinu zápasu. Nový velitel písecké lavičky měl však šťastnou ruku při střídáních, která oživila hru jeho týmu. Jeden z čerstvých mužů na trávníku Dušan Pinc se odvděčil za herní příležitost vítěznou trefou, když se v 84. minutě po přihrávce od Václava Hrachovce prosadil před zasahujícím brankářem.

„Soupeře jsme měli dobře načteného. Reagovali jsme složením týmu a systémem hry,“ ohlížel se Milan Nousek za svojí vítěznou premiérou na trenérském křesle, v níž dal příležitost několika neokoukaným mladíkům. „Zohlednil jsem jejich přístup k tréninku, proto dostali šanci. Zatím jsem s nimi velmi spokojený a doufám, že na nich bude možné stavět do budoucna,“ vyjádřil se na adresu Karla Kulíka, Romana Vávry či Lukáše Rice. „Oba týmy chtěly hrát fotbal a chtěly hrát po zemi. V tom měl zápas svoji kvalitu,“ doplnil trenér hostí Roman Veselý, který v létě přešel z Benešova k „šemíkům“.

FC Písek – FK Slavoj Vyšehrad 2:1 (1:1)

Góly: 35. J. Held, 84. Pinc – 45. Jandera. Rozhodčí: Melničuk – Nehasil, Talpáš. ŽK: 1:4 (81. Vacovský – 31. Šlegl, 69. Brejcha, 89. Funda, 90. Rys). Diváků: 274.

FC Písek: Hajdušek – Benetka, Vávra, Vacovský, Hanzlík – Hrachovec (90. Presl), Kulík (65. Holý), Milec (68. Ric), Voráček – Januška (79. Pinc), J. Held. Trenér Milan Nousek ml.

Napsal(a) Ladislav Lhota. Foto: Jan Škrle