Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Derby mezi Lhenicemi a Prachaticemi nemělo vítěze

úterý, 16. října 2018, 10:02

Popáté Lheničtí hráli doma a po čtyřech vítězstvích tentokrát remizovali, a to v utkání s A týmem prachatického Tatranu. S ním se v mistráku střetli vůbec poprvé, neboť ten vždycky hrával ve vyšších soutěžích.

Až nyní na sebe narazili v I. A třídě. A to v derby, co mělo své specifikum. Hráči se vzájemně velice dobře znají (někteří ze lhenických prošli týmy Tatranu) stejně tak, jako i jejich vedení (např. lhenický trenér Ivo Čech byl kapitánem týmu Tatranu v době jeho fotbalové slávy). Navíc Prachatickým na chvostu tabulky bylo třeba bodů, Lheničtí zase byli odhodláni hájit třetí tabulkovou příčku a domácí prozatimní neporazitelnost.

Oboustranně pak šlo o prestiž. Hostující tým provázely zvěsti o jeho velice kvalitním herním projevu neodpovídajícímu postavení v tabulce, ale s neefektivním gólovým zakončováním. To se v utkání také potvrzovalo.

Samotný úvod utkání patřil za herní převahy Lhenickým, ale bez oboustranně vznikajících nebezpečnějších gólových příležitostí. Až v 10. minutě se jedna zrodila po Ilievově rohovém kopu s Mahákovým zakončením hlavou, které obrana hostí stačila zblokovat.

S přibývajícím hracím časem získávali Prachatičtí viditelně herně navrch, byli častěji na míči a také vyslali na Dvořákovu branku střely, které ji jen těsně minuly. Lheničtí byli jejich kombinační hrou v pohybu donucováni k jejímu narušování a spíše jen k vyčkávání vhodných situací k útočným výpadům.

Takového se dočkali ve 27. minutě po úniku Ilieva a centru do šestnáctky, avšak s Prennerovým nedůrazným zakončením. Poté měli Tatraňáci velikou příležitost ujmout se vedení, ale za již překonaného gólmana Dvořáka zaskočil na brankové čáře jeden z beků a vykopl balon do bezpečí.

A když za pozorné lhenické defenzivy a za včasného zachycování soupeřových snah o brejky Prachatickými gólové loženky nevznikaly, odcházely oba týmy do poločasové otáčky za bezbrankového stavu.

Góly ve Lhenicích padaly až po přestávce
V počátku druhého poločasu se prakticky obraz hry neměnil. Běžela však 53. min., kdy domácí po pohotovém dlouhém výkopu gólmana Dvořáka získali na hranici šestnáctky Ilievem míč, který po skvělé otočce přesnou gólovou trefou poslal svůj tým do vedení - 1:0.

Hosté hned odpověděli jasnou gólovkou, při které se ale zaskvěl bravurním zákrokem gólman Dvořák, a srovnání brankového stavu nedopustil V 59. minutě, po rozehraném sporném rohovém kopu, Tatran Tesařem přece jen vyrovnal na 1:1, a navíc v 66. minutě krásnou Fišerovou střelou strhl vedení na svou stranu - 1:2. Ovšem předtím Lheničtí před obdrženým rozdílovým gólem neproměnili velkou šanci Mahákem. Jeho balon po Beranově centru poslal hlavou mimo tyče.

Za jednobrankové ztráty přikročili k ofenzivnější hře jen na tři obránce, což se jim vyplatilo. V 81. minutě rozehráli rohový kop, při němž byl v trestném území sražen Pokorný a nařízenou penaltu Pořádek bezpečně proměnil v kýžené vyrovnání - 2:2.

To si už domácí v závěru zápasu pohlídali a se smírným konečným výsledkem byli spokojenější než hosté, pro které získaný bod do tabulky toho mnoho neřeší. Tentokrát totiž, ač venku, měli i navíc.

Hodnocení zápasu trenérem Ivo Čechem: „Utkání s Prachaticemi je nejen pro hráče prestižní souboj. Viděl jsem je v několika venkovních zápasech, kde prohrály o branku, ale nebyly zdaleka horším týmem. Věděl jsem, že nás čeká velmi těžký soupeř, jehož postavení v tabulce a získané body úplně neodpovídají hráčské kvalitě a předváděným výkonům. I v tomto utkání hrály velmi dobře, byly důraznější, rychlejší, v práci s míčem kvalitnější a my měli velké problémy zejména ve středu hřiště, kde ten rozdíl byl asi nejmarkantnější.
Naši kluci stále soutěž poznávají, snažili jsme se, ale k ohrožení branky jsme se dostávali sporadicky, a první půle tak vyzněla opticky ve prospěch soupeře. Druhá půle pokračovala v podobném duchu, ale my se dostali hezkou brankou Ilieva, byť se štěstím, do vedení. Soupeř ale zanedlouho, nutno říct zaslouženě, vyrovnal, a k naší škodě po důrazu ve středu hřiště a pohledném zakončení šel i do vedení. Reagovali jsme změnou rozestavení a posláním třetího útočníka do hry. Vytvořili si tím určitý tlak, jehož vyústěním byla vyrovnávací branka. Podle mého názoru jsme v tomto zápase bod získali. Myslím, že pokud by Prachatice takové výkony podávaly i v jiných zápasech, byly by na zcela jiných bodech.“

FK Tatran Prachatice – SK Lhenice A 2:2 (0:0)

Branky: 53. Iliev, 81. Pořádek (¨pen.) – 59. Tesař, 665. Fišer. Rozhodčí: Brych –Průchová. Žurek. Delegát: Chlaň. ŽK: 2.2. Diváků: 170.

Lhenice: Dvořák – Tůma (68. Sura), Lppf, dav. Kiš (75. Pokorný) – Mahák, Prenner, Beran (70. Dom. Kiš), M8lek (63. Balica) – Iliev, Pořádek (87. Kolář). Trenér Ivo Čech.

Prachatice: Hopfinger - Ryšánek K., Kubát (55. Tesař), Fišer, Juroš, Fürbach (68.Kochma O.), Miesbauer, Kováč, Kotrch, Lukeš, Mráz.

 
 
Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein