Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prachatice smázly v Lažišti dvoubrankové manko, ale nakonec podlehly

 
středa, 12. září 2018, 10:18

V dalším kole I. A třídy sk. A přijel na hřiště FK Lažiště prachatický Tatran, který stále neměl na svém kontě ani bod. Za to domácí měli plný počet, tak byli v derby mírným favoritem. A svoji roli nakonec potvrdili, i když až po poločasu.

Utkání začalo opatrně z obou stran, jelikož ani jedno mužstvo nechtělo udělat chybu. Byli to ale hosté, kteří byli v úvodu zápasu aktivnější a více na balonu. V první desetiminutovce se ale žádná větší příležitost neurodila.

První vážnější akci vyprodukovali hosté. Ve 13. minutě vysunul za domácí obranu Ryšánek Tesaře. Ten postupoval z levé strany sám na branku, ale na poslední chvíli mu míč vypíchl vracející se Bízek, a následně Vašura včasným vyběhnutím lapil míč do svých rukavic.

Poté se začali do hry dostávat i Lažišťští. V 18. minutě zahrál dvacet metrů před vlastní brankou Fišer rukou a sudí Průchová odpískala trestný kop. K tomu se postavil Sedláček a poslal domácí do vedení. Byť se mu střela úplně nepovedla, tak skončila k překvapení všech v síti. Čisté svědomí určitě neměl brankář Hopfinger. Na jeho obranu lze ale říci, že toho přes prodlouženou zeď moc neviděl – 1:0.

Hned za dvě minuty mohli domácí přidat další branku. Při zaseknutí balonu podkopl Fürbach Vokatého a kopala se penalta. K té se postavil Linhart, ale jeho prudká střela skončila na pravé tyči bezmocného Hopfingera, který padal na druhou stranu.

Ve 29. minutě domácí skórovali podruhé. Volmut vyslal na levé křídlo Sedláčka, ten našel ve vápně Linharta, který sklepl na nabíhajícího Bednára. A ten tvrdou střelou z hranice vápna, která byla ještě tečována, prostřelil hostujícího brankáře – 2:0.

 Vzápětí mohli domácí hosty dorazit. Vokatý vysunul po levé straně Pěstu, který přesným centrem našel levačku Linharta, ale toho tentokrát vychytal Hopfinger. Od této chvíle Lažišťští polevili a iniciativu převzali jednoznačně hosté.

Ve 38. minutě vyslal na zteč Juroš Škopka, toho ve vápně fauloval Makoš a penalta se kopala i na druhé straně. Tu proměnil Juroš. Vašura sice vystihl směr a na balon si sáhl, ale nestačil ho vyrazit mimo branku – 2:1.

To ještě nebylo ze strany hostů vše. Minutu před odchodem do kabin dostali výhodu trestného kopu. Tradičním exekutorem Tatranu je Ryšánek. Ani nyní tomu nebylo jinak a krásnou střelou, která orazítkovala obě tyče, vyrovnal – 2:2. V tuto chvíli byli domácí rádi, že rozhodčí Průchová první poločas ukončila.

Derby rozřešil Pěstův gól

Pauza domácím pomohla, druhý poločas začali opět aktivněji a tlačili se před branku hostí. Tomu pomohl i střídající Hrbek, který hru domácích určitě oživil.  Prachatičtí však domácí do vážnější šance nepouštěli.

Až v 56. minutě centrovaný balon netrefil Sedláček, a ten skončil na ruce Kováče. Další penalta se však už nepískala. Za pět minut už ale udeřilo. Volmut rozehrál rychle aut na Makoše, a ten přesným centrem našel hlavu Pěsty, který potvrdil pověst kanonýrka, a míč usměrnil k levé tyči – 3:2.

 V 63. minutě se uvolnil Makoš, ale jeho střelu zblokoval Mráz na roh. V 71. odcentroval Rauscher na Hrbka, ale ten si na Hopfingera nepřišel. V 81. minutě skórovali domácí počtvrté. A to po centru Makoše a dorážce Sedláčka. Radost jim ale překazil praporek pomezního Leiše.

Potom hrozili i hosté. Asi jejich největší šanci druhé půle měl Lukeš, který po akci Ryšánek, Fišer, z dobré pozice netrefil balon tak, jak by si představoval, a přestřelil. Poslední příležitost měli domácí. Bednár.Našel Hrbka, který sklepl na Rauschera. Ten pěkně vyslal Sedláčka, jenž přestřelil. Po dvouminutovém nastavení potom sudí zápas ukončila.

Hosté se prezentovali sympatickým výkonem a určitě nepatří na spodek tabulky, kde se nyní nacházejí. Velmi dobře zahrál Ryšánek, který ze stopera dirigoval hru hostí, a k tomu ještě vstřelil pěknou branku. V útoku hrál dobře druhý střelec Juroš. Domácí toto vítězství doslova vydřeli, byť mohli rozhodnout již v prvním poločasu. A tak stále zůstávají nejúspěšnějším klubem prachatického okresu. Vynikal stoper Bízek, kterému dobře sekundoval Macek, a vepředu se statečně pral Pěsta, který zápas i rozhodl. V dalším kole hostí v neděli Tatran Vimperk a již musí bodovat, aby se odlepil ode dna. Lažiště zajíždějí do Plané a pokusí se odtud přivézt nějaký ten bodík.

FK Lažiště – FK Tatran Prachatice 3:2 (2:2)

Branky: 18. Sedláček, 29. Bednár, 61. Pěsta – 39. Juroš (11), 44. K. Ryšánek Rozhodčí: Průchová – Leiš, Talíř. Delegát: Eibl. ŽK: 2:2 (Makoš, Volmut – Kováč, Tesař). Diváků: 155.

Lažiště: Vašura – Bednár, Macek, Bízek, Makoš – Vokatý (91. Stupár), Rauscher, Volmut, Sedláček – Linhart (46. Hrbek), Pěsta (65. Albert). Trenér Josef Raušer.

Prachatice: Hopfinger – Mráz, Miesbauer, K. Ryšánek, Fürbach (71. M. Kochma) – Grametbauer (46. Lukeš), Kováč, Fišer, Tesař – Juroš (75. O. Kochma), Škopek. Trenér Lukáš Kubát.

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Jan Škrle