Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Českobudějovický fotbal má dnes narozeniny

 
čtvrtek, 2. března 2017, 21:30

Rodný list byl fotbalu v jihočeské metropoli vystaven 2. března 1900. Na narozeninovém dortu má 117 svíček. Kopané tu propadli „přátelé sportu“ již v závěru 19. století.

Kořeny organizovaného budějovického fotbalu v době Rakousko-Uherské monarchie sahají na úplný začátek minulého století, jak objevuje nová kniha Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu.

První zmínky o zdejší kopané spadají do roku 1898, kdy Josef Ašenbryl, jeden z průkopníků sportu ve městě, koupil v Praze míč a přivezl jej mezi kamarády ze stolní společnosti Jen do toho, která se scházela v restauraci u Volbrechtů a holdovala převážně cyklistice. Poprvé se pod Černou věží kopalo do míče již dva roky před koncem 19. století.

Rázem byla její činnost rozšířena o fotbal. Soupeřů na jihu Čech nebylo a tak v rámci Sportovního kroužku, který založili v roce 1899 a honosně nazvali anglicky Cercle footballový, hráli mezi sebou v zahradě Českého akciového pivovaru (Budvaru). První klub ale neměl dlouhého trvání a ani se po něm nezachovaly žádné další zprávy.

Jak se píše v dobovém tisku, k založení prvního organizovaného fotbalového mužstva ve městě došlo již 2. března 1900. V tento památný den vznikl Sportovní klub Č. Budějovice.

O události informovaly hned dvoje místní noviny. „Přátelům sportu a sportumilovnému obecenstvu v Č. Budějovicích můžeme dnes sděliti, že také v městě našem sestoupilo se několik činitelů ve společnost, která obrala si za účel založiti „Sportovní klub Č. Budějovice“ co středisko všech přátel sportu i míní pěstovati sporty v širším smyslu ve všech odrůdách jako kopanou, lawn tennis, běh, šerm atd. Následkem toho svolána na pátek dne 2. t.m. schůze interesentů do Besedy, která byla velice četně navštívena a přijmula jednohlasně předložené návrhy a podjala se vypracování a zadání stanov dle vzoru pražské Slavie, s kteroužto prací již započato.“

V čele nového klubu stál opět průkopník Josef Ašenbryl, velký fanoušek Slavie Praha. Zájem byl veliký. „Vzhledem na velice dlouhou řadu přihlášených pánů ke kopané usneseno, touto ihned začíti a do té doby, než zřízeno bude vlastní hříště, cvičiti každou neděli a svátek od 3 hod. odp. v zahradě Českého akciového pivovaru, kam se veškeří zájemci a přátelé sportu zvou.“

Činnost Sportovního klubu byla sice po pár měsících intenzivního trénování a hraním na dvě v pivovarské zahradě na čas přerušena, na vlastní hřiště si musel počkat dlouhých dvacet let, ale je nezpochybnitelné, že České Budějovice, jako jedno z prvních měst českého venkova, žily novým sportem už na přelomu 19. a 20. století a že se tu začal organizovat již v roce 1900.

Budějovice se řadí mezi první místa v Čechách, kde v zemích Koruny české pramálo oblíbená kopaná psala úvodní kapitoly. Vedle Loučeně, kam ji přivedl syn knížete Thurn Taxise, studující v Anglii, a také Prahy, Českého Brodu, Klatov, Chrudimi, Kolína či Nymburku.

Napsal(a) Michal Průcha