Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bernartice odvrátily porážku v Dačicích v předposlední minutě

 
úterý, 21. srpna 2018, 10:57

K odehrání úvodního kola nového ročníku krajské 1. A třídy zajížděli Bernartičtí fotbalisté ke svému nejvzdálenějšímu soupeři v časných ranních hodinách, neboť byl začátek utkání stanoven na desátou hodinu. Dačice své mužstvo po sestupu z krajského přeboru hodně obměnili. V mužstvu nastoupili čtyři hráči ze zrušeného B mužstva z Jindřichova Hradce v čele s hrajícím trenérem Janem Benešem.

Hosty tedy nečekal nijak jednoduchý soupeř po zkušenostech z loňského roku. Obavy se naplnily hned po zahajovacím hvizdu rozhodčího. Domácí byli více na míči, dokonale dirigováni svým špílmachrem Benešem si vytvářeli šance. V zakončení jim však většinou chyběla trpělivost a přesnost. Největší překážkou jim byl také bernartický gólman. Hosté trpělivě bránili a využívali k ohrožení soupeřovy brány brejkové akce. Dačičtí vyhráli první poločas zcela zaslouženě. Do druhého již nastoupili bez svého lídra a na jejich hře to bylo okamžitě znát. Bernartičtí v této části jasně dominovali a na počátku druhé půle zaslouženě vyrovnali. Šance, které si pak vypravovali, také neproměňovali. Přes zcela jasné ovládnutí hrací plochy však přišla sedm minut před koncem chybička a byla okamžitě potrestána. S tím se ale hosté nesmířili a vyvinuli na domácí bránu obrovský tlak. Po sérii pěti rohových kopů za sebou se jim podařilo stav utkání v předposlední minutě hry srovnat.

Mladé domácí mužstvo začalo od počátku zápasu aktivně. Ve 4. minutě vypálil Matěj Votava, avšak brankovou konstrukci minul. V 17. minutě zahrával trestný kop Beneš z dvaceti metů. Přesná prudká střela skončila v náručí bernartického gólmana Tomáše Fučíka. O minutu později byla po ruce v pokutovém území hostujícího bránícího hráče odpískána penalta. Míč si na značku postavil Pavel Dedič a přesnou střelou, i přes perfektní předvídavost bernartického gólmana, který přečetl směr kopu, trefil přesně mezi tyč a ruce brankáře - 1:0.

Ve 27. minutě vysunul Kloboučník kolmo aktivního Psohlavce, který však zakončoval střelou do dobře vyběhnutého gólmana Zejdy. Benešův projektil vypálený z velké vzdálenosti ve 29. minutě bernartický ochránce brány chytil. Ve 38. minutě vyzval Pěchota z levé strany k zakončení Psohlavce. Jeho přesnou dobře mířenou střelu levačkou k tyči vytáhl dačický gólman na rok. Za velkého dopoledního vedra odcházeli hráči do kabin za jednobrankového vedení domácích.

Hrát do konce se vyplatilo

Druhý poločas nenastoupil za domácí překvapivě špílmachr Beneš a hra se diametrálně lišila o té v první půli utkání. Domácí již tak přesně nekombinovali a do šancí se většinou nedostávali. Taktovku hry převzali hosté a dačické mladíky začali presovat na jejich polovině hřiště a vytvářeli si gólové šance. V 48. minutě po faulu na Pěchotu nechal rozhodčí výhodu, postižený pokračoval dál v akci a jeho gólovou střelu k bližší tyči vyhlavičkoval z brankové čáry kapitán Kněžínek. O dvě minuty později Kukrálova lehká střela skončila v Zejdových rukavicích. V 52. minutě již konečně ze strany hostů udeřilo. To se z 30 metrů napřáhl ke střele David Kukrál a míč vymetl v pravé šibenici pavučinky. Nádherný fotbalový moment - 1:1.

O minutu později vypálil Pěchota vedle brankové tyče. V 59. minutě nastala první branková šance domácích ve druhé půli. Po centu Brtníka z pravé strany hlavičkoval Dedič u vzdálenější tyče vedle. Tlak hostů pokračoval avšak bez větších brankových příležitostí. Domácí zahrozili opět v 73. minutě. Centrovaný míč Brtníka z pravé strany zakončoval z úhlu u zadní tyče Smejkal jen do boční sítě Fučíkovy brány. V 83. minutě se domácím povedl dokonalý brejk. Na kolmou přihrávku z hloubi pole si naběhl Šimon Hric, který střídal a byl na hřišti čtyři minuty. Přesnou střelou k vzdálenější tyči překonal bernartického brankáře podruhé - 2:1.

To se ale vůbec nelíbilo hostům, kteří z tohoto duelu nechtěli odejít poraženi. V závěrečných minutách vytvořili peklo před domácí bránou. Po sérii pěti rohových kopů po sobě, kdy obléhali domácí tvrz jednou z pravé a podruhé z levé strany se v 89. minutě podařilo ze skrumáže před bránou Jakubu Novákovi dorazit míč do sítě. Hostí tak zaslouženě především za výkon ve druhé části hry vyrovnali - 2:2. Pak se již utkání s dvouminutovým nastavením pouze dohrávalo, Bernartice přivezly z cizího hřiště zlatý bod.

Příští utkání odehrají Bernartice doma s Planou nad Lužnicí v neděli 26. srpna a začátek je stanoven na 17:00 hodin.

TJ Centropen Dačice – TJ Sokol Bernartice 2:2 (1:0)

Branky: 18. Pavel Dedič (11), 83. Šimon Hric - 52. David Kukrál, 89. Jakub Novák. Rozhodčí: Luboš Formánek - Miroslav Vítek, Vladimír Ryneš. ŽK: 2:3 (43. Máša, 70. Beníček - 44. Novák, 73. T. Češka, 77. Staněk). Diváků: 70.

Dačice: Zejda - Máša (63. Beníček), Chyška, Voj. Kněžínek, Křivánek (76. Benda) - Brtník, Beneš (46. Krtek), Šimánek (79. Hric), Matěj Votava, Smejkal (90. Koňák) - Dedič. Hrající trenér Jan Beneš.

Bernartice: Tomáš Fučík - Psohlavec (88. Martin Buriánek), Novák, Trantina, T. Češka - Kukrál, Ťupa - Václav Homola, Kloboučník (72. Staněk), Pěchota - Rakovan (90. Vít Herink). Trenér Petr Vašíček.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák