Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Filip Vacovský měl Písek na dohled

 
čtvrtek, 12. července 2018, 11:21

Příprava na třetiligový ročník 2018/2019 se rozeběhla na plné obrátky. Trenér Rostislav Grossmann začíná vytipovávat kádr, který se bude rvát o mistrovské body. Jeho součástí by se rád stal i dvacetiletý stoper Filip Vacovský.

Filip pochází z pošumavského Nýrska, kde také s fotbalem začínal. Jeho kroky však velmi rychle směřovaly do plzeňské Viktorie, jejímž hráčem je dodnes. Před startem jara se ale rozhodl nepokračovat v juniorské soutěži a vyzkoušet si dospělý fotbal.

Strávil půl roku velmi blízko Písku, hrál totiž v týmu sestupující Čížové. Třetiligový nováček získal jistotu sestupu velmi brzy, a tak i Filip Vacovský musel začít přemýšlet o novém angažmá. „Nebyl to nejlepší pocit hrát na posledních příčkách a dál se snažit o body, aby se tým dostal výš. Už delší dobu jsem přemýšlel nad tím, kam půjdu dál. Ve hře byly různé varianty včetně Písku, Domažlic či angažmá ve 2. lize, které ale nevyšlo,“ potvrzuje možná posila žlutomodrých.

„Po konci sezóny mi volal trenér Grossmann, jestli se nějak můžeme domluvit a nastoupím v Písku do přípravy. Řekl jsem mu, že si musím nejprve sednout s vedením Viktorky. Věci se nakonec seběhly tak, že jsem tady," popisuje Filip Vacovský události, které předcházely jeho příchodu k Otavě.

I když se Čížová neudržela a musel si tak hledat jiné působiště, byl pro Filipa půlrok strávený ve třetí lize zkušeností. Jak vnímal rozdíly mezi ligou juniorů a třetí nejvyšší soutěží dospělých? „Je to úplně jiná soutěž než juniorská. Je to tvrdší a rychlejší. Myslím si, že i o dost lepší.“

Mladý obránce, který bude aspirovat na post po odcházejícím Michalu Rendlovi, si na jaře zahrál i proti Písku a hned v derby. „Za Čížovou jsem hrál až na jaře, takže jsem nebyl na podzimním derby. To, které se hrálo na jaře v Písku, pro nás sice nedopadlo dobře, ale byla tady skvělá atmosféra i fanoušci. Místní prostředí je super. Podmínky tady se rozhodně dají srovnávat s těmi plzeňskými,“ hodnotil potěšeně Filip Vacovský.

Plzeňská Viktorka patří do absolutní české špičky a Filip měl tu možnost do prvního týmu několikanásobného mistra ligy nakouknout, s áčkem absolvoval přípravu. „Zkušenost to byla veliká. Nějaký čas jsem v prvním týmu strávil, takže my to hodně dalo. Sice jsem nenakouknul do ligových zápasů, nastoupil jsem pouze v přátelských utkáních, ale bylo to super,“ říká.

Nyní je v Písku, bojuje o místo v kádru pro třetí ligu a bude se snažit plnit týmové i osobní cíle. Jaké jsou? „S týmem chceme dosahovat co nejlepších výsledků, hrát atraktivní fotbal a bavit diváky. Chtěl bych klukům pomoci dostat se co nejvýš, to je můj cíl pro tuto sezónu. Postupně bych se chtěl samozřejmě zvedat a v horizontu například pěti let se po krůčcích dostat do A-týmu Viktorie Plzeň. Teď jsem ale v Písku a chci hrát, jak nejlépe umím," uzavírá odhodlaně Filip Vacovský.

Napsal(a) Petr Brůha | Foto Petr Brůha