Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Adam Zadražil chodí na fotbal do Chýnova častěji. Bráchovi drží palce

 
pátek, 29. června 2018, 18:06

Chýnovský rodák a velký brankářský talent Adam Zadražil má nakročeno do velkého fotbalu. Premiéru v brance druholigového Táborska si odbyl, když mu nebylo ani sedmnáct let. Ostruhy teď sbírá v reprezentaci do 18 let, v níž letos nastoupil ve dvou zápasech. Poslední akcí byl květnový Slovakia Cup.

Adame, jaké byly tvé fotbalové začátky a jakými celky jsi dosud prošel?
Fotbalovou kariéru jsem odstartoval v pěti letech v Chýnově, kam mě přihlásil můj děda, což byl trochu paradox, neboť on byl hlavně motokrosař a fotbal neměl zrovna moc v oblibě. Ale chtěl, abych měl pravidelný pohyb a dělal nějaký sport. A právě fotbal byl v našem městečku tou nejadekvátnější možností. Potom jsem hrál na střídavý start v tehdejším Spartaku Sezimovo Ústí a až v roce 2016 jsem přestoupil do FC MAS Táborsko.

Kdo byl tvým prvním trenérem a pod kterými trenéry jsi dosud fotbalově vyrůstal? Myslím, že jich byla od tvých prvních fotbalových krůčků asi celá řada.
Mým úplně prvním trenérem byl v mladší přípravce pan Josef Macháček a dále mě pak v Chýnově vedli Jan Petrů, Petr Kvěch, Jakub Pachta a Karel Sedlatý a v Táboře to pak v mládeži byli trenéři Josef Holub, Zbyněk Jaroš, Radim Hešík, Karel Musil, Kamil Tobiáš a v A-týmu mužů pak Roman Nádvorník.

Táhlo tě to hned do branky nebo ses stal gólmanem až později?
Asi jako každý malý kluk jsem chtěl hlavně střílet góly, takže jsem v Chýnově začínal v útoku, ve Spartaku jsem hrál stopera a nakonec, asi vzhledem k mé výšce, jsem skončil v brance. Docela jsem za to i rád, neboť když vidím, kolik toho kluci musí naběhat v trénincích, tak si vždycky říkám, ještě že se mě to netýká… Když se ale občas v tréninku naskytne příležitost zahrát si v poli, tak neváhám ani minutu.

V kádru dospělých druholigového celku MAS Táborsko jsi už rok a připsal sis i několik startů ve 2. lize. Jedničkou je Michal Toma, který je jedním z nejlepších brankářů v této soutěži. Od něj se toho asi snažíš hodně pochytit.
Určitě, za tréninky s Michalem jsem opravdu rád, protože je to zkušený gólman a pořád se mám od něj co učit. Navíc je to i prima člověk a kamarád, takže možnosti s ním trénovat, si moc cením.

Letos v květnu se ti asi splnil sen, když jsi byl s českou reprezentací do 18 let na mezinárodním turnaji na Slovensku. Jak se ti tam dařilo, jak se dařilo mužstvu a jaké tam hrály reprezentační celky?
Turnaj na Slovensku s reprezentací ČR byla pro mě obrovská zkušenost a zároveň i velká pocta obléct reprezentační dres. Skončili jsme na druhém místě, když jsme ve finále prohráli nejtěsnějším poměrem 0:1 s domácími Slováky. Za celý turnaj jsme inkasovali pouze dvě branky a okusili hořkost porážky až v samotném finále. Takže vzhledem k tomu, že turnaje se zúčastnily týmy jako USA, Ukrajina, Wels, Kazachstán, Slovensko a další, tak si myslím, že to byl skvělý úspěch. I se svými výkony jsem byl docela spokojen. Velice cenné pro mě byly především rady reprezentačního trenéra brankářů Petra Kouby.

Pocházíš z velmi známé motokrosařské rodiny. Dědeček byl známým dlouholetým úspěšným motokrosařem a tatínek je v současnosti vedoucím jihočeského motokrosového střediska. Jakou podporu máš od rodičů, aby ses mohl věnovat fotbalu na tak vysoké úrovni?
Tak samozřejmě bez podpory rodičů by to nešlo. A já jsem rodičům za všechno moc vděčný, protože bez jejich pomoci bych si to opravdu neuměl představit.

Co, kde a v jakém ročníku studuješ? A máš již také přítelkyni, která ti drží palce v tvé zatím výborně nastartované fotbalové kariéře?
Jsem ve druhém ročníku na Střední zemědělské škole Táboře a studuji obor zemědělská technika a chov hospodářských zvířat. Kdepak, přítelkyni nemám, ale její funkci zastává moje roční fenka německého krátkosrstého ohaře Conny…

O tobě je známo, že provozuješ ještě mnoho dalších koníčků. Ani si nedovedu představit, jak to lze všechno stihnout. Mohl bys prozradit, co tě kromě fotbalu ještě baví?
Mezi mé další koníčky patří hlavně myslivost, rybaření, kynologie, motorky a trávení času s přáteli.

Jaké máš plány do budoucna, kdo je tvým brankářským vzorem a kam bys to chtěl ve fotbale jednou dotáhnout?
Momentálně se soustředím na fotbal v MAS Táborsko a co bude dál, to se uvidí. Nikdy jsem neměl úplně svůj brankářský vzor, ale stylem chytání se mi líbí brankář Manchesteru United David De Gea.

Máš také čas sledovat výkony chýnovského A-týmu v I. A krajské třídě a zajdeš se někdy na něj podívat? Tvůj o dva roky starší bratr Filip se již svými výkony také pevně zabydlel v sestavě chýnovského mužstva dospělých.
Dříve jsem se byl podívat na chýnovské áčko jen ojediněle, ale nyní, kdy již v něm nastupuje také můj brácha a někteří moji kamarádi a vrstevníci, tak pokud mi to dovolí čas, kterého ale samozřejmě moc nemám, tak se na jejich domácí zápasy snažím vždy pravidelně dostavit a vždy se na ně moc těším.

Napsal(a) Pavel Kulveit | Foto archiv A. Zadražila