Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jakub Kašpírek: Chtěl bych vyhrát mládežnický titul a dostat se do reprezentace

 
úterý, 5. června 2018, 12:26

Stále ještě třináctiletého nadějného fotbalistu Jakuba Kašpírka přivedl ke sportu jeho otec, který sám brázdil travnaté pažity. Kvůli zranění sice musel pověsit kopačky na hřebík, ale roste mu zdatný pokračovatel, jehož cesta začala v malé obci Kladruby na Strakonicku.

„S fotbalem jsem začínal v TJ Sokol Kladruby a v Kladrubech také stále bydlím. Pak jsem pokračoval do klubu SK Otava Katovice. Na střídavý start jsem hrál ve Strakonicích v Junioru, na rok jsem se vrátil do Katovic a v roce 2014 jsem přišel do Písku,“ líčí Jakub svá dosavadní působiště.

Ani FC Písek pro něj však není poslední stanicí, pouze přestupní. V píseckém Městském sportovním areálu strávil tři roky, během nichž zlepšoval své dovednosti a svými výkony si řekl o šanci ve špičkovém českém klubu. „Po sezoně přestupuji do Sparty,“ prozradil.

Kromě rudého dresu pražské Sparty bude Jakub Kašpírek hájit barvy ještě jednoho klubu, tedy spíše akademie. „Byl jsem teď na stáži ve fotbalové akademii v Salcburku, která trvala od středy do neděle. Hráli jsme zápas, ve čtvrtek jsme měli pozápasový trénink a v pátek jsme jeli na turnaj. V našem týmu byli převážně hráči z Rakouska, jeden Němec a já,“ popsal mladý fotbalista s nadšením čerstvou zkušenost a pokračuje: „Byla to paráda. Jsou tam travnatá hřiště, umělky, skvělé zázemí a také dvě ledové plochy pro hokejisty.“

V akademii zatím nemůže zůstat na stálo, nesplňuje věkovou hranici pro zahraniční hráče, směrem Rakousko se však bude pravidelně vydávat. „Budu hrát za Spartu, ale do Salcburku budu jezdit na tréninky, turnaje a zápasy. Jsem zahraniční hráč, tak mohu do akademie na delší dobu až v šestnácti letech. Zatím tam budu jezdit třeba na čtyři dny,“ vysvětlil.

Mládežnický tým Sparty bude pro Jakuba jistě velkou zkušeností. A co od pražského angažmá očekává? „Čekám od toho hodně. Chtěl bych vyhrát mládežnický titul a dostat se do reprezentace.“ Národní tým je velkým lákadlem, což jeden z nejlepších střelců České divize žáků U 14 potvrzuje: „Určitě, věřím, že ve Spartě budu na očích a že si mě trenéři všimnou.“

Fotbal ho hodně baví a rád by se jím jednou živil. Jakub už má dokonce jasno, kam by jeho kariéra měla směřovat: „Můj oblíbený hráč je Cristiano Ronaldo a můj sen je hrát za Real Madrid.“

Sny jsou od toho, aby se plnily. Kdo ví, třeba se jednou v sestavě Bílého baletu objeví jméno Jakub Kašpírek.

Napsal(a) Petr Brůha | Foto Petr Brůha