Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

K vydařené oslavě 85. výročí fotbalu v Chýnově dorazily fotbalové legendy

 
pondělí, 21. května 2018, 14:50

V krásném sportovním areálu na fotbalovém hřišti v Chýnově se v pátek 18. 5. 218 uskutečnila oslava 85. výročí tamního fotbalu, která se po všech stránkách, včetně krásného počasí, velmi vydařila.

Výborem fotbalového oddílu do posledního detailu naplánovaný slavnostní podvečer začal zápasem přípravek mezi domácím celkem a mužstvem MAS Táborsko, v němž nejmenší domácí fotbalové naděje (5-6 leté) zvítězily nad svým soupeřem vysoko 13:4, když se střelecky zaskvěl především domácí mladíček Vít Mašek, který sám nastřílel do sítě soupeře 8 gólů…

Následoval hlavní bod oslav, jímž bylo utkání týmu známých fotbalových hvězd a staré gardy FC Chýnov. Před slavnostním výkopem, který provedl nestárnoucí Karol Dobiáš spolu s legendou chýnovské kopané Josefem Macháčkem a po úvodních projevech starosty města Chýnova P. Eyberta a předsedy fotbalového klubu M. Mládka, byli oceněni dárkovými koši čtyři nejstarší členové bývalého Sokola Chýnov (Karel Tichý, Josef Macháček, Jan Růžička a Karel Kadleček). Bohužel J. Růžička a K. Kadleček se nemohli ze zdravotních důvodů těchto oslav zúčastnit. Dalšími oceněnými byli Pavel Eybert, Jan Petrů st., Miroslav Mládek a devadesátiletý táborský Vladimír Mikulec, který byl v osmdesátých letech minulého století prvním „nechýnovským“ trenérem u domácího A-týmu, jehož pozvání na půlkulaté narozeniny chýnovského fotbalu velice potěšilo a dojalo.

Hvězdná sestava hvězd

Samotné utkání se neslo v ryze přátelském duchu a hostující fotbalové legendy ukázaly, že i v pokročilém věku fotbal hrát nezapomněly. V sestavě opravdu hvězdných internacionálů se v Chýnově představili borci Karol Dobiáš, Antonín Panenka, Ivan Hašek, Jaroslav Šilhavý, Ladislav Vízek, Horst Siegl, Jan Berger, Přemysl Bičovský, Zdeněk Svoboda, Vratislav Lokvenc, Radek Šírl, Lukáš Hartig, David Šimon a domácí Petr Holota, který se jako funkcionář domácího fotbalového oddílu a v současné době jako trenér úspěšného mužstva dospělých v I. A krajské třídě, nejvíce zasloužil o to, že jmenované legendy zavítaly do Chýnova.

Utkání bylo bohaté na krásné góly a konečný výsledek 3:6 nebyl tentokrát vůbec důležitý. Branky domácích stříleli Vl. Hruška, J. Hejný a jeden byl vlastní J. Šilhavého, za hosty se gólově prosadili Hašek 2x, Lokvenc 2x, Siegl a Šírl. Bylo opravdu zážitkem sledovat přesné přihrávky všech hostujících borců, jejich dokonalý přehled ve hře a i přes přibývající léta, jejich technickou vyspělost, i když té rychlosti již samozřejmě trochu ubylo…

Během utkání se všichni přítomní diváci také postupně dozvěděli o každém jednotlivém internacionálovi od moderátora této zdařilé exhibice, o jejich fotbalových úspěších nebo jak šla jejich profesionální kariéra, a to jak v domácí ligové soutěži, tak i v zahraničí, kolik který hráč odehrál zápasů za reprezentaci a v lize, kolik kdo vstřelil ligových nebo reprezentačních gólů, kdo se pak dal po skončení své aktivní fotbalové kariéry na trenérskou dráhu atd.…

Dobiaš žongloval, Vízek huboval…

Samotný zápas, který řídila trojice rozhodčích Lovětínský, Havlík a Panský, se nesl v ryze přátelském duchu a tak např. i během utkání, když se hrálo na druhé polovině hřiště, předvedl bezprostřední K. Dobiáš své žonglérské umění a to tak, že u postranní čáry v sedící poloze dribloval s náhradním míčem a tím pobavil přítomné diváky…, nebo Ladislav Vízek, který každý svůj dotyk míčem vždy doprovodil před zcela naplněnou tribunou vtipnými hlasitými glosami, jako např., že lépe by bylo v jeho Kozlovně, kde by se tak určitě tolik nezadýchal a podobně.

Po zápase proběhla v útulné klubovně krátká autogramiáda, kde všichni přítomní bývalí českoslovenští reprezentanti velice ochotně podepisovali četným fotbalovým malým i dospělým fanouškům fotografie, pohlednice, knížky či dresy nebo odpovídali na jejich zvídavé otázky. Následovalo výborné občerstvení a na závěr velmi zdařilé akce zahrála ve večerních hodinách k tanci a poslechu výborná kapela Merenda.

V Chýnově se v páteční podvečer přišlo podívat na známé velké fotbalové osobnosti na 450 spokojených diváků, kteří se vesměs nechali slyšet, že se jednalo o velice zdařilou kulturní a sportovní akci, k níž samozřejmě maximální mírou přispěli všichni výše jmenovaní bývalí skvělí fotbalisté.

Napsal(a) Pavel Kulveit | Foto Miroslav Holer