Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo má novou akademii, chce z ní produkovat vlastní hráče

 
úterý, 15. května 2018, 02:43

Na slavnostní tiskové konferenci v hotelu Clarionu představilo Dynamo mládežnickou akademii. Představitelé klubu uvedli před zaplněným sálem rozpočet, plány i vizi, jakou chce akademii jít. Na konferenci se ukázala i staronová tvář Davida Lafaty, který bude v nově vzniklé akademii působit v roli trenéra.

V pondělní podvečer udělalo Dynamo velký krok směrem do budoucích let. V hotelu Clarion představilo před rodiči i zaměstnanci klubu mládežnickou akademii, jejíž statut získalo jako desátý klub v republice. Oficiálně začne fungovat od prvního července.

Nejvíce novinek a informací sdělil přítomným Martin Vozábal. „Podařilo se nám splnit náročné podmínky pro získání statutu, jsme teprve desátým týmem v republice, kterému se to povedlo. Rozpočet akademie je dvacet dva milionů, finance povedeme transparentně,“ uvedl na úvod. Zcela novou věcí bude spolupráce se zástupci z Číny. Ti se budou jezdit vzdělávat na jih, naopak budějovičtí fotbalisté budou létat opačným směrem za mezinárodní konfrontací. Už v létě mají malí Dynamáci v plánu turnaj v Asii.

Dále v sále zaznělo, jaké plány mají Českobudějovičtí s akademií. „Naším cílem bude vychovávat fotbalisty pro vrcholový sport. Do tří let chceme, aby náš A-tým tvořila většina hráčů z akademie a Ti, co se neprosadí, aby nadále hráli fotbal na úrovni,“ uvedl Vozábal. Dále poznamenal, že mladí fotbalisté budou mít propojené tréninky a zápasy se studiem. „Škola bude nedílnou součástí hráčů, budeme spolupracovat hned s několika školami. Pokud se hráč neprosadí ve fotbalovém světě, rádi bychom z něho udělali správnou osobnost,“ pokračoval bývalý fotbalista.

Dalším cílem bude spolupráce s ostatními jihočeskými celky. „Cílem bude vychovávat nejen hráče v Českých Budějovicích, ale chceme spolupracovat i s ostatními jihočeskými kluby a co nejvíce pozvednout úroveň mládežnického fotbalu v kraji,“ pronesl nový technický ředitel akademie Tomáš Maruška, který v posledních letech pracoval ve Fotbalové asociaci České republiky jako manažer pro regionální a klubové akademie.

V akademii Dynama se mohou fotbalisté těšit na profesionální trenéry. Přípravky bude mít i nadále na starost Petr Benát, který bude zároveň sportovním ředitelem. Na starost tak bude mít například přestupy hráčů. Na trenérskou kariéru se po skončení aktivní kariéry vydá David Lafata, který se na jih Čech vrátí po dvanácti letech. „Budu působit v roli dovednostního trenéra, uvidím, jak mi to půjde,“ řekl s úsměvem na tiskové konferenci.

Aktéři tiskové konference
Martin Vozábal (funkce v akademii - výkonný ředitel), Tomáš Maruška (technický ředitel), David Lafata (trenér), Petr Benát (sportovní ředitel), Jan Jílek (předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu).

Napsal(a) Filip Kortus/SK Dynamo ČB | Foto Ján Honza