Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lažiště vyhrály ve Volyni zásluhou vydařeného nástupu do druhé půle

 
středa, 9. května 2018, 16:25

Ve 20. kole I. B sk. B hostila Volyně, která byla posílena překvapivou výhrou ve Lhenicích, vedoucí FK Lažiště. Favoritem, i přes zmíněné vítězství v minulém kole, byli hosté.

Začátek utkání však tomu neodpovídal. Byli to domácí hráči, kteří začali aktivně a do lídra se pořádně pustili. Přitlačili hosty na vlastní polovinu a ti nevěděli, kam dřív skočit. Prvních dvacet minut bylo, až na jeden nebezpečný brejk hostů, jasně v jejich režii.

Hned v první minutě nakopl Brabec dlouhý balon za hostující obranu. U míče byl první rychlonohý Tokár, který ale včas vyběhnuvšího Vašuru neprostřelil. Odražený balon se ještě dostal K Balunovi, který z dvaceti metrů odkrytou branku přestřelil. V osmé minutě utekl po pravé straně Tokár, odcentroval na nabíhajícího Hájka, ale tomu vyrazil míč včasným pádem pod nohy Vašura. Odraženého míče se zmocnil Makoš a pádil s ním na polovinu domácích. Po překročení poloviny hřiště se mu podařilo přes domácí stopery míč protlačit na Sedláčka, který skákavý balon netrefil ideálně a trefil vyběhnutého Mráze. Míč se k němu odrazil zpět, aby ho z dobré pozice vrátil nad odkrytou domácí svatyni. To byla si největší šance úvodní půlhodinky.

Za zmínku stojí pouze v 17. minutě Vašurou nešťastně vyboxovaný Kubešův nákop přímo pod nohy Hájka, který pohotově zakončil, aby hostující brankář svou chybu napravil. A dvě střely hostů z uctivé vzdálenosti. Nejprve ve 26. minutě Turek zamířil vedle levé tyče Mráze a o dvě minuty později si našel odražený balon Linhart, ale z dvaceti metrů přestřelil. Až přišla 38. minuta, kdy na polovině hřiště obral váhající domácí obranu o balon Sedláček, přiťukl ho Makošovi a ten vyslal do brejku na pravé straně osamoceného Vokatého, který postupoval ze strany sám na Mráze, se kterým si poradil báječně efektním i efektivním lobem na zadní tyč. Ke konci poločasu zahrávali domácí ještě dva rohové kopy, které si hosté ale pohlídali. Do druhého poločasu šli s těsným náskokem hosté, byť domácí byli určitě aktivnější týmem, zejména kvůli lepšímu pohybu a bojovnosti.

Jestliže první poločas začali lépe domácí, druhý poločas byl již úplně jiný. Lažišští dvěma zásahy v úvodu poločasu zápas prakticky rozhodli a šokovaní domácí se z tvrdého direktu již nedokázali vzpamatovat. Konečný výsledek byl nakonec pro ně ještě milosrdný. Již ve 47. minutě si střídající Brzobohatý vyměnil míč s Volmutem. Druhý jmenovaný nasadil z pětadvaceti metrů ke křižné střele, jeho ránu, která šla pravděpodobně vedle, vyrazil Mráz jenom k nohám Vokatého, který šel aktivně za balonem a dorazil míč do odkryté branky. Hned za dvě minuty zachytil Vokatý domácí rozehrávku, ihned vyslal za obranu skákajícím balonem Sedláčka, který elegantně přehodil vyběhnutého Mráze. To domácí dokonale opařilo a v této fázi hry bylo na hřišti pouze jedno mužstvo.

V 54. minutě poslal do brejku Sedláčka Makoš. U míče byl ale dříve gólman Mráz, který skákající balon netrefil ideálně, aby vzápětí svou chybu napravil a před dobíhajícím hostujícím křídlem na poslední chvíli uklidil míč do autu. V 58. minutě zahrávali hosté trestný kop asi ze třiceti metrů. Exekutorem byl Linhart, který tvrdou střelou prověřil Mráze. Ten jeho projektil na střed branky pod břevno vyrazil na roh.

V 63. minutě utekl na levé straně aktivní Sedláček, mohl sám zakončovat, ale ještě hledal volného Hrbka, který ale dostal míč na paty a tudíž musel sklepnout na Vokatého. Jeho střelu zblokovala domácí obrana na další roh. Z něho Volmut našel z obrany nabíhajícího Brzobahotého, který se kličkou uvolnil a tvrdou střelou vyprášil rukavice domácího gólmana. Vyražený balon ještě hlavičkoval Vokatý, ale jeho hlavička byla slabé razance, tudíž nebyl pro Mráze problém míč zachytit. Za dalších pět minut se opět objevil před Mrázem osamocen Sedláček, který ale možná zbytečně patičkou hledal Bízka, ale toho pokryla domácí obrana, tak se k zakončení ani nedostal.

V 77. minutě utekl již unavené domácí obraně, konkrétně Frčkovi, Makoš, ještě chtěl místo zakončení zaseknout vracejícímu se Brabcovi, který mu ale stačil na poslední chvíli míč ukopnout do bezpečí. V tuto chvíli se domácí nemohli vůbec prosadit a prakticky hostující branku neohrozili. Ani hosté se již nikam netlačili, střídáním hru rozkouskovali a hlídali si svůj pohodový náskok. Až v 86. minutě se domácí dočkali. Z jejich první vážnější akce ve druhém poločase zatáhl míč po pravé straně Tokár, pěkně uvolnil na středu volného Malinu (asi nejlepšího hráče domácích), který s přehledem uklidil míč k levé tyči. V posledních minutách se zápas pouze dohrával a vážnější šance se již neurodily.

Za druhý poločas si hosté výhru zasloužili. Pouze se musí poučit z té první 20timutovky, kdy byli opravdu hodně statičtí a byli rádi, že ji přežili bez úhony. Volyně podala, zejména v první poločasu, opravdu kvalitní výkon založený na výborném pohybu a bojovnosti. Vzhledem k tomu, že její mužstvo během roku opustilo několik hráčů základní sestavy (Dvořák, Chvosta, Rojík, Páník, Němeček st. a ml., Škopek, F. a P. Gašparové), dokázali sestavit z vlastních odchovanců konkurenceschopný tým a před tím klobouk dolů! V tomto utkání k tahounům domácích patřili rychlonohý Tokár a středoví hráči Mack a zejména Malina, který byl prakticky všude a vstřelil i jedinou branku domácích. Jeho výkon kazí pouze to, že v závěru psychicky neunesl stav zápasu a zbytečně dvakrát fauloval a asi utkání dohrát neměl. Nejprve oplácel po odpískaném faulu Bízka a potom nesmyslným hrubým šlapákem zajel do Vokatého. Za tento zákrok obdržel pouze žlutou kartu. U hostů zahráli dobře opět oba stopeři (Macek, Bízek) a obě křídla (Sedláček, Vokatý) doplňované aktivním Makošem.


Slavoj Volyně – FK Lažiště 1:3 (0:1)

Branky: 86. Malina - 38. a 47. Vokatý, 49. Sedláček. Rozhodčí: Petričák – Pravda, Homola. DFA: Tupý. ŽK: 1:2 (Malina, Tokár – Brzobohatý). Diváků: 110.

Volyně: Mráz – Temňák (68. Pasler), Brabec, Frček, Nový – Kubeš, Mack, Malina, Hájek – Tokár, Balun.

Lažiště: Vašura – Bednár, Bízek, Macek, Holub (46. Brzobohatý) – Vokatý, Turek (65. Vávra), Volmut, Sedláček (78. Mocek) – Makoš – Linhart (62. Hrbek).

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Petr Vlasák
 


 
Reklama