Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písecký mladík Dušan Pinc naskočil třikrát do druhé půle a na kontě má dva góly

 
středa, 28. března 2018, 16:59

Koncem ledna přišel Dušan Pinc do třetiligového Písku na zkoušku z plzeňské juniorky. Rychle zaujal nového kouče Rostislava Grossmanna a řekl si o angažmá pro jarní část sezony. Stále ještě devatenáctiletý hráč (1. 5. 1998) rozšířil konkurenci mezi útočníky a po startu mistrovských bojů se může pochlubit pěknou střeleckou bilancí. V dosavadních třech zápasech sice nenastoupil ani jednou v základní sestavě, ale do statistik si připsal dva góly.

Proti Vltavínu na domácí umělce nastoupil do poslední čtvrthodinky a moc toho nestihl. V Benešově dostal šanci od druhé půle a při nečekané, možná i trochu smolné porážce 1:4 se stal jediným střelcem píseckého týmu. Celý druhý poločas odkopal také u břehu Otavy proti Vyšehradu a pečetil vítězství Jihočechů v poměru 2:0. „Vydařil se nám presink. Martin Held získal balon u lajny, dal to pod sebe a jeho brácha Jakub střílel. Bylo to zablokované, já si to našel ve vápně a vypálil přes hráče,“ popisoval Dušan Pinc svoji trefu mezi tyče vyšehradské branky.

Premiérová Pincova trefa v píseckém dresu na hřišti Benešova byla dost podobná. „Filip Řezáč dostal míč do vápna a já to tam zase nějak našel. První střelu mi ještě zblokoval gólman, ale pak jsem to dohrál a dorazil do brány,“ líčil svůj první zápis do střeleckých tabulek v dospělé kategorii. Nejvyšší soutěž, kterou dosud hrál, byla Juniorská liga v barvách plzeňské Viktorie. „Chtěl jsem už vstoupit do mužského fotbalu. To byl důvod, proč jsem neváhal nad nabídkou z Písku,“ vysvětlil.

Mužstvo má na víc, než osmé místo

Podruhé za sebou vyrukoval Dušan Pinc na trávník od 46. minuty. „Trenér mi zdůrazňoval, že je nutné co nejvíc držet balon vepředu, a připomínal mi, že musím být pro soupeře nebezpečný,“ prozradil pokyny, s nimiž vyběhl na plac. V roli nováčka to vůbec neměl jednoduché, neboť docházelo k dalším změnám v sestavě, kterým bylo nutné se přizpůsobit. „S Filipem Řezáčem jsem nastupoval v zimní přípravě, měli jsme už trochu zažitou spolupráci. Potom šel Filip dolů a zůstal jsem na hrotu sám. Hráli jsme na jednoho útočníka,“ přiblížil situaci.

Osmý Písek proti šestému Vyšehradu výborně odstartoval zápas. Do přestávky měl navrch, byť ze své převahy vytěžil jediný gól z kopačky Tomáše Froňka po velmi pěkné akci. Druhá půle v podání píseckého týmu už nebyla taková. Domácí si vytvořili pár příležitostí, ale také je musel několikrát podržet brankář Kamil Hajdušek. „Soupeř vysunul víc hráčů dopředu. Chtěl to zlomit. Bylo to takové nahoru dolů, naštěstí jsme to uhráli. Celkově jsme předvedli dobrý výkon. Získali jsme tři body a to se počítá,“ usmíval se vytáhlý mladík.

Dušan Pinc pochází z jihočeské Blatné, kde začínal s fotbalem. Ve třetí třídě zamířil do Písku a prošel všemi žákovskými týmy. „Místní prostředí znám velmi dobře,“ připomněl návrat do klubu, ve kterém před pár léty obdivoval střeleckou hvězdu Jana Zušťáka. V patnácti se vydal na zkušenou do Plzně a teď si buduje kariéru znovu ve žlutomodrém dresu. „Určitě bych chtěl v budoucnu zkusit nějakou vyšší soutěž. To je jasné. Ale momentálně jsem v Písku. Snažím se prosadit svým výkonem, dávat góly a splácet trenérovi důvěru. Rád bych pomohl týmu vylepšit postavení v tabulce. Myslím, že máme na víc, než je osmé místo,“ ujistil Dušan Pinc.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle