Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tisková konference FC Písek - Cíle zůstávají, odhodlání je naplnit také

 
pondělí, 5. března 2018, 07:28

Jde do tuhého, v sobotu 10. března začíná jarní část České fotbalové ligy, ve které se A-mužstvo FC Písek pokusí odčinit nepovedený podzim, který zůstal za všeobecným očekáváním. Fotbalový klub od Otavy uspořádal po posledním přípravném utkání proti divizním Sedlčanům tiskovou konferenci, v rámci které přiblížil fanouškům cíle pro nadcházející období.

Rostislav Grossmann

Jako první dostal slovo trenér A-mužstva Rostislav Grossmann, který nejprve popsal situaci, která ho před startem zimní přípravy přivedla na lavičku áčka.
Na podzim jsem působil u týmu U 19 a po odchodu trenéra Prášila od A-týmu do Hradce Králové jsem byl osloven vedením klubu, zda bych se ujal funkce hlavního trenéra třetiligového mužstva. Po poměrně krátkém zvažování jsem nabídku přijal a do zimní přípravy už jsem nastoupil jako hlavní trenér.

Nemohl chybět ani dotaz na průběh samotné přípravy.
Během zimní přípravy nás trochu limitovalo počasí, ale to bylo stejné pro všechny. Převzal jsem připravený tréninkový plán po předchozím trenérovi a udělal jsem v něm pouze drobné změny. Příprava proběhla v rámci možností. Většinou trenéři říkají, že jsou s přípravným obdobím spokojeni či nespokojeni, ale jak tomu je opravdu, ukážou až mistrovské zápasy.

Písečtí se v zimě utkali s ligovými i divizními soupeři.
Měli jsme myslím velmi dobře domluvené soupeře, takže jsme si vyzkoušeli hru prvoligových Teplic či druholigové Příbrami a naopak proti divizním soupeřům jsme si mohli vyzkoušet věci z našeho herního systému, takže si myslím, že to splnilo účel. Navíc si myslím, že jsme ani v jednom z těch zápasů nepropadli. Především utkání proti silnějším soupeřům nám vždy ukázaly, jak na tom aktuálně jsme a na čem ještě musíme zapracovat.

Jak se během zimy proměnil kádr A-mužstva FC Písek?
Kádr zůstal hodně pohromadě. Mezi ty zásadní změny lze počítat odchod Miroslava Slepičky do Příbrami a nebude s námi dál pokračovat ani Muamer Avdić. Do přípravy jsme zapojili některé mladé hráče z U 19. Jako posily k nám přišli dva hráči z Viktorie Plzeň Tomáš Skála s Dušanem Pincem a z Příbrami pak Štěpán Holý. Nové tváře určitě prostor dostanou a uvidíme, jakým způsobem se projeví.

Michal Rendla

Kapitán A-mužstva Michal Rendla odpovídal na dotaz, jakým způsobem tým ovlivnilo probírání druholigových vyhlídek klubu v médiích a zda i to nepřispělo k podzimnímu neúspěchu.
Je pravda, že před startem podzimní sezony v médiích něco proběhlo. My jsme si v kabině určili cíle, kterým aktuální umístění v tabulce neodpovídá, ale vůbec nepřemýšlíme nad tím, že by z nich mělo být nyní ustoupeno. Pořád chceme hrát co nejvýš to půjde. Je to přirozenost všech hráčů, že chceme vyhrát každé utkání a skončit co nejvýš. Před podzimem přišlo hodně nových hráčů, takže sehrávání bylo trochu delší a zvykání si na sebe složitější. Teď už jsme delší dobu pohromadě, i když již zmíněný Míra Slepička odešel, což je směrem dopředu určitě ztráta. Ale myslím si, že tady máme hráče, kteří ho dokážou zastoupit. Máme svoji kvalitu a nemusíme se bát žádného týmu ve třetí lize, nicméně je to vyrovnaná soutěž a bude to těžké.

A jak jsou hráči připravení na soupeře, kteří jim na startu podzimu vzali body?
Jsem přesvědčený o tom, že fyzicky jsme na tom dobře. Po herní stránce si myslím, že to také není špatné, sami jste nás mohli vidět v mnoha přípravných zápasech. Na začátek nás čeká jeden z nejtěžších soupeřů Vltavín, ale v domácím prostředí a na umělém hřišti se jich nemusíme zvlášť obávat - každopádně jde o těžkého soupeře. To samé lze říct i o Benešovu, kde proběhlo hodně změn. Umím si představit jednodušší začátek, ale na to se nemůžeme vymlouvat a musíme od začátku sbírat body.

Milan Nousek st.

Člen Výkonného výboru FC Písek Milan Nousek st. se rozpovídal na téma jarních cílů, přičemž narazil i na dřívější sportovní rozhodování.
Na startu aktuální sezony jsme začali pracovat na posílení kádru. Jména hráčů, které jsme vytipovali, se objevovaly ve vyšších soutěžích. Věřili jsme tomu, že se mužstvo zkvalitní, že bude mít lepší výsledky a také z tohoto důvodu jsme si stanovili cíl, že chceme hrát do třetího místa. Druhá liga zmiňována byla, ale to by přicházelo v úvahu pouze tehdy, že bychom na probírané třetí pozici po podzimu opravdu byli, což se bohužel nepodařilo. Všichni víme, že 33 bodů, které by na třetí místo stačily, bylo dosažitelných. 7 bodů, které nám chybí jsme ztratili v zápasech, v nichž bychom je ztrácet neměli. Důvod, proč byla v médiích zmiňována druhá liga nebo, že by měl Písek hrát vyšší soutěž je ten, že za sebou vidíme nádherný areál a tváře, které ve fotbale působí už hodně dlouhou dobu a obětují tomu svůj čas a finanční prostředky - patří mezi ně samozřejmě i naši sponzoři. Za tu dobu, co v Písku ve fotbale působím, jsme tuším po druhém ročníku ve třetí lize skončili třetí a měli jsme možnost druhou ligu hrát. Tenkrát jsme měli na rozhodnutí jeden den a můžu říct, že to bylo jedno z nejhorších sportovních rozhodování. Tenkrát jsem na kolegy málo tlačil. Věřím, že bychom se ani ve druhé lize neztratili. Místo nás šel výš Varnsdorf, který v soutěži stále je. Po tomto podzimu je to pro nás obrovské sportovní zklamání. Deváté místo neodpovídá kádru, který byl vytipovaný. Hráči tu kvalitu v sobě určitě mají, ale my jsme ji z nich nedokázali dostat. Věřím tomu, že Rosťa Grossmann a celý realizační tým udělají pro všechny, kdo se kolem píseckého fotbalu točí, vše pro to, aby jarní část dopadla mnohem lépe. Cíle určitě neměníme. Je to těžce dosažitelný cíl, ale je reálný. Máme o co hrát. Bylo by úspěchem, kdybychom se třetímu místu přiblížili. Pro nás bude jarní část ČFL přípravou na nadcházející sezonu.

FC Písek není jenom třetiligové áčko. V dlouhodobých plánech klubu hraje významnou roli mládež.
Mluvíme především o A-mužstvu, ale FC Písek tvoří devatenáct týmů a náborové ročníky. Mládežnické celky kromě dorostu hrají nejvyšší soutěže. Mezi dlouhodobé cíle tedy musíme zařadit další vylepšení mládeže, zajistit, aby trenéři mládeže mohli hráčům věnovat více času a pracovali s nimi intenzivněji a abychom jim my, vedení klubu, umožnili se zdokonalovat.

Leoš Gornický

Také předseda klubu Leoš Gornický hovořil o mládeži, ale nezapomněl zmínit ani sponzory, partnery a v neposlední řadě fanoušky, kterých by rád na tribuny přivedl více.
Za tu dobu, co v klubu působíme, se mládež posunula o několik stupínků směrem vzhůru. I s podporou města, sponzorů a partnerů klubu bychom rádi v tomto trendu pokračovali. Otázkou zůstává podpora svazu, ale s tím se budeme muset popasovat. Myslím si, že tady máme kvalitní trenérský tým, který svou práci odvádí velice dobře. Jak už bylo řečeno, A-tým podzimní cíle nenaplnil. Chceme udělat všechno pro to, aby se výsledky zlepšili. Rádi bychom do áčka začleňovali i mladší kluky a v neposlední řadě chceme klub otevřít veřejnosti, aby byl zájem o fotbal v Písku opět větší. Věříme, že se nám podaří na tribuny přilákat více fanoušků a že klub posuneme na co možná nejvyšší příčky.

V rámci konference položili několik dotazů také příznivci FC Písek. Odpovědi na ně vám přineseme v příštích dnech.

Napsal(a) Petr Brůha | Foto Petr Brůha, Jan Škrle