Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jihočeský KFS sídlí 26 let na stejné adrese

 
sobota, 27. ledna 2018, 09:01

Dnes je to na den přesně 26 let, kdy KFS Jihočeského kraje začal poprvé úřadovat v prostorech ČUS – oblastního pracoviště tělovýchovných svazů České Budějovice. Od 27. ledna 1992 má sídlo ve Skuherského ulici.

První sekretářem Jihočeské župy footballové, což byl předchůdce dnešního KFS, byl na ustanovující schůzi v Táboře v březnu 1919 jmenován Josef Malířský z Písku. Sluší se připomenout i jméno prvního „župana“. Byl jím Jan Fibiger, velkoobchodník a předseda FK Viktoria Č. Budějovice. Za sídlo župy si první svazoví funkcionáři zvolili jihočeskou metropoli.

Až do násilného sjednocení tělovýchovy v roce 1948 neměla JŽF svou vlastní kancelář. Celou agendu řídil sekretář z domova. „Veškerá korespondence župy se týkající, buďtež řízena na adresu Josef Malířský Písek, Nádražní tř. 542,“ zněla doslovně zpráva v dobovém tisku. Výborové schůze se konaly většinou v kavárně Corso, restauracích Besedě, u Volbrechtů či u Hromádků. V době první republiky zastával úřad sekretáře župy Josef Dvořák, účetní Akciového pivovaru (Budvaru). Za protektorátu byl jednatelem župy, v letech 1942-1948 předsedou JŽF.

Sekretariát odboru kopané sídlil pod křídly Sokola na Sokolském ostrově, pak spadal pod Krajský výbor pro tělesnou výchovu a sport (KVTVS), sekce kopaná, na Třídě maršála Malinovského (dnešní Lannova třída). Československý fotbalový svaz (ČSFS) byl součástí ČSTV (od 1957) a krajský výbor se přesunul na tehdejší Žižkovo náměstí. V roce 1969 byl založen Jihočeský fotbalový svaz, od poloviny normalizačních sedmdesátých let opět spadal pod krajský výbor fotbalového svazu (ve zkratce VFS KV) ČSTV. V květnu 2001 byl na ustanovující valné hromadě nově vytvořen Jč. krajský fotbalový svaz (předtím pracoviště Jihočeské oblasti ČMFS).

O agendu se staral referent – tajemník společný pro fotbal a hokej. Dlouhou dobu pracoval v této funkci Jaroslav Zavadil (1950-1971), bývalý brankář SK ČB, Adamova, AC Vráto a delegát 1. ligy. Za předsednictví JUDr. Antonína Straky z Vyššího Brodu se svaz v roce 1992 přestěhoval do Skuherského ulice (čp. 14). Pamětníkem tohoto posledního přesunu KFS je dlouholetý sekretář a bývalý rozhodčí Vladimír Eibl, který byl dvě volební období místopředsedou svazu.


Bylo to hektické stěhování, vzpomíná na rok 1992 sekretář Vladimír Eibl

Ve Skuherského ulici začal KFS úřadovat od 27. ledna 1992. Jak na tu dobu vzpomínáte?
Je to již dlouho, takže pouze matně, ale bylo to jako každé stěhování docela hektické období.

Probíhalo stěhování podle plánu nebo jste toho měli až nad hlavu?
Vždy si uděláte nějaký plán, ale skutečnost je vždy trochu odlišná a hlavně obtížnější. Kromě fotbalového svazu se ve stejném termínu stěhoval do Skuherského ulice také hokejový svaz a Jihočeský KS ČSTV (nyní Jihočeská krajská organizace ČUS). Protože se stěhovaly všechny věci a i archivy těchto organizací, byla to docela rozsáhlá akce.

Proč vůbec došlo ke změně adresy? Na českobudějovickém náměstí už nebylo pro oblastní pracoviště místo?
Obě budovy vlastní Okresní sdružení České unie sportu, který je získal v rámci delimitace majetku ČSTV. Majitel budov usoudil, že budovu na náměstí je lepší využívat komerčně (obchod, restaurace apod.) a proto došlo k přestěhování výše uvedených krajských svazů.

Kdo v budově ve Skuherského ulici sídlil před vámi?
Nejsem si tak úplně jistý, ale domnívám se, že ředitelství správy tělovýchovných sportovních zařízení Jč. kraje (STARZ)

Majitelem domu je v současnosti ČUS?
Ano. Objekt stále vlastní Okresní sdružení České unie sportu České Budějovice.

Sekretářem krajského svazu jste již od roku 1990. Možná budete nejdéle sloužícím v celé republice. Pídil jste se po tom?
Na místo sekretáře nově vzniklého KFS jsem nastoupil 1. 8. 1990, takže z hlediska fotbalu jsem nejdéle sloužícím krajským sekretářem.

Kdo byl vaším předchůdcem?
Fotbal ani hokej neměl v kraji do roku 1990 samostatné krajské sekretariáty a činnost zajišťoval referent sportu KV ČSTV pan Luděk Pavelka.

Jistě budete pamatovat, kdy svaz získal první počítač?
Jestli si dobře pamatuji, Český fotbalový svaz byl v tomto případě dost progresivní a zajistil na krajské sekretariáty první počítače v roce 1991.

Je dnes práce sekretáře v moderní době internetu o hodně jednoduší?
Nedá se paušálně říci, zda je práce jednodušší nebo obtížnější, je především jiná. V mnoha směrech díky moderní technice došlo ke zjednodušení a zrychlení informací, ale k tomu se musí zajišťovat další nezbytné záležitosti.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Michal Průcha, Jan Škrle