Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Záložní Erik Puchel dosud hrál jenom za Karvinou. Teď nastoupí za Dynamo

 
středa, 10. ledna 2018, 07:23

V trojlístku zimních posil českobudějovického Dynama, které se objevily na Střeleckém ostrově při zahájení přípravy k odvetné části druholigové sezony, byl vedle sparťanů Jana Vondry a Filipa Haška také jednadvacetiletý odchovanec karvinského fotbalu Erik Puchel. Do jihočeské metropole přišel s cílem vybojovat si místo v sestavě a pomoci k postupu do 1. ligy.

Kopačky začal obouvat v karvinské přípravce, když mu bylo osm. Dres mateřského klubu MFK Karviná nosil do konce minulého roku. „České Budějovice jsou teprve druhou štací v mojí fotbalové kariéře,“ připomíná levonohý záložník, který úspěšně nakročil do kategorie dospělých, ale v posledních měsících na něho zbývalo místo pouze v juniorce. Nechtěl se s tím smířit a uvítal možnost restartu u břehu Vltavy.

Patřil k nemnoha karvinským odchovancům, kteří si vychutnali historickou premiéru severomoravského klubu v domácí nejvyšší soutěži na podzim 2016. Naskakoval do bojů jako střídající hráč a již při svém druhém vystoupení si vynutil gólový zápis, když pečetil vítězství 3:0 s Jihlavou. Do jara 2017 vstupoval Erik Puchel s novou smlouvou, která mu zaručovala angažmá do konce roku 2019. Jenže nedostával příležitost a loňský podzim strávil v juniorském týmu.

Vyfasoval posvátnou sedmičku

A-mužstvo Karviné bojovalo o ligovou záchranu. „Možná jsem se mohl prosadit, ale hlavní bylo, že jsme se na jaře udrželi. To byl hlavní úkol. Teď to bude trošku horší. Snad to kluci zvládnou. Budu jim držet palce. Z mého pohledu nastal čas udělat nový krok v kariéře a těším se na působení v Českých Budějovicích. Chci se dostat do základu a hrát. Moc rád bych pomohl Dynamu k postupu a vrátil se tam, kde už jsem byl v nedávné době,“ hovoří o svém snu zakopat si znovu na prvoligových trávnících.

Subtilního Erika Puchela (173 cm, 67 kg) zdobí především pohyb. „Jsem spíše do rychlosti, takže balon do běhu, do centra a do gólu,“ říká o sobě. Budějovičtí si jej vyhlédli jako perspektivní posilu. „Volal mi trenér Horejš i pan Vozábal, že mě chtějí. Věděl jsem, že Dynamo má svoji historii, patří do špičky a hrával tady Karel Poborský. Tak jsem kývl a jsem tady,“ líčí jednoduchý způsob, jakým změnil dres.

V českobudějovické kabině našel Erik Puchel několik vrstevníků, s nimiž se potkával v mládežnické reprezentaci. Z nedávné minulosti si přinesl také zkušenost coby soupeř Dynama, proti kterému nastoupil v dorosteneckém věku, ale také za áčko ve druhé lize. Gólovou asistencí se podílel na divoké remíze 4:4, kterou nosí fanoušci stále v živé paměti. Od kustoda Radomila Procházky nyní vyfasoval dres s číslem sedm, který dlouho patřil Petru Benátovi. „Sedmička je v Budějovicích trošku posvátná, ale jsem připravený si ji vzít. Doufám, že neudělám ostudu,“ usmívá se.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota, Jan Škrle