Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V historických jedenáctkách Slavie nechybí ani Jihočeši

 
čtvrtek, 14. prosince 2017, 10:45

V rámci oslav 125 let od založení SK Slavia Praha si fanoušci červenobílých volili dvě nejlepší sestavy. Historickou a novodobou. Místo v ní mají také dva bývalí hráči českobudějovického Dynama.

Jako první byl zvolen do záložní řady Karel Poborský (45), jeden z nejslavnějších jihočeských fotbalistů. V A-týmu Dynama se poprvé objevil v zimní přípravě 1990, další sezonu pomohl k postupu do ligy a po skvělém podzimu 1993 (druhé místo za Spartou) zamířil další rok na Žižkov. Sezonu 1995/96 strávil ve Slavii (27 zápasů, vsítil 11 gólů), která slavila titul po 49 letech, a nemalou měrou se podílel na postupu do semifinále Poháru UEFA.  Po stříbru na EURO 1996 přestoupil do Manchesteru United za 143,5 milionu korun.

Do obrany vybrali příznivci Slavie Františka Cipra (70), dalšího odchovance Dynama, který původně začínal v konkurenčním Slavoji pod trenérem Kyslíkem. Zatímco Poborský odehrál ve Slavii pouze jednu sezonu, Cipro je právem označován za slávistického srdcaře. V sešívaném dresu strávil téměř deset let (1971 - 1980) a dohromady odehrál na 500 přátelských a mistrovských zápasů. Začínal jako útočník, později záložník a končil v obraně. Ve Slavii se jako jeden z mála bývalých fotbalistů prosadil i jako trenér. V památném ročníku 1995/96 neměli sešívaní konkurenci.

V novodobé jedenáctce jsou i další slávističtí členové, kteří prošli Dynamem. Rychlonohý útočník Stanislav Vlček (41), dnes vedoucí mužstva Slavie, pobyl na Střeleckém ostrově rok a půl (1996 – 97). Přišel na hostování z Bohemians, ale v mladém věku teprve sbíral zkušenosti a střelecky se neprosadil. Uměl se dostat do šancí, ale chyběl mu klid v zakončení. Ve 44 prvoligových zápasech vsítil pouhé dvě branky. Výrazně mu prospěl následný přestup do Sigmy Olomouc.

Černobílý dres navlékal jednu sezonu obránce Simon Deli (26), reprezentant Pobřeží slonoviny, který je členem slávistické rodiny teprve od ledna 2015. Původně zamířil do Sparty, ale v ní byl jen věčným náhradníkem. Sezonu 2013/14 hostoval v druholigovém Dynamu. Angažmá na jihu Čech mu výrazně prospělo (24 zápasy, 1 gól), Deli kraloval obraně a podílel se na návratu do první ligy (2014).

Novodobá hvězdná sestava Slavie: Martin Vaniak - Jan Suchopárek, Marek Suchý, Simon Deli - Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Radek Bejbl, Patrik Berger - Stanislav Vlček, Pavel Kuka, Milan Škoda.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto slavia.cz