Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vždycky jsme jen překopli obranu, hlásil písecký Antonín Presl, autor gólu a třech finálních přihrávek proti Nymburku

 
čtvrtek, 26. října 2017, 10:37

Písečtí fotbalisté v 11. kole ČFL na domácím trávníku smetli nováčka soutěže Polaban Nymburk půltuctovou gólovou sprchou, aniž by sami inkasovali. Do střelecké tabulky výrazně pronikl autor čistého hattricku Filip Řezáč, jenž svými trefami v rozmezí šestadvaceti minut vytáhl skóre z 1:0 na 4:0. Bodově ještě lépe se však zapsal jeho spoluhráč Antonín Presl, autor všech finálních přihrávek na Řezáčův hattrick a střelec pátého gólu. Odchovanec klatovského fotbalu, jenž přišel do Písku v létě z Táborska, poskytl exkluzivní rozhovor Jihočeskému fotbalu.

Duel s Nymburkem patřil do kategorie méně náročných?
Vypadalo to jako lehká záležitost, ale po dvou špatných zápasech, které jsme odehráli s týmy ze spodní části tabulky, pro nás byla hlavní věc získat tři body. Jakýmkoliv způsobem. Jsme rádi, že jsme dali rychlé góly, které nás uklidnily, a potom už to bylo docela pohodové utkání.

Nevyšly souboje se dvěma nováčky, Čížovou a Ústím nad Orlicí, oba venku. Teď jste se doma zahojili na třetím nováčkovi?
Museli jsme to zvládnout, protože se chceme určitě pohybovat ve vyšších patrech tabulky. Myslím, že nepatříme na deváté či desáté místo, kde jsme byli dosud. Musíme se posunout. (Aktuálně jsou Písečtí sedmí – pozn.)

Vývoj utkání se definitivně přiklonil na píseckou stranu po završení Řezáčova hattricku?
V každém zápase nám ohromně pomůže, když dáme první gól. Uklidníme se a potom můžeme hrát na brejky. V minulých zápasech se nám to nedařilo. Inkasovali jsme a soupeři se proti nám zatáhli. Špatně se nám hraje do zavřené obrany. Na hřištích soupeřů navíc bývá špatný terén a tam se nám nedaří.

Událostí zápasu s Nymburkem byl zmiňovaný hattrick. Přihrával jste na všecky tři góly.
To je pravda. Byly to přihrávky skoro před prázdnou bránu. Bodově jsem na tom byl asi nejlíp, ale určitě umím podat i kvalitnější výkon. Věřím, že se budu ještě zlepšovat.

Popisované góly padly po velmi pěkných akcích. Souhlasíte?
Nechci nějak dehonestovat nymburské hráče, ale hrozně nám to usnadnili. Hráli hrozně vysoko a my jsme jenom vždycky překopli obranu a pak, myslím, že jsme dost zkušení na to, abychom tyhle situace dohrávali.

Situace, z níž padl gól na na 2:0, začala ve středu hřiště u zkušeného útočníka Miroslava Slepičky, že?
Musím říct, že tohle jsme trénovali celý týden, tyhle přihrávky. Vyšlo nám to úplně přesně. Od Slepiho přišel krásný míč, já už jsem to tam dával jenom před prázdnou bránu.

Bývalý sparťan a reprezentant Slepička se hodně snažil, ale nedal žádný gól. Lepila se mu smůla na kopačky?
Myslím, že byl velkým smolařem. Hrozně moc chtěl dát gól a mě mrzí, že jsem mu třeba na nějaký nepřihrál. V týdnu před zápasem se radoval z narození syna, určitě to chtěl oslavit nějakým gólem pro malého. Ale je třeba říct, že Slepi nám obrovsky pomáhá. Během zápasu sklepne spoustu míčů. Zůstává jenom otázkou času, kdy začne dávat góly.

Upravil jste na 5:0. Vaše střelu někdo ještě tečoval?
Jeden z hostujících beků to trošku tečnul, ale stejně by to šlo do brány. Chtěl to asi odkopnout a už to nestihl.

Vítězství 6:0 muselo zákonitě dostat mužstvo do pohody. Navážete na úspěšný výsledek?
Na to se těžko hledá odpověď. Každý hráč má svojí hlavu. Trenér nám říká, ať hrajeme každý zápas stejně. Nevím, proč se nám daří v domácích zápasech a venku ne. Věřím tomu, že kdybychom Ústí nebo Čížovou měli doma, tak je taky porazíme, ale zápasy, které hrajeme venku, nám prostě zatím nesedí. Kdybychom věděli, jak to změnit, určitě to uděláme.

Do Písku jste se přesunul z druholigového Táborska. Pro vás to byl pokles o soutěž níž.
Přišel jsem hlavně kvůli tomu, že je tady spousta dobrých fotbalistů. I v dnešním zápase bylo vidět, když nám to jde, tak hrajeme hezký kombinační fotbal. Hlavně kvůli tomu jsem tady. Ale zase nesmíme hrát jenom hezký fotbal, musíme taky bojovat a uhrávat i ty zápasy, ve kterých se nedá uplatnit jenom fotbalová krása. V tomto aspektu se musíme zlepšit.

Zaknihoval jste si pět startů za prvoligovou Plzeň. Počítáte s vylepšením statistiky? Je možné se odrazit i z Písku?
V současnosti řeším nějaké zdravotní problémy. Přes zimu se chci dát dohromady, potom se můžu zabývat třeba i myšlenkami na ligu. Věřím, že na to mám, nebo rád bych to ještě zkusil. Samozřejmě musím pořádně zamakat, záleží především na mně. Působiště v Písku je super, ale v devětadvaceti ho neberu jako poslední štaci v kariéře.

Dojíždíte z rodných Klatov?
Mám přítelkyni v Plzni, kde spolu bydlíme, takže ještě to mám ještě o něco dál. Každý den jsem na cestě, ale není to nic hrozného.

Studoval jste na Právnické fakultě Západočeské univerzity. Přerušil jste studium?
Do dvaceti let jsem žil v Klatovech, kde jsem absolvoval gymnázium. Odtud jsem zamířil na práva. Ale pak je to těžké, když člověk studuje a plzeňský trenér Pavel Vrba vám řekne, vyber si, buď budeš chodit na tréninky, nebo do školy. Vybral jsem si fotbal. Nevím, jestli jsem se rozhodl dobře nebo špatně, ale ničeho nelituju. Třeba se ke studiu vrátím.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle