Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Chýnově se zrodila ve vypjatém okresním derby zasloužená dělba bodů

 
středa, 13. září 2017, 14:02

Ostře sledovaný souboj mezi domácími fotbalisty a ambiciózním nováčkem I. A třídy, který se netají hrát na samém popředí tabulky, přilákal do Chýnova velmi početnou diváckou kulisu. Obě mužstva se prezentovala velice bojovnou a takticky vedenou hrou, ve které se občas i dost jiskřilo, ale to již taková derby většinou přinášejí…

Velmi sebevědomý celek z Lomu, ve kterém se to jen hemží velice zkušenými  a ostřílenými fotbalisty, kteří hrávali v minulosti i ve vyšších soutěžích na republikové úrovni (Chylík, Vesecký, Jelen, L. Zeman, M. Císař, Voneš a další), se však v Chýnově ještě nestačil ani pořádně rozkoukat a již ve 3.min. prohrával 0:1… To se uvolnil na levém křídle domácí rychlík Vl. Hruška, přesným centrem našel jednoho z nejmenších svých spoluhráčů, na podzim ve velké pohodě hrajícího Práška a ten v záklonu hlavou překonal ještě možná nyní překvapeného brankáře Chylíka.

To byla pro hosty studená sprcha, ze které se 20 minut vzpamatovávali a upozorňovali na sebe v tu dobu především pilným sbíráním žlutých karet... Mezitím měl ve 13.min. druhý gól na kopačce po velkém sólu Práška přes tři lomské hráče chýnovský Král, ale tentokrát Chylík jeho pokus k levé tyči konečky prstů vytěsnil na rohový kop.

Postupem času však hosté začali potvrzovat svou nespornou kvalitu, čím dál více se začali osmělovat a brankář domácích Průša musel také několikrát dokazovat, že se potkal na podzim rovněž s velmi dobrou formou a že je zcela adekvátní náhradou za dnes již pacovského R. Basíka.

Ve 28.min. nesmyslně podkopl zezadu před tribunou unikajícího domácího Vl. Hrušku lomský Trantýr a jen benevolence sudího Čmuchy jej ponechala ještě na hrací ploše, když mu ukázal kartu pouze v barvě žluté…, za kterou mohl být rád, ale to ještě tento hostující útočník netušil, že se devadesáté minuty na hrací ploše stejně nedočká, neboť v 57.min. vyfasoval za protesty druhou žlutou, tím pádem červenou kartu a mohl se tak v klidu jít jako první z hráčů osprchovat.

Ve 33.min. prověřil opět pozornost Chylíka domácí Prášek, ale ten jeho ostrou a přesnou ránu z úhlu stačil na poslední chvíli vyrazit.  V závěru první půle si také vypracovali ve 35. a ve 40.min. dvě čisté vyložené gólové příležitosti hosté, ale rychlého Janů v obou případech vychytal vždy včasným vyběhnutím pozorný Průša. Ve 45.min. se ještě výborně uvolnil na hranici trestného území lomský Neužil, byl domácími zadáky faulován, ale z nařízeného trestného kopu z ideální vzdálenosti 17 metrů, Balogh svou střelu mezi tři tyče nenasměroval.

Dvanáct žlutých a jedna červená

Ve druhé půli neuběhlo ze hry ani šest minut a hostům se podařilo šťastnou tečí ve zdi po Neužilově trestném kopu Baloghem vyrovnat (1:1).  Poté došlo v 57.min. již ke zmiňovanému vyloučení lomského Trantýra.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou a hosté i o deseti byli stále velmi nebezpeční, takže domácí obrana musela být stále na pozoru, přesto se dokázali hosté několikrát k zakončení dostat, ale brankář domácích Průša byl vždy na místě. Na druhé straně domácí fotbalisté rovněž několikrát nebezpečně před Chylíkem zahrozili, nejblíže ke gólu měli po závaru po rohovém kopu v 77.min. hry, kdy se vyznamenal Chylík vyboxováním míče na poslední chvíli z brankové čáry, ale skóre se již až do konce utkání nezměnilo.

V poslední minutě pak došlo k nezaviněné a k nešťastné srážce hlavami domácího Štillera a lomského obránce L. Zemana, na hřišti se objevila u obou hráčů i krev a tak oba dva nakonec putovali na šití do táborské nemocnice. Vzhledem k vývoji zápasu a dění na hřišti je remízový konečný výsledek pro oba dva celky nakonec zasloužený.

Hodnocení zápasu trenérem Chýnova Petrem Holotou:  „Velmi bojovné a tvrdé utkání, ve kterém jsme šli brzy do vedení, bohužel jsme hráli stále do plných, ale hosté postupně dokazovali, že mají velkou kvalitu a hodně zkušené mužstvo. Podařilo se jim brzy po zahájení druhého poločasu šťastnou tečí ve zdi vyrovnat, ale po průběhu hry asi zaslouženě. Zápas mi připomínal vždy vyhecovaná pražská derby kdysi dávno na Žižkově... S vybojovaným bodem jsem nakonec v tomto těžkém utkání spokojen. K rozhodčím se zásadně nevyjadřuji, od toho je na hřišti delegát utkání.“


FC Chýnov – Sokol Lom 1:1 (1:0)

Góly: 3. Prášek – 51. Balogh. Rozhodčí: Čmucha - Dvořák, Křížovský. Delegát: Šafránek. ŽK: 5:7. ČK: 0:1 (57. Trantýr po 2 ŽK). Rohy: 6:6, 160 diváků, včetně početné skupiny hostujících příznivců.

Chýnov:  Průša – Mareš, Petrů, Doubrava, J. Hruška (62. Zítek) – Štiller, Král, Mládek, O. Hladík (53. Václ. Hruška), Vl. Hruška, – Král, Prášek.  Trenér Petr Holota.

Lom:  Chylík – Voneš, Jelen, Vesecký, L. Zeman – Janů, M. Císař, Neužil (89. J. Císař), Balogh (84. Říha) – Mařík, Trantýr.  Hrající trenér Marek Císař.

Napsal(a) Pavel Kulveit | Foto Miroslav Holer