Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třeboňský dorost si zahraje divizi. Trenér Dejmal se konkurence nebojí

 
úterý, 25. července 2017, 14:31

Fotbaloví dorostenci Jiskry Třeboň budou hrát od nového ročníku v celostátní divizi dorostu. Trenér Jindřich Dejmal to považuje za první krok k tomu, aby do budoucna mohli v Třeboni využívat hráče z vlastní líhně.

Nad nabídkou zahrát v kvalitní dorostenecké soutěži se v Třeboni dlouho nerozmýšleli. „Předseda klubu Luboš Skála se mě ptal, co na to říkám, jestli do divize půjdeme nebo ne. Já jsem mu odpověděl, že jsem pro, a to už z toho důvodu, že čím vyšší soutěž, tím je větší možnost vychovat si do A-mužstva vlastní hráče,“ uvedl trenér třeboňského dorostu Jindřich Dejmal.

Několik dorostenců si v minulé sezoně zahrálo za muže Třeboně a neztratili se. „Práce s mládeží by se měla vyplácet každému klubu,“ zdůrazňuje zkušený lodivod. „Někteří si vyzkoušeli či spíše osahali krajský přebor mužů, ale třeba devatenáctiletý Průcha se prosadil a zaznamenal čtrnáct gólů. Pomáhal i béčku mužů, kde nastřílel patnáct branek a za dorost dal na podzim z devíti zápasů dvanáct gólů a na jaře v šesti šest. Dohromady dal 47 branek, což je úctyhodné. Průcha je obrázkem toho, kam bychom se měli ubírat,“ říká Dejmal na adresu kanonýra Martina Průchy, který udělal výrazný pokrok a na jaře patřil k nejlepším hráčům v A-týmu.

V krajském přeboru staršího dorostu skončila Jiskra na desátém místě. Obavy nad náročností divize nejsou podle Dejmalových slov na místě. „Mužstvo jsme přebírali společně s mými kolegy v zimě na předposledním místě. Jaro mi ukázalo jednu věc, nastupovali jsme s mladým mužstvem, o dva roky mladším než naši soupeři. Bude to pro nás náročnější, ale věřím, že proti celkům z Prahy a západních Čech obstojíme. Předpokládám, že soutěž bude vyrovnaná, tvoří se z týmů z krajských přeborů, i když někdo bude možná vyčnívat,“ tipuje a zároveň dodává, že zrušení kategorie U18 a dorosteneckých divizí bylo velkou chybou. „Měli bychom se řídit vlastním rozumem a zkušenostmi a ne tím, kdo vyhraje mistrovství světa.“

Mužstvo vystupovalo jako společenství Třeboně a Dobré Vody. Vzájemnou spolupráci si nemůže vynachválit. „Celkově je vidět nedostatek mládeže ve všech sportech. Dnes je to někde jinde. Zájem je pod bodem mrazu,“ říká k úbytku mladých hráčů a hlavnímu důvodu, proč se Třeboň spojila v kategorii dorostu s SK Dobrá Voda u Č. Budějovic. „Společenství obou klubů bylo na výborné úrovni a hodně pomohlo mládežnickému fotbalu v Třeboni. Bez nich bychom nedali mužstvo dohromady a za to bych jim chtěl ještě jednou poděkovat.“

V létě museli všichni hráči přejít registračně pod Třeboň, protože v celostátní soutěži už není možné využívat možnosti společenství dvou mužstev. „Libor Valenta zajistil po dohodě s vedením D. Vody, že jejich hráči k nám přešli na přestup. Máme dohodu, že se zase budou vracet do svého klubu. Talentovaným hráčům vyšší soutěž určitě prospěje,“ míní kouč, který ve své kariéře trénoval prvoligové kluby Dynama ČB, Drnovic, Slavie Praha, Jablonce a slovenského Prešova.

V Třeboni mají k přípravě nadstandardní podmínky, které jim mohou ostatní kluby závidět. „S trénováním jsem projel celou republiku a zázemí jaké má Třeboň moc není. K tomu máme ještě výhodu regenerace v Auroře. V Třeboni to není jenom o hlavním areálu na Hliníku, s mládeží fungujeme v Břilicích, kde jsem byl překvapený s kvalitou hřiště s umělým zavlažováním. Využívat můžeme i menší hřiště Tyršova stadionu s běžeckou dráhou. Podmínky pro trénink a celkově fotbal v Třeboni jsou nadstandardní a nebojím se říct na druholigové úrovni,“ chválí si působení u rybníka Svět.   

Jindřich Dejmal tu našel spřízněné duše, které se ve svém volném čase podílí na výchově mládeže. „Především bych vyzdvihnout předsedu klubu Luboše Skálu. Klobouk dolů co dělá pro třeboňský fotbal. Je pro mě důležité, že u mládeže spolupracuji s lidmi, kteří mají fotbal jako koníček. Třeba Karel Bicenc jako šéftrenér mládeže dokáže nejen vše zajišťovat, a to od přípravek po dorost, ale ještě se stačí trenérsky vzdělávat. To až žasnu. U spolupráce s Dobrou Vodou budu za všechny jmenovat Libora Valentu staršího, který má u nás svého syna a vedl náš mladší dorost. U jejich kluků je vidět obrovský zájem o fotbal. Vloni jsme jich měli osm, teď jich bude třináct,“ oceňuje práci svých spolupracovníků a zápal u dobrovodských dorostenců. 

Do divize dorostu jde Jiskra se skromnými plány. „Jsme nováčci a uvidíme, jak to bude vypadat. Chceme se pohybovat ve vodách, které nebudou znamenat starosti sestupu,“ přeje si do startu náročné šestnáctičlenné soutěže Dejmal. Radost mu dělá i to, že trojice Čábela, Bartl a Veselý už trénuje s A-mužstvem. 

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle