Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo neustálo začátek duelu s Mladou Boleslaví a vstoupilo porážkou do skupiny o umístění

 
neděle, 24. dubna 2022, 22:06

Úvodní duel skupiny o 7. – 10. místo nedopadl dobře pro budějovické Dynamo, které na Střeleckém ostrově podlehlo Mladé Boleslavi především vinou špatného začátku poznamenaného chybami a inkasovanými góly. Odveta se hraje na boleslavském trávníku v sobotu 30. dubna.

Před utkáním řešili domácí problémy se sestavou. Kvůli horečkám nemohli nastoupit obránce Lukáš Skovajsa a záložník Patrik Hellebrand. Necítil se dobře ani mladý středopolař Nicolas Penner, jenž si předchozími výkony řekl o zařazení do základu, ale po půlhodině hry jej musel vystřídat Emmanuel Tolno. Ke svému ligovému debutu naskočil v závěru Tomáš Hák, který den předtím odehrál zápas v dresu dynamáckého dorostu.

Diváci si příliš neužili pikantní bratrský souboj Michala Škody (Dynamo) a Milana Škody (Mladá Boleslav). Společně na trávníku pobyli bratři pouhých devatenáct minut od začátku druhé půle. Mladší z nich Michal si jako první v černobílých barvách připsal střelecký pokus, mířil však mimo tyče. Domácí se příliš nedostávali dopředu a pokud drželi míč, posílali si často bezradně malou domů.

Mnohem pohyblivější a fotbalovější hosté udeřili poprvé ve 13. minutě. Na hranici malého vápna se odražený míč dostal na kopačky Davida Douděry, který nechytatelně zacílil pod břevno. Na protější straně se objevil v šanci Nicolas Penner, jenže v 17. minutě napřáhl David Douděra na pravé straně ze vzdálenosti zhruba osmnácti metrů a nádherně se trefil k zadní tyči.

O dvě minuty později šťastně snížil Patrik Čavoš střelou z více než dvaceti metrů. Brankář Jan Šeda se marně natahoval k pravé tyči. „Úvodní půlhodinu jsme plavali směrem dozadu. Na některých hráčích byla patrná značná nervozita, z níž pramenily obrovské chyby. Tohle jsme nedělali v minulých zápasech,“ mrzelo trenéra Davida Horejše.

Zakončí sezonu doma?

Šanci na vyrovnání měl Michal Škoda, za hosty mohl naopak zvýšit Tomáš Ladra. Poslední jmenovaný se přeci jen záhy zapsal mezi střelce, když ve 41. minutě po ťukesu se dvěma spoluhráči pronikl do pokutového území Dynama a elegantně poslal míč za záda Vojtěcha Vorla. Brzy po obrátce se Tomáš Ladra ocitl blízko k dalšímu gólu, ale jeho únik v posledním okamžiku zastavil Lukáš Havel.

Ve druhé půli si aktivněji počínali fotbalisté Dynama. Skóre mohli změnit Michal Škoda s Emmanuelem Tolnem, z ojedinělých protiútoků ale zahrozili i boleslavší hráči Lukáš Mašek resp. Vojtěch Smrž. Úsilí Jihočechů se projevilo také počtem rohových kopů (po obrátce celkem sedm). Po jednom z nich, který zahrával v 73. minutě z pravé strany Benjamin Čolić, zblízka korigoval Emmanuel Tolno.

Ve zbývajícím čase včetně tříminutového nastavení mohli domácí vyrovnat nejméně ve třech případech. Ránu Lukáše Havla z otočky vyrazil Jan Šeda na roh, po centru Jakuba Hory hlavičkoval Patrik Čavoš vedle, další hlavička ze skrumáže vyústila znovu pouze v rohový kop.

„Druhý poločas se diametrálně lišil od prvního. Zlepšili jsme se a sahali po bodu. Jsem rád, že kluci bojovali až do konce. Věřím, že se dáme zdravotně do kupy a zakončíme sezonu na domácím hřišti,“ neztrácel optimismus David Horejš. „Zpočátku jsme předčili soupeře ve finální fázi. Dali jsme tři krásné góly a dostali jeden laciný. Ve druhém poločase bylo nebezpečnější Dynamo. Nás podržel gólman Šeda,“ doplnil boleslavský trenér Pavel Hoftych.      

SK Dynamo Č. Budějovice – FK Mladá Boleslav 2:3 (1:3)

Góly: 19. Čavoš, 73. Tolno - 13. a 17. Douděra, 41. Ladra. Rozhodčí: Batík – Podaný, Dohnálek. ŽK: 1:1 (66. Čolić – 84. Mil. Škoda). Rohy: 8:2. Diváků: 2 125.

SK Dynamo: Vorel – Čolić, L. Havel, Králik, P. Novák (46. Hora) – Van Buren, Čavoš, Valenta (84. Hák), Penner (31. Tolno) – Mihálik (46. Brandner), Mich. Škoda (64. Hais). Trenér David Horejš.

Ml. Boleslav: Šeda – Šimek, Karafiát, Suchý – Douděra (74. Skalák), Mašek (64. Dancák), Smrž, Hlavatý (46. Milan Škoda), Pech – Ewerton (91. Rolinek), Ladra (74. Mužík). Trenér Pavel Hoftych.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle