Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sladké tři body proti Liberci vystřelil Dynamu krajní obránce Martin Sladký

 
neděle, 22. srpna 2021, 20:29

České Budějovice - V 5. kole Fortuna ligy přivítali fotbalisté Dynama na Střeleckém ostrově poslední celek tabulky Liberec, který dosud zaznamenal v soutěži jediný gól. Nedokázal vylepšit tuto bilanci ani proti Jihočechům, byť měl celou druhou půli navrch. Plný bodový zisk pro domácí vystřelil po krásné akci již v 18. minutě Martin Sladký.

První střelu mezi tyče vyslal agilní Fortune Bassey již ve 4. minutě. Brzy nato ale také liberecký Michael Rabušic protáhl domácího brankáře Vojtěcha Vorla. V 18. minutě se prezentoval dalším střeleckým pokusem Fortune Bassey. V pokračujícím závaru zacentroval zleva Patrik Hellebrand a ze zadní pozice nabíhající Martin Sladký zařídil hlavou jediný gól zápasu. O deset minut později se ocitl hodně blízko k vyrovnání Michael Rabušic, jenž pálil těsně vedle pravé tyče.

Po vzájemném kontaktu v pokutovém území ve 34. minutě se poroučeli k zemi domácí Jakub Hora a liberecký kapitán Jan Mikula, načež rozhodčí nařídil penaltu. Po diskusi ale soudce prozkoumal video a namísto penalty ukázal Jakubu Horovi žlutou kartu. Za další tři minuty předvedli černobílí rychlou akci po pravé straně hřiště a Patrik Brandner ostrou ránou napálil levou tyč. Dobře mířenou střelu k pravé tyči vyslal zdálky také stále se lepšící Patrik Hellebrand, ale míč skončil v rukavicích brankáře Milana Knoblocha.

Zbytečně se ukvapovali

Do druhé půle vyrukovali hosté se dvěma čerstvými hráči a počínali si velmi snaživě. Aktivitu si udrželi na kopačkách až do závěrečného hvizdu a zasloužili se o napínavou podívanou. Jihočechům se naopak moc nedařilo a udržení výsledku je stálo hodně fyzických i psychických sil. Nebezpečnou příležitost Michala Faška v 65. minutě zneškodnil obětavým zákrokem domácí kapitán Martin Králik a v následujících okamžicích se hráči Dynama dostali ke dvěma zajímavým brejkům. Střídající Emmanuel Tolno obloučkem zleva trefil břevno, po nahrávce Jakuba Hory střílel Fortune Bassey vedle branky.

Hosté pokračovali v tlaku a budějovický tým několikrát podržel svými zákroky Vojtěch Vorel. Neujaly se pokusy Jakuba Nečase ani Martina Koscelníka, po další akci Jakuba Nečase si obětavý zákrok domácího brankáře vyžádal krátké ošetření. Emotivní závěr vybarvil hlavní sudí Jihočechům třemi žlutými kartami. „Předvedli jsme dva rozdílné poločasy,“ uvedl kouč vítězů David Horejš. „Měli jsme velmi dobrý vstup, úspěšně jsme kombinovali a byli dominantní v přechodu středního pásma. Mohli jsme dát druhý gól. Po změně stran jsme se zbytečně ukvapovali, ztráceli míče a počínali si nervózně v určitých fázích,“ přiznal.   

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Slovan Liberec 1:0 (1:0)

Gól: 18. Sladký. Rozhodčí: Batík – Nádvorník, Lakomý. ŽK: 4:1 (36. Hora, 90 + 1 Mich. Škoda, 90 + 2 Horejš, 90 + 3 P. Novák – 51. Faško). Rohy: 3:5. Diváků: 2 679.

SK Dynamo: Vorel – Sladký, Talověrov, Králik, P. Novák – Čavoš – Brandner (60. Tolno), Hora, Hellebrand (79. Vais), Mihálik (79. Mršić) – Bassey (86. Mich. Škoda). Trenér David Horejš.

Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Purzitidis (56. Tupta, 80. Lehoczki), Mikula – Koscelník, Gebre Selassie, Faško, Mészáros (46. Gembický) – Rabušic (74. Nečas), Rondić (46. Ch. Frýdek). Trenér Pavel Hoftych.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle