Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Po slibném úvodu ztratilo Dynamo vítězství. Olomouc si odvezla bod

úterý, 20. dubna 2021, 20:19

České Budějovice - Rychlé dva góly za necelou čtvrthodinu ve vloženém úterním duelu 28. kola Fortuna ligy nestačily Dynamu na Střeleckém ostrově k tříbodovému zisku. Bojující Hanáci po změně stran dokázali srovnat na konečných 2:2.

Domácí tým přivedl na trávník v roli kapitána stoper Martin Králik a vylosoval poněkud nezvykle stranu proti toku Vltavy. Mezi tyčemi namísto Jaroslava Drobného stál Vojtěch Vorel, do základní sestavy se protlačili Jonáš Vais a Matěj Valenta. Po sérii třech porážek a špatných výkonech se Jihočeši pustili do soupeře s velkým nasazením. Bleskový nástup jim vynesl dva rohové kopy a ze situace po tom druhém vytěžili již ve 2. minutě vedoucí gól, který dal zblízka u pravé tyče Matěj Valenta, když brankář Matúš Macík předtím jen vyrazil hlavičku Lukáše Havla.

Jízda černobílých pokračovala. Po akci Karola Mézsároše a jeho centru z pravé strany v 9. minutě přestřelil branku Olomouce z jasného postavení Jonáš Vais, ale zakrátko si domácí vynutili trestný kop a poté třetí roh. Jeho exekutor Benjamin Čolić ve 12. minutě poslal míč od pravého praporku přesně na hlavu Lukáše Havla připraveného u vzdálenější tyče a byl z toho dvougólový náskok. Za dalších šest minut našla Mészárosova přihrávka nabíhajícího Pavla Nováka, ale jeho střelu z hranice velkého vápna vystihl Matúš Macík.

Faul na Mateje Mrsiće ve 24. minutě se pokusil z trestného kopu potrestat Benjamin Čolić, jehož rána prosvištěla kolem levé tyče a rozvlnila k lítosti domácích jen boční síť. Postupně se dostávali ke slovu také hráči Sigmy, kteří v závěru poločasu vybojovali první dva rohy, jimž předcházela nebezpečná akce v provedení Radka Látala a Mojmíra Chytila.

Vojtěch Vorel dělal, co mohl

Do druhé půle vyrukovali Hanáci se dvěma změnami v sestavě a zvýšeným úsilím, z něhož se výrazně zablýskalo v 59. minutě, kdy David Houska postupoval sám proti domácí brance. Jeho střelu bravurně zneškodnil vybíhající Vojtěch Vorel. Po kontrole videa v 63. minutě rozhodčí odpískal Jihočechům hru rukou v jejich pokutovém území a nařízenou penaltu s jistotou proměnil Pablo Ganzales.

Brzy nato zahrozil budějovický Matej Mrsić, po něm i Matěj Valenta, ale ještě výraznější šanci měl v 67. minutě na protější straně Mojmír Chytil, jehož střelu k pravé tyči znovu vynikajícím způsobem odvrátil Vojtěch Vorel. Brankář Jihočechů o dvanáct minut později zastavil i pokus Florenta Poulola, ale již nedosáhl na dorážku střídajícího Kryštofa Daňka a bylo srovnáno.

Závěr utkání byl oboustranně hodně živý. V nastaveném čase mohli rozhodnout domácí z trestného kopu dva metry před hranicí pokutového území, jenže Filip Havelka nepropálil hradbu těl. „První poločas jsme odehráli skvěle. Zlomový moment přišel ve druhé půli, kdy soupeř snížil z penalty. Nakonec dokázal i srovnat. Chyběl nám kus štěstí, který by nás posunul k výhře. Klukům nelze nic vytknout, odmakali celý zápas,“ uvedl trenér černobílých David Horejš. 

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Sigma Olomouc 2:2 (2:0)

Góly: 2. Valenta, 12. L. Havel – 63. Gonzales z penalty, 79. Daněk. Rozhodčí: Franěk – Váňa, Vaňkát. ŽK: 3:0 (68. Mészáros, 77. Javorek, 79. Mrsić). Rohy: 8:4. Diváků: 0.

SK Dynamo: Vorel – Čolić, L. Havel, Králik, P. Novák – Javorek, Valenta (84. Havelka) – Mészáros (82. Diop), Vais, Mršić – Brandner. Trenér David Horejš.

Olomouc: Macík – Látal, Beneš (71. Daněk), Houska, Zmrzlý (46. Šíp) – Breite, Sladký, Poulolo, Slaměna (46. Zifčák), P. González – Chytil (84. Štěrba). Trenér Radoslav Látal.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Petr Tibitanzl