Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Rozhodl druhý poločas. Dynamo ho nezvládlo a Brno zaslouženě shráblo body

 
neděle, 11. dubna 2021, 18:55

České Budějovice - Série nepřesvědčivých vystoupení budějovického Dynama v 1. lize našla pokračování v souboji 26. kola s brněnskou Zbrojovkou. Na Střeleckém ostrově domácí zpackali druhou půli a Moravané dvougólovým vítězstvím oživili naději na záchranu.

Oba soupeři čekali dlouho na tříbodový úspěch. Jihočeši protáhli svoji bídnou šňůru na osm zápasů, v nichž upachtili pouhé tři remízy. Hosté zabrali naplno po osmi planých pokusech. V tabulce zůstalo Dynamo jedenácté, Brno šestnácté.

Zpočátku byli živější fotbalisté Zbrojovky, ale černobílí záhy srovnali krok a postupně si vybudovali mírnou převahu, z níž ale slevili v závěru poločasu. Již v 6. minutě po svižné akci z levé strany vybojovali Diop s Novákem první rohový kop – zahrával ho Čolić a situace zaváněla gólem, jenže bránící hráč odmetl míč z brankové čáry. Do obrátky si domácí vynutili další čtyři rohy, nebyli však příliš nebezpeční kolem pokutového území a nevycházelo jim zakončení.

Výkon za úvodních pětačtyřicet minut proti zachraňujícímu se Brnu přesto dával Jihočechům solidní naději na bodový zisk. „V prvním poločase jsme hráli, jak jsme si řekli. Byli jsme aktivní, kontrolovali míč a vytvořili si příležitosti ke skórování,“ uvedl kouč David Horejš. „První půle z naší strany snesla nějaké měřítko. Relativně dobře jsme drželi balon, dostali Brňany pod tlak a hráli, co jsme chtěli,“ potvrzoval záložník Filip Havelka.

Opakuje se to každý týden

Druhou půli zahájili znovu aktivněji borci v červených úborech a tentokrát si nedali vzít režii. V 51. minutě kopali svůj první roh v utkání, zakrátko rozšířili tuto statistiku o další dvě čárky a v 56. minutě přetavili pěknou akci ve vedoucí trefu, jejíž autorem byl Jiří Texl po spolupráci se Štěpanovským. Brankář Drobný se hodně a plným právem zlobil na své spoluhráče za nedostatky v defenzivní činnosti. „Opakuje se to prakticky každý týden. Je to o nějaké osobní zodpovědnosti. Propadl tam balon, my se báli jít do souboje a Brno to využilo do gólu,“ popisoval Filip Havelka.

O tři minuty později si hosté vytvořili další nebezpečnou šanci. Bombu střídajícího Fily z levé strany naštěstí pro Jihočechy veterán Drobný zázračně přesměroval na roh. Budějovický tým se částečně vzpamatoval po dvojím střídání v 61. minutě. Ke střelám se dostali Mészároš či Brandner, snaha po vyrovnání byla patrná, jenže nedlouho před vypršením základní hrací doby zatáhl Havel ve vápně za záchrannou brzdu po zaváhání Králika, k zemi se poroučel Fila a nařízenou penaltu v 85. minutě s jistotou proměnil Antonín Růsek.

Rozhodčí nastavil čtyři minuty, ale domácí tým ze sebe vyždímal jen křečovitý epilog. „Za výkon ve druhém poločase bych se chtěl omluvit všem fanouškům. Jsem neskutečně zklamaný z toho, co předvedli někteří hráči. Nepamatuji horší výkon ve své funkci,“ smutnil David Horejš. „Nedokázali jsme se vymanit z tlaku. Bylo to z naší strany hodně špatné,“ přiznal Filip Havelka. 

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Zbrojovka Brno 0:2 (0:0)

Góly: 56. Texl, 85. Růsek z penalty. Rozhodčí: Pechanec – Hock, Mich. Novák. ŽK: 1:0 (73. Čolić). Rohy: 11:8. Diváků: 0.

SK Dynamo: Drobný – Čolić, Talověrov (61. Havel), Králik, P. Novák – Havelka, Čavoš (82. Jánošík) – Brandner, Alvir (61. Mészsáros), Mršić – Diop (69. Vais). Trenér David Horejš.

Brno: Berkovec – Hlavica, Pernica, Bariš, Jan Moravec – Ad. Čermák, Texl (69. Růsek), Štepanovský (87. Gajić), Pachlopník (77. J. Sedlák) – Hladík (77. Přichystal), A. Fousek (46. Fila). Trenér Richard Dostálek.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Miloslav Kusbach