Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Životní sedmdesátka Radomila Procházky

 
úterý, 5. ledna 2021, 18:23

Kdyby neřádila covidová pandemie, sedmdesáté narozeniny Radomila Procházky (3. ledna 1951), dlouholetého předsedy dozorčí rady SK Dynamo a člověka bytostně spjatého s jihočeským fotbalem, by provázela nejedna oslava. Už proto, že to je muž společenský, který nezastírá svůj pozitivní pohled na život - alespoň my jsme ho nikdy neslyšeli si na něco stěžovat, i když to byly zrovna doby těžké a složité. Také proto má spoustu známých a kamarádů nejen mezi sportovci, ale i myslivci, stavbaři, podnikateli či politiky.

Proto alespoň takto na dálku a dodatečně velká gratulace k životnímu jubileu muže, který o sobě dnes říká, že je už jen učitelem na penzi, co život prožil s fotbalem. Z těch pedagogických časů má i titul Magistr.

Před mnoha lety byl u toho, když se v českém fotbale na základních školách zakládaly fotbalové třídy. Stál u jejich zrodu i v kraji a Českém Krumlově, kde děti na základní škole na Špičáku i trénoval. Tam byla třída sportovně talentované mládeže, zaměřená na kopanou, otevřena 1. září 1983.

Pak se dostal k mužskému regionálnímu fotbalu, postupně působil v Českém Krumlově (divize), Dívčicích (postup do divize) i Třeboni (postup do ČFL), až skončil v tom velkém, profesionálním v českobudějovickém Dynamu, kde se stal i jedním z akcionářů. Vrátil se tam, kde jako žáček s fotbalem začínal, aby v dorostu hájil barvy Škodovky. V Dynamu působí už 17 sezon, přesně od července 2003, kdy byl ve skupině investorů a za nové vlastníky se tehdy stal předsedou představenstva.

Od té doby byl v klubu u více než desítky sezon v první lize a spolu s legendárním předsedou černobílých Zdeňkem Čadkem také u proměny skládky popílku na moderní tréninkové centrum na Složišti. Což je mimochodem 11 hektarů pozemků, které se krůček po krůčku začaly měnit na fotbalový areál od roku 1997. Otevřen byl 5. ledna 2004. Dnes zde jsou čtyři travnatá hřiště, další s umělým povrchem, přetlaková hala 70 x 40 metrů jen pro fotbal a také dvoupatrová budova se šatnami. Ta ale pro potřeby klubu i fotbalové akademie už nestačí. Proto rozvíjí svůj další sen – dostavět zázemí pro fotbalovou akademii i s internátem. A tak pro tuhle myšlenku shání podporu u představitelů Českých Budějovic a Jihočeského kraje. Protože jak říká, bez moderního zázemí nelze ve 21. století vrcholový fotbal dělat. Mládeží počínaje, muži konče.

Radomila Procházku fotbal prostě provází celý život. Přinesl mu spoustu radostí i zklamání, ale jako životní optimista říká, že z každé stránky na něj dýchne něco, co ho potěší. A má pravdu: vítězství ve sportu bývá víc než porážek.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych, Michal Průcha | Foto Jan Škrle