Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Razantním vstupem do druhé půle získal na Střeleckém ostrově tři body Liberec

 
středa, 27. května 2020, 22:42

České Budějovice – Po více než dvou měsících boje s pandemií koronavirového onemocnění covid-19 se dala znovu do pohybu nejvyšší domácí soutěž. Budějovické Dynamo přivítalo na Střeleckém ostrově svého souseda v tabulce Slovan Liberec. Plný počet bodů z vyrovnaného utkání si přibalili na zpáteční cestu hosté, kterým se vyplatil razantní vstup do druhé půle.

Hrálo se za přísných opatření připouštějících účast maximálně 300 osob včetně aktérů zápasu a všech doprovodných funkcí. Fotbalisté si nepodávali ruce při nástupu a někteří náhradníci zamířili na hlavní tribunu, kde se usadil také povolený počet novinářů (dvanáct píšících a tři fotografové) a zástupci soupeřících klubů. Na jižní tribuně se vydatně staral o atmosféru alespoň základ dynamáckého kotle.

Severočeši vstupovali do utkání rozcvičení z dohrávky 23. kola s Teplicemi, která se hrála čtyři dny tomu nazad a také s odhodláním napravit porážku 0:2, což se jim nakonec podařilo. Jihočechům citelně chyběli zranění středopolaři Matej Mršić s Petrem Javorkem, na lavičce zůstal Ivan Schranz, jenž byl den předtím u porodu na Slovensku a zasáhl do hry až v 55. minutě.

Dynamu vázla rozehrávka

První velkou šanci vykázali hráči Dynama, když ve 12. minutě vypálil zdálky nad zemí Pavel Šulc a gólman Filip Nguyen stihl jen vyrazit míč před sebe, ale jeho následný zákrok proti dobíhajícímu Patriku Brandnerovi ukončil celou akci. O dvě minuty později pálil Filip Havelka po zemi těsně vedle levé tyče. Hosté vážně zahrozili ve 20. minutě zásluhou hbitého Alexandru Baluty – vytěžili dva rohy za sebou a po tom druhém dopravili míč do sítě, ale rozhodčí správně ukázal na ofsajd.

Největší příležitost úvodního poločasu měl ve 37. minutě Lukáš Havel hlavičkující po centru Benjamina Čoliće zprava, ale zásluhou Filipa Nguyena z toho byl pouze roh. Hosté se několikrát vymanili z tlaku Dynama a také ohrozili výborně chytajícího Jaroslava Drobného, jenž pouze v jednom okamžiku zůstal bezmocný, ale Jan Kuchta v dobré pozici přestřelil branku. „Nezačali jsme špatně, jenom škoda promarněných šancí. Chybělo nám však tempo hry. Odzadu vázla rozehrávka, bylo to hrozně pomalé,“ přiznal trenér David Horejš.

Kapitán Sivok trefil břevno

Začátek druhé půle jasně patřil Slovanu. Jaroslav Drobný ve 47. minutě odvrátil pokus Alexandru Baluty, o chvíli později liberecký Jan Kuchta tečoval míč z pravé strany do tyče. Další střela Alexandru Baluty šla vedle, ale tentýž hráč v 50. minutě rozhodl zápas. Střelu Tomáše Malinského po brejku zleva ještě vyrazil Jaroslav Drobný zázračně nohou, ale rumunský útočník pohotově dorážel prakticky do prázdné branky. Vyrovnání viselo ve vzduchu v 71. minutě po trestném kopu Benjamina Čoliće, jenže domácí kapitán Tomáš Sivok smolně trefil hlavou pouze břevno, od něhož se balon ještě odrazil na brankovou čáru.

Černobílí se snažili do poslední chvíle zachránit alespoň bod. Při trestném kopu Benjamina Čoliće v závěru nastavení se nacpal do zdi v pokutovém území Liberce i brankář Jaroslav Drobný, ale u břehu Vltavy nezůstal ani bod. „Jsme zklamaní hlavně z druhého poločasu, který z naší strany nebyl dobrý. Hosté byli lepší a nemuseli ani mnoho předvést směrem dozadu, protože my jsme nebyli tolik nebezpeční. Připravovali jsme se na jejich brejky, nakonec nás z toho porazili,“ litoval David Horejš.

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Slovan Liberec 0:1 (0:0)

Gól: 47. Baluta. Rozhodčí: Hrubeš – Kubr, Vaňkát. ŽK: 1:2 (27. Čavoš – 26. Hybš, 36. Pešek). Diváků: 50.

SK Dynamo: Drobný – Čolić, L. Havel, Sivok, P. Novák – Čavoš, Havelka – Mészáros (69. Granečný), Šulc (55. Schranz), Brandner (75. Rabušic) - Ledecký. Trenér David Horejš.

Liberec: Nguyen – Fukala, Kačaraba, Karafiát, Hybš – Alibekov, Mara - Malinský, A. Baluta (80. Hromada), Pešek (54. Ma. Zeman) - Kuchta (68. Rondić). Trenér Pavel Hoftych.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Michal Bártík/SK Dynamo ČB