Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na Střeleckém ostrově konečně zůstaly tři body, ale Lukáš Provod jde do Slavie. Tomáš Sivok podepíše

 
neděle, 1. září 2019, 20:06

V pátém ligovém vystoupení na domácí půdě si budějovické Dynamo premiérově připsalo na účet plný bodový zisk, když porazilo Zlín 2:0 i díky zdařilému debutu nově příchozího Michaela Rabušice. Naposledy v černobílém dresu však nastoupil klíčový hráč Lukáš Provod, kterého si Plzeň stáhla z hostování a prodala za pěkný balík do Slavie. Na pondělí 2. září krátce po poledni naopak Jihočeši ohlásili podpis smlouvy s Tomášem Sivokem.

Po sedmi kolech se budějovický tým krčil na předposledním místě v tabulce a potřeboval body jako sůl. Ideální příležitost nastala v domácím utkání proti Zlínu, který se nacházel v ligovém pořadí jen o kousek výš a navíc již v 5. minutě musel přeskládat sestavu, když se zranil Pablo Podio. Jihočeši nastoupili bez kapitána Jiřího Kladrubského (trest), jehož pozici na levé straně obrany zaujal univerzál Lukáš Provod. Bohužel, byla to jeho labutí píseň na českém jihu. Jako kmenový hráč Plzně se ocitl v hledáčku pražské Slavie a po dohodě mezi kluby zamířil do Edenu. „Zpráva o jeho odchodu mi zkazila páteční rodinnou večeři,“ přiznal po nedělním utkání trenér David Horejš. „Pro mužstvo to byl klíčový hráč.“

Další změna proti předchozím vystoupením v lize nastala ve stoperské dvojici, kde Pavla Nováka nahradil Jiří Kulhánek. Skóre otevřeli domácí po ukázkové akci ve 23. minutě. David Ledecký poslal míč na pravé křídlo rozběhnutému Patriku Brandnerovi a jeho střela s odrazem od břevna skončila v síti. Pětadvacetiletý hráč skóroval ve třetím utkání v řadě, počítáme-li vítězný pohárový duel v Ústí nad Orlicí. Ve 37. minutě trefil břevno také Ivan Schranz, ale nacházel se v ofsajdovém postavení. „Výborně jsme vstoupili do zápasu. První poločas byl z naší strany velice dobrý. Hráli jsme aktivně a hodně jsme běhali,“ vyzdvihl David Horejš.

Čekali na příležitost, která přišla

Zlínský trenér Josef Csaplár naopak vraštil čelo. „Nemám vysvětlení pro výkon, který jsme předváděli. Chybělo nasazení, důraz. Byl to špatný a promarněný poločas. Odevzdali jsme ho,“ pravil naštvaně. Po obrátce se jeho svěřenci zlepšili a většinu času drželi míč na polovině Českých Budějovic. Domácím zatrnulo především v 59. minutě, kdy jen díky zákrokům Jindřicha Staňka neskončily gólem dva nebezpečné pokusy Lukáše Železníka, a také o čtrnáct minut později po chybě Lukáše Havla. Ještěže sólový únik Lukáše Železníka skončil střelou nad břevno. „Trochu nám docházely síly a Zlín nás přitlačil. Ale čekali jsme na příležitost a ta přišla,“ uvedl David Horejš.

Pečetícím gólem hlavou se v 84. minutě uvedl střídající Michael Rabušic. Stálo při něm i potřebné štěstí, neboť míč se odrazil od levé tyče a potom ještě od zlínského brankáře Stanislava Dostála. „Byl to krásně kopnutý roh (zleva zahrával Benjamin Čolić – pozn.) a jak to hosté bránili zónovkou, tak jsem tam vyplaval sám a dobře jsem to trefil. Zaplať Pán Bůh, že se to odrazilo do brány a ne na druhou stranu,“ komentoval svůj první gól v premiéře za Dynamo brzy třicetiletý rodák z Třebíče, jenž válel ligu za Jihlavu, Brno a Liberec. Poslední dva roky účinkoval v maďarském Haladási. „Čekal jsem nabídku ze zahraničí. Nepřišla, zato se mi ozval trenér Horejš. Dohodli jsme se rychle,“ prozradil.

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Fastav Zlín 2:0 (1:0)

Góly: 23. Brandner, 84. Rabušic. Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hock. ŽK: 1:1 (19. Čavoš – 31. Džafić). Diváků: 3 447.

SK Dynamo: Staněk – Čolić, Havel, Kulhánek, Provod – Brandner, Havelka (79. P. Novák), Javorek, Čavoš, Schranz (88. Helešic) – Ledecký (73. Rabušic). Trenér David Horejš.

Zlín: Dostál – Hlinka, P. Buchta, Azatskyi (74. Pejša) – Džafić (66. Hnaníček), Mašek, Jiráček, Podio (5. Železník), Tchanturishvili – Fantiš, Poznar. Tenér Josef Csaplár.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle