Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tomáš Houska: Chceme předvádět pohledný fotbal

 
pátek, 28. srpna 2020, 13:59

Týn nad Vltavou – Když v roce 2011 Týnští sestupovali z krajského přeboru, Tomáš Houska kopal v Olympii za starší žáky. V sobotním střetnutí se kruh uzavřel. Tomáš Houska patří mezi stabilní členy základní jedenáctky A-týmu a byl to právě on, kdo k výbornému výkonu přidal premiérový gól týnského nováčka po několikaleté přestávce. Za to si od nás vysloužil titul Muže 1. kola.

Před sobotním zápasem proti Čimelicím byla v kabině Olympie o něco větší nervozita než obvykle. A nebylo divu. „Samozřejmě nervozita byla znát,“ přiznává Tomáš Houska. „Pro některé hráče, jako třeba pro mě, to byl úplně první zápas v krajském přeboru,“ dodává k debutu v nejvyšší jihočeské soutěži.

Zkušenosti budou týnští fotbalisté nabírat postupně. Na trávníku bylo první poločas znát, že se seznamují s vyšší soutěží. „Nevěděli jsme, co od přeboru čekat,“ říká týnský útočník. Zlepšení nastalo po přestávce. „Do druhé půle jsme si řekli, že musíme hrát víc dopředu. A ono to šlo,“ popisuje hráč se sedmičkou na zádech.

Devět minut po přestávce přišel Houskův velký okamžik. K prvním startu přidal i premiérovou trefu. „Běžel jsem napadat gólmana, ten zkazil odkop a trefil Láďu Dobala, který krásným míčem našel Lukáše Moravce a ten mi to dal před prázdnou branku,“ líčí vyrovnávací branku, při níž mu hlavou problesklo, že je prvním střelcem klubu v krajském přeboru po devítileté odmlce. „Uvědomil jsem si to,“ přikyvuje.

Remízu označil za spravedlivou

V dalších minutách dokonce mohl rozhodnout, ale proti hlavičce do horního rohu skvěle zasáhl čimelický gólman. „Byl to skvělý zákrok od "gólmana", oceňuje Houska za Slavíka zaskakujícího hráče Noska. Týnští měli i další příležitosti, ale stav se již nezměnil. Po závěrečném hvizdu mohli mít smíšené pocity. Ke třem bodům bylo napoprvé hodně blízko… „Za druhý poločas ano, ale za první ne. Remíza je asi spravedlivá,“ souhlasí s dělbou bodů Muž 1. kola. Za ocenění bude muset sáhnout do kapsy. „Záleží na pokladníkovi. Ale levné to asi nebude. Už jenom tento rozhovor mě stojí plato piv do lednice,“ směje se.

Minulý podzim Týnští obdivuhodně suverénně projeli podzimní I. A třídou. Jaké napětí u nich panovalo, když jste se dozvěděli, že Čížová odhlásí divizi? „Byl to náramně povedený půlrok. Všichni jsme byli nadšení, ale kvůli koronaviru jsme se museli spokojit i s tímto postupem,“ lituje, že přišli o postup sportovní cestou a museli vzít zavděk dodatečným posunem o patro výš. „Skoro žádné oslavy neproběhly, protože jsme si to nemohli vybojovat na hřišti.“

Nadcházející neděli zajíždí Týn k okresnímu derby do Jankova. Minulý výsledek s Olešníkem budí respekt. „Do každého zápasu nastupujeme s tím, že chceme vyhrát,“ říká odhodlaně. Letošní cíle mají v Olympii jasné. „Hrát co nejvýš. Hlavně chceme předvádět pohledný fotbal,“ nastiňuje Tomáš Houska, že hodlají potěšit věrné fanoušky, hlavně ty „na vantu“.  

 
 
Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák
 


 
Reklama