Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vepředu mi to sedí, tvrdí Muž kola Michal Kůst z Blatné

 
čtvrtek, 27. září 2018, 22:25

Blatná se rychle oklepala z nepovedeného začátku krajského přeboru a rázem má na kontě sedm bodů. Naposledy porazila suveréna loňského ročníku Želeč dokonce v jeho hájemství (3:1). U všech gólů vítězů byl na útočníka přeškolený Michal Kůst (20), který na dva nahrál a jeden přidal sám. Konečně se dočkal vysněných ofenzivnějších úkolů a sedlo mu to. I proto byl zvolen Mužem 7. kola.

S jakým cílem jste jeli do Želče? Bylo vám jasné, že se domácí budou chtít chytit právě na vás?
Do Želče jsme jeli určitě odhodlaní urvat nějaké body, samozřejmě s respektem k soupeři. Loňský vítěz krajského přeboru, to už o něčem napovídá. Čekali jsme od soupeře, že bude chtít získat taky nějaké body, ale řekli jsme si prostě, že je to boj a že to zvládneme.

Co nakonec rozhodlo o vaší výhře 3:1? Vy jste byl u všech gólů. Na dva jste přihrál, jeden dal sám a ještě jste trefil břevno. Hodně povedený zápas, že?
Druhá půlka nám moc nesedla. Domácí byli hodně tvořiví a dost na balonu. Myslím, že ten zlom přišel, když Michal Mišiak uklidil míč do sítě na 3:1. Povedený zápas, řekl bych. Takhle někdy se daří víc, někdy míň. Ale myslím, že se to vše odvíjelo od celého týmu, kdy každý podal výkon na sto procent.

Jak ty vaše góly padly?
První gól jsem dal, když mě skvělou přihrávkou našel Michal Mišiak, a nato já uviděl Ondřeje Míku, který se nemýlil. Druhý gól padl po brejku, kde Ondřej Míka poslal famózní finálku. Mně nezbylo nic jiného, než uklidit míč do sítě. A třetí gól? Ve vápně skvěle trefil Michal Mišiak na přední tyč, kdy to gólman nečekal, a podle mě počítal s centrem.

Ukončili jste jak čekání na první gól ze hry, tak první vítězství v kraji. Spadl z vás velký balvan? První zápasy sezony jste nehrál kvůli trestu, takže z hráčů máte nejlepší bodovou bilanci. Zkusil jste si do nich ze srandy rýpnout?
Určitě se nám po zápase s Protivínem trochu ulevilo, byly tři body. Už bylo na čase. Snad to půjde takhle dál. A co se týká toho, že jsem nemohl hrát, řekl bych spíš, že naopak kluci si rejpli do mě.

Fotbal v Blatné čekal na účast v krajském přeboru bezmála dvacet let. Jak jste v létě přivítali dodatečnou zprávu, že postupuje z A třídy o patro výš? Dávají vám trenéři více zabrat než vloni?
Samozřejmě, zpráva postupu do kraje pro nás byla super. Oslavili jsme to, myslím, pořádně. Asi bych řekl, že nám trenéři dávají zahulit stejně jako předtím. Nešetří nás.

Michal Kůst
Věk: 20 let
Post: obránce, útočník
Kariéra: TJ Blatná (2004-10), FC Písek (2010-2013), SK Dynamo ČB (2013-15) , TJ Blatná (2015-)

Až na Křivance, Nového a novice Mikeše máte velmi mladý tým složený z vlastních odchovanců. Znáte se se všemi odmala? A co říkáte na úroveň soutěže a postavení mužstev v tabulce?
Určitě. Se všema klukama, co jsem v týmu, se známe od svých začátků. Úroveň krajského přeboru je určitě lepší, rychlejší a fotbalovější. Nezlobili bysme se, kdyby to i takhle skončilo, ale samotný spodek tabulky je až moc blízko. Pořád máme spousty práce před sebou. To samé čeká i ty ostatní.

Dlouhou dobu jste působil v Písku, krátce i v Dynamu ČB. Nakonec to nedopadlo. Táhlo vás to domů?
Ano, v Písku jsem hrál dlouho. Dynamo mi moc nevyšlo, poslední dobou jsem nehrál. A když jsem mladej, chci hrát.

Vždycky jste nastupoval v útoku?
Mrzí mě ta šance, že jsem v útoku moc nenastupoval, můj post byl většinou stoper. Teď jsem se vysunul dopředu, to mi sedí.

Jak jste u vás skloubit práce s fotbalem? Stíháte tréninky?
Musím. Vždycky se to dá nějak udělat i s prací.

Kde byste rád viděl Blatnou v tabulce po posledním kole letošní sezony?
Myslím, že jako nováček se hlavně chceme udržet v soutěži, a bojovat o nějaký střed tabulky. Nevím, to se ukáže časem. Ale myslím si, že na to máme.

Jste prvním hráčem vašeho týmu, který získal ocenění Muže kola. Už víte, co vás to bude stát?
Radši nevím, co na mě připraví. Doufám, že nic (smích).

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle