Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kvalitní výkon Písku na domácím hřišti nestačil na lídra tabulky Zápy. Rozdíl přinesla penalta

 
sobota, 17. listopadu 2018, 17:20

Podzimní loučení s ČFL u břehu Otavy nabídlo rychlý, bojovný a zajímavý fotbal okořeněný celkem pěti góly. Tři skončily v síti Jihočechů, kteří byli lídrovi tabulky více než důstojným soupeřem, prezentovali se kvalitním výkonem, zahodili však některé slibné šance. Rozdíl ve prospěch hostí přinesla sporná penalta v úvodu druhé půle. Domácí sice bleskově snížili, ale jejich další snaha byla marná.

Sobotní dopolední zápas odstartoval na trávníku pokrytém jinovatkou. Hodně to klouzalo. Oba soupeři přesto byli aktivní, i když hosté se příliš nesnažili hrát po zemi a spoléhali více na dlouhé nákopy. Útočné akce domácích zpočátku tahal především rychlonohý Martin Voráček, jenž opakovanými pokusy dobře rozchytal brankáře Luďka Frydrycha. Ve 13. minutě pronikl po pravé straně Martin Held, šikovně posunul na bratra Jakuba, ale ten ztroskotal na vybíhajícím gólmanovi.

Středočeši přidali a střelu Michala Pávka v 19. minutě jen reflexivně vyrazil Kamil Hajdušek. O čtyři minuty později už bylo zle. Hosté dvakrát po sobě získali roh a druhým rozehrávaným pokusem rozhodili píseckou obranu, která nepokryla Václava Svobodu a ten poslal míč nechytatelně do šibenice. Za další dvě minuty však zaúřadovali bratři Heldové. V brejkové situaci Martin přesměroval Jakubovu podávku za brankovou čáru a bylo srovnáno. Jenže sotva se ukazatel času posunul o tři minuty, propadl balon k nekrytému Václavu Svobodovi a jeho střela k levé tyči vrátila Zápům vedení.

Písek byl pro Zápy tvrdým oříškem

Krátce po změně stran se na hranici pokutového území Písku ocitli v kotrmelcích dva útočící hráči a rozhodčí vyhodnotil situaci jako penaltu. Domácí kapitán Václav Milec marně reklamoval nezaviněnou srážku, vysloužil si pouze žlutou katu. Na penaltovou trefu Michala Pávka reagoval již za dvě minuty Jiří Januška, proti jehož nápřahu ze vzdálenosti zhruba třech metrů před velkým vápnem neměl brankář Luděk Frydrych nejmenší naději zasáhnout. „Předvedli jsme, že umíme i rychlou odpověď. Potom to ale někteří hráči chtěli strhnout sami, což nám trochu rozbíjelo systém. V tom byl asi náš největší problém,“ hledal trenér Milan Nousek ml. vysvětlení, proč jeho svěřenci už nedosáhli na remízu.

Rychlá korekce z 1:3 na 2:3 povzbudila písecký tým, který neúnavně útočil do poslední minuty, ale selhával v zakončení. Nejblíž ke gólu byli Jihočeši v 75. minutě po akci zfaulovaného Romana Vávry. Hlavní sudí ukázal na značku pokutového kopu, po chvíli však změnil verdikt, když ho pomezní upozornil na aut. Hosté se mohli prosadit z brejků. Pokus Václava Svobody o hattrick v 64. minutě zlikvidoval Kamil Hajdušek, střela Jana Jelínka po sólu v nastaveném čase se zastavila o tyč. „Musím říct na rovinu, uváleli jsme to se štěstím. Nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Písek byl náš nejtěžší soupeř venku za celý podzim,“ uznal kouč vítězů Michal Mašek.

FC Písek – SK Zápy 2:3 (1:2)

Góly: 25. M. Held, 51. Januška – 23. a 28. Svoboda, 49. Pávek. Rozhodčí: Plzák – Klupák, Krupka. ŽK: 4:4 (47. Milec, 69. Pinc, 84. J. Held, 86. Vacovský – 68. Jelínek, 85. Pávek, 89. Macek, 90. Frydrych). Diváků: 205.

FC Písek: Hajdušek – Benetka (83. Hrachovec), Vávra, Vacovský, Hanzlík – M. Held, Milec, Ric (68. Pinc), Voráček – Januška, J. Held. Trenér Milan Nousek ml.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle