Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čížová okusila první porážku, v jihočeském derby kraloval Martin Toman

 
sobota, 6. října 2018, 20:26

V 9. divizním kole okusila druhá Čížová první hořkost porážky. Její stoprocentní domácí bilanci ukončily třetí Klatovy a bodově se dotáhly na Sokol. Soběslav čekalo po šňůře tří proher derby se stále se lepšícím J. Hradcem. Utkání pomalu spělo k remíze 2:2, ale pak se proti obraně spartakovců opět prosadil nejlepší muž na hřišti Martin Toman a svým druhým gólem spustil v hradeckém táboře gejzír radosti. Nováček vyhrál potřetí za sebou a vyšvihl se z předposlední na devátou příčku vyrovnané dolní poloviny tabulky.

FK Spartak Soběslav – FK Jindřichův Hradec 1910 2:3 (1:2)

Branky: 18. Vaněk, 53. Kutner – 37. a 88. Toman, 34. Völfel. Rozhodčí: Švagr – Machýček, Babka. Delegát: Hanzal. ŽK: 2:0 (Vaněk, Kutner). Diváků: 260.

Soběslav: Kuník – Maršík, Bouchal, Chotovinský, Hromada – Zeman, Podráský, Nohava, Vaněk – Kutner, Dvořák (75. Smetana). Trenér Radek Hajič.

J. Hradec: Hulík – Blažek, Jáša, Völfel, Řehoř (51. O. Černoch) – Kučera, Jindra, Votava, Chalupský, Janák (91. Cettl) – Toman (93. Princ). Trenér Marek Černoch.

Nejlepší hráči: Kutner, Bouchal – Toman, Völfel.

Domácí začali utkání o trochu vlažněji, než by se v derby dalo očekávat. Důvodem mohla být i absence zraněných klíčových hráčů, například Suchana, Mazoucha či dlouhodobě Boháče. Přesto šli do vedení, když nepříliš povedenou střelou překonal z přímého kopu kousek za vápnem chybující Hulíka, jemuž vypadl míč z rukavic, nejčastější soběslavský střelec Filip Vaněk – 1:0.

Soběslav se poté pustila do hry s veškerou vervou, soupeř úspěšně odpovídal, bylo na co se dívat. Svižný fotbal přinesl i řadu příležitostí, zejména na straně domácích, ale těm jakoby jednobrankový náskok stačil. Svoje šance zazdil třeba Nohava, ale zejména Dvořák, který ke své škodě střeleckou formu stále hledá.

A přišla strašidelná pětiminutovka, jak trefně poznamenal vedoucí mužstva Soběslavi Michal Lemberka. Nejprve srovnal skóre Michal Völfel, když jeho hlavička po rohu byla nejpřesnější – 1:1. O pár chvilek později se uplatnil rychlonohý Martin Toman. Před jeho průvanem nestačili beci Soběslavi zavřít okno a Kuník jeho pohotovou bombu k tyči snad ze třiceti metrů nestačil vytěsnit – 1:2. Už předtím řešil podobnou situaci, ale s lepším výsledkem. Určitě na tohle nebezpečí své spoluhráče upozorňoval, ale pak si mohl jenom říct, že je to marný, je to marný…

Druhé dějství už vypadalo ze strany domácích přece jenom daleko svižněji. Pokračovali ve svých kombinacích a díky tomu si zařídili i stálý pobyt před Hulíkovou brankou. A už po osmi minutách byli odměněni vyrovnáním. Po jednom z řady rohových kopů se prosadil přesně hlavičkující Aleš Kutner – 2:2.

Jenže zároveň s dorovnáním skóre museli spartakovci reagovat i na změnu taktiky hostů. Ti byli nuceni ke střídání, a to se muselo projevit i na stylu hry. Ta byla najednou daleko jednodušší a rychlé brejky mnohem nebezpečnější. Na to Soběslav marně hledala zbraň. Využil to znovu Martin Toman. Po krásné akci Kučery, který dostal míč před vlastní šestnáctkou, pláchl všem po lajně, přesně odcentroval z pravé strany před soběslavskou branku, kam si naběhl hradecký útočník a bylo vymalováno – 2:3. Závěr už si Hradečtí pohlídali a radovali se z dalšího vítězství v regionálním derby.

Řekli po derby Jihočeskému fotbalu

Radek Hajič, trenér Soběslavi: „Těžko hodnotit. Prohráli jsme doma boj o šest bodů. V naší situaci nic snadného, je nás pár. Řada zranění limituje možnosti složení naší sestavy. Bohužel se pořád opakují ty samé chyby. Dost šancí, ale chybí jejich úspěšné proměňování. Pak nás zase porazí jeden hráč stejně jako v Hořovicku. Upozorňovali jsme kluky na Tomana, ale stejně utíkal. Nedá se nic dělat, musíme se dát zdravotně do pořádku. Nemá ale cenu si něco nalhávat, nejsme na tom nejlíp. Jak jsem řekl, snad se kluci brzy uzdraví.“

Marek Černoch, trenér J. Hradce: „Museli jsme naši taktiku přizpůsobit jak silnému soupeři i naší situaci. Plnili jsme všechno, co jsme si řekli. Ochota bojovat o body byla na hráčích vidět. Potvrdilo se to i tím, že jsme první poločas vyhráli. Potom jsme museli střídat, takže jsme přeskupili sestavu a zjednodušili hru. To nám přineslo úspěch, za který jsme moc rádi.“

TJ Sokol Čížová – SK Klatovy 1898 0:2 (0:1)

Branky: 44. Bálek, 68. Jůda. Rozhodčí: Erlebach – Fišer, Hrkal. Delegát: Novotný. ŽK: 2:1 (Fenyk, Polodna – Žáček). Diváků: 114.

Čížová: J. Novák – Kočí, D. Novák, Fenyk, Polodna – Lukeš, Dvořák, O. Gregor, Krasnyanyk – Kasík (85. M. Gregor), Janda. Trenér Zdeněk Staroba.

Získat dnes podrobnosti z Čížové bylo náročnější než zdolat osmitisícovku. Nakonec se nám to díky otci jednoho z domácích hráčů povedlo… Boj druhého s třetím nakonec dopadl v neprospěch Jihočechů. Co platno, když herně měli navrch a měli i víc brankových příležitostí, když je tentokrát zradila koncovka. Na druhou stranu, do zápasu lépe vstoupili hosté, ale trvalo to asi jenom dvacet minut.

Poté se hra postupně vyrovnávala a domácí byli na hřišti více vidět. Postupně rostoucí tlak se projevoval i na počtu zahrávaných standardních situací, zejména rohových kopů. Z nich se rodily i největší šance, pohříchu bez využití. Očividně scházel v útoku nejlepší divizní kanonýr Martin Jirouš.

Velikou příležitost promarnil Petr Janda, jeho pokus vedení Jihočechům nepřinesl. Gólman Klatov Rojík byl v jednom kole, a když už byl překonaný, zastoupil ho na brankové čáře jeden ze spoluhráčů. Takže ke smůle Čížové se ocitl míč v síti Jaroslava Nováka. Minutu před koncem poločasu se po situaci hraničící s ofsajdem prosadil Lukáš Bálek, který vloni hrál právě v Čížové – 0:1.

Po přestávce vstoupili na trávník domácí s viditelnou snahou skóre srovnat a měli balon na svých kopačkách častěji. Pokračovali v nátlakové hře, ale bez efektivního využití. Obrana hostů stačila ataky eliminovat. Navíc hrozili z brejků. Tlak domácích udrželi v rovině platonický a sami udeřili. Nenápadnou střelou Tomáše Jůdy, která nakonec skončila u tyče, uzavřeli skóre zápasu. Čížová sice byla herně lepší, ale hosté zvítězili v efektivitě.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle