Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Želeč nečekaně prohrála s Třeboní. V Jankově udeřil na konci Lafata

 
neděle, 19. srpna 2018, 19:14

Čas letí neúprosně. Už máme za sebou kompletní druhé kolo přeboru kraje. V nedělních zápasech potvrdil vysokou kvalitu nováček Lom a po střetnutí s Čimelicemi zůstává stoprocentní. Domácí neporazitelnost Želče, která trvala více než rok, ukončila ve druhé půli Třeboň čtyřmi góly v rychlém sledu. Podruhé prohrál na domácím hřišti Jankov. Po Č. Krumlovu padl stejným výsledkem v derby s Olešníkem, které rozhodl dvěma góly hlavou v samém závěru David Lafata. Okresní derby mezi Hlubokou a Rudolfovem vyhrála se stěstím jedenáctka z podzámčí.

NEDĚLNÍ VÝSLEDKY 2. KOLA KP


TJ Sokol Lom – SK SIKO Čimelice 4:0 (1:0)

Góly: 32. Bosnyak, 46. Neužil, 48. Šimák, 51. Kloc. Rozhodčí: Mach - Peterka, Macko. Delegát: Brož. ŽK: 1:0 (Vysušil – Nosek). Diváků: 180.

Lom: Chylík – Kloc (86. Voneš), Jelen, Vysušil, Kořenský – Mařík (78. Rabiňák), Balogh (85. Kolací), Šimák (70. Císař), Janů – Bosnyak, Neužil. Trenér Libor Zeman.

Čimelice: Přibyl – Hegenbart (62. Rambous), Listopad, Převrátil, Nosek – Varhan, Nekl, Řežábek, Viták st.– Káš 71. (Pávec), Viták ml. (79. Froněk) Trenér Pavel Schorník.

Nejlepší hráči: Bosnyak – Řežábek.

I přes úmorné vedro se na táborské Svépomoci, kde má Lom přechodně domácí stánek, hrál oboustranně svižný fotbal. Domácí do něj vstoupili velice dobře a vytvořili si i mírný tlak. Měli i několik příležitostí, které pohříchu dlouho zůstaly nevyužity. Například Bosnyak měl tři tutovky, ovšem Přibyl odolával. Nakonec přece jenom podlehl, když Šimák ve vápně prodloužil vysoký centr a Jaroslav Bosnyak hlavičkou hostujícího gólmana překonal – 1:0. Hosté byli nebezpeční hlavně ze standardek, ale ty domácí defenziva zvládla.

Po přestávce přišla do Lomu nečekaná smršť. Neuběhly ani tři minuty a bylo to už o tři góly. Obě branky padly po centrech ze strany. Jako první se prosadil David Neužil, těsně po něm i Jan Šimák – 3:0. Po této sprše hosté viditelně ubrali na tempu a chuť do hry byla také menší. Přesto se snažili oklepat a znovu získat zpět otřesenou sebedůvěru. Jenže jejich pokusy ale definitivně zmařil svým zásahem Ivan Kloc, když jeden z centrů gólman Přibyl podběhl – 4:0.

Ani poté tempo neopadlo, domácím i hostům pomáhalo střídání. Díky němu se na hřišti objevovala čerstvá krev, která nedovolila zpomalit. Zvlášť sympatické to bylo u domácích, kteří už měli čtyřgólový náskok, přesto se stále snažili svůj předstih zvýšit.

Nováček Lom je po dvou kolech stoprocentní. „V prvním poločase to byl celkem vyrovnaný zápas, ve kterém jsme ale navrch. Z těch šancí, které jsme měli, jsme bohužel proměnili jenom jednu. Vynahradili jsme si to hned na začátku druhé půle. Dali jsme dva rychlé góly a brzy přidali i další. To soupeře definitivně zlomilo. Musím kluky pochválit, že to poctivě odmakali až do konce i v tom horku,“ uvedl po utkání Libor Zeman, trenér Lomu. Čimelice nezachytily začátek druhé půle. „První poločas jsme neodehráli špatně, ale domácí nás zaskočili hned po přestávce. To se pak těžko loví,“ sdělil vedoucí čimelického mužstva Josef Ťupa.


SK Jankov – FK Olešník 1:2 (1:0)

Góly: 28. Šebelka - 80. a 89. Lafata. Rozhodčí: Krauskopf - Vican, Havlík. Delegát: Urban. ŽK: 2:3 (Maršán, Bürger - Heller, Lafata, Dráb). Diváci: 400.

Jankov: Pavelec - Jirkovský, Lošek, Popelka, Bürger - Maršán, Fajtl - Dolejšek, Hüttner (75. Mužík), Šebelka - Sedlic (83. Kočer). Trenér Petr Kadlec.

Olešník: Matoušek - Nýdl, Heller (76. Rožboud), Kalášek, Fořter (46. Šahajda) - Vařák (46. Dráb), Lafata, Grobár, Brom (63. Dudek), Šíma - Štos (90. Nygmet). Trenér Roman Chlumecký.

Nejlepší hráči: Lošek - Šíma

Sledované derby nabídl program 2. kola KP. Do Jankova zavítal v neděli Olešník, který díky předchozí domácí výhře mohl vstupovat do utkání přeci jen klidněji. Na lavičce hostujícího celku stál v pozici hlavního kouče po nečekaně odvolaném Ladislavu Táborském jeho dosavadní asistent Roman Chlumecký.

Domácí po prohře a špatném výkonu s Českým Krumlovem měli co napravovat, ovšem cestu za prvními body jim komplikovala absence několika hráčů (Mensah, Kroneisl, Zajíc, Honner, Beránek).

Už ve 3. minutě se plná Precis aréna dožadovala červené karty pro hostujícího stopera Hellera, který svojí vlastní chybu hasil faulem na unikajícího Sedlice, avšak z rukou hlavního sudího přišla karta žlutá. V 10.minutě mohl jít do vedení Olešník, když nejprve z úhlu trefil břevno Grobár a z pokračující akce vychytal v jasné pozici hlavičkujícího Lafatu Aleš Pavelec. Ten se skvěle předvedl také proti Štosově průniku.

Jankovští poprvé vystřelili na Matouška v 28.minutě. Gólman Olešníka Dolejškovu střelu vyrazil, avšak na dorážku Jana Šebelky byl krátký - 1:0.

Druhý poločas byl v režii hostů, avšak k vážnější šanci se Olešník nedostal. Nejvýraznější byla střela Grobára, kterou Pavelec dokázal vyrazit. A tak k vyrovnání pomohli soupeři opět domácí, kdy po týdnu znovu chyboval Pavelec a David Lafata ho hlavou přeloboval - 1:1. Bývalý kanonýr Sparty zařídil tři body pro hosty v 89. minutě další hlavičkou po centru Šímy - 1:2.


TJ Hluboká nad Vltavou - SK Rudolfov 2:1 (1:1)

Góly: 29. Antoš, 70. vlastní (Novotný) – 45. (+2) Maxa. Rozhodčí: Kotalík - Přibyl, Albert. Delegát: Pečenka. ŽK: 6:1 (Šiller, Kössl, Legdan, Maurer, Rubick, Křiváček - Pouzar). Diváků: 80.

Hluboká: Šiller – Kössl, Legdan, Čermín, Říha (46. Valenta) – Kadlec, Rubick, Lovička (64. Němec), Maurer (83. Turek) – Antoš, Hájek (12. Křiváček, 72. Jonáš). Trenér František Cipro.

Rudolfov: Teringl – Tyrpák (37. Vo Son), Hajný, Novotný, Jasenský – Kuna (71. Sládek), Maxa, Syrovátka, Prokeš – Šindelář, Pouzar. Trenér Otakar Matouš.

Nejlepší hráči: Šiller, Legdan - Pouzar, Syrovátka.

Hluboká si s Rudolfovem střihla o víkendu dvojboj, sobotní duel rezervních týmů na Perštátě ovládli domácí (5:3), důležitější nedělní střetnutí ale vyšel lépe Hluboké, i když Ciprově mužstvu několikrát zatrnulo při standardních situacích Radima Pouzara.

Herně vyrovnanou první půli „ozdobily“ hrubé chyby obran, po kterých se měnilo skóre. Nejprve v 29. minutě zachytil rozehrávku rudolfovské defenzivy Tomáš Antoš a v sólu na Teringla uspěl – 1:0. V nastavení úvodního dějství zase David Říha namazal Tomáši Maxovi a ten obstřelením Šillera zařídil srovnání – 1:1. Kdyby navíc Pouzar netrefil z přímáku jen tyč, mohli jít do kabin spokojenější hosté.

Říha už do druhého poločasu nenastoupil, zato už ve 12. minutě musel zraněného Hájka vystřídat Tomáš Křiváček. Klíčový okamžik přišel v 70. minutě. Rozhodnutí padlo po centru Antoše, který před dorážejícím Křiváčkem poslal ve skluzu do vlastní branky stoper Novotný – 2:1.

Tři body ale zachránil Hluboké v poslední desetiminutovce hlavně nový brankář Šiller, který vytáhl mimo tři tyče další povedenou ránu Radima Pouzara z trestného kopu. „První poločas vyzněl jasně pro nás. Škoda velké šance Prokeše v 10. minutě. Pak jsme inkasovali po dvou prohraných soubojích, kdy se ocitl domácí hráč sám na vápně. Druhý poločas byl vyrovnanější. Domácí rozkouskovali hru a hráli na hranici tvrdosti. Někdy až za ní. Utkání rozhodl náš vlastní gól. Novotný už nestihl míč odkopnout a poslal ho do branky,“ komentoval derby na Hluboké kouč Rudolfova Otakar Matouš.


TJ Sokol Želeč – TJ Jiskra Třeboň 1:4 (1:0)

Góly: 17. Švec – 72. Koktavý, 73. a 76. Průcha, 80. Růžička. Rozhodčí: Herzog - Jarolím, Lovětínský. Delegát: Hanzal. ŽK: 1:2 (Kukučka – Koktavý, Pučejdl). Diváků: 40.

Želeč: Blažek – Škrábek, Pavličko, Rabiňák – Šváb, Kukučka, Švec, Fiala, Holub – Brůžek, Sokolt (72. Šindelář). Trenér Roman Lukáč.

Třeboň: Skála – Doležal, Cimerhanzl (37. Týnavský), Hami, T. Tůma (46. Průcha) – Matoušek (86. Holý), Pučejdl (84. Bíca), Vávra, Koktavý – Holzepl, Růžička (89. Diviš). Trenér Karel Kladenský.

Nejlepší hráči: nikdo – Růžička, Průcha, celý tým.

Mistrovská Želeč získala ve dvou utkáních jen jediný bod. Po bezgólové plichtě na Rudolfově doma totálně propadla ve druhém dějství s Třeboní, když si za stavu 1:0 vybrala oddechový čas a hostující mladíci je nemilosrdně ztrestali čtyřmi góly během osmi minut! Podcenění soupeře se Želečským krutě vymstilo. Citelně jim scházel stoper Ondřej Kosobud.

Želeč po oslavách dopadá tvrdě na zem. Hráčům se jejich oslavy vrací ve formě nové náročné sezony. První poločas se ještě nesl na mistrovské vlně. Gólem Jana Švece v 17. minutě se ujali vedení, ale to bylo z jejich strany vše.

Ve druhém poločase jako by neexistovali, což vyústilo v mimořádně plodnou osmiminutovku Třeboně a čtyřbrankový nášup. V 72. minutě vyrovnal po rohu hlavou Petr Koktavý a pak už to jelo. Střídající Martin Průcha po dvou brejcích do otevřené obrany přidal v rozmezí tří minut dva góly a otřesené domácí dorazil čtvrtou brankou David Růžička, když jim sebral míč po autu, vnikl do šestnáctky a přesnou ranou nedal Blažkovi šanci. 

Domácí odešli jak fyzicky, tak psychicky. Třeboňští vyhráli zaslouženě, protože pro ně nova sezona, na rozdíl od domácích, již začala. Závěr takticky dostřídali a domácí nepustili ke kloudné akci. Nedobytná tvrz Želeč padla po dlouhých 20 zápasech. Posledně byla doma pokořena 1. dubna 2017, kdy podlehla Katovicím 1:3. V minulé mimořádné sezoně ztratila jen dva body remízou s Osekem.


Napsal(a) Martin Wipplinger, Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák