Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sláva Rožboud: Byla to povedená sezóna

 
pátek, 28. června 2019, 19:26

Dalším trenérem v Akademii Dynama, kterého jsme požádali o zhodnocení uplynulé sezóny, je Stanislav „Sláva“ Rožboud, jenž je hlavním koučem kategorie U16 a pro kterého to byla první sezóna po jeho návratu z Kanady, kde několik let jako trenér působil.

Úvodem obligátní otázka, jak hodnotíte právě skončenou sezónu?
Hodnotím ji velice kladně. Před sezonou jsme si určili nějaké cíle, za kterými jsme šli. V první řadě se prezentovat útočnou kombinační hrou. V některých utkáních se nám to dařilo lépe a někdy, jak to ve fotbalu bývá, se prostě tolik nedařilo. Nejlepší zápasy jsme sehráli s Viktorií Plzeň. Hrál se fotbal nahoru dolů, padlo mnoho branek, ale hlavně jsme obě utkání vyhráli! Celkově si však myslím, že těch povedenějších utkání bylo určitě více. Kluci si dali za cíl skončit do třetího místa. To se nám bohužel nepovedlo (4. místo ČLMD), ale o to větší motivaci by měli mít v další sezoně této mety dosáhnout. Budu jim držet palce!

Udělali hráči za ten rok pokrok?
Jsem rád, že kluci byli schopni hrát s každým soupeřem otevřenou partii. Ukázali, že mají dovednosti a sebevědomí porazit každého. Někdy musíte zkousnout porážku, ale nebylo mnoho zápasů, kdy bychom mohli říct "Tak na tyhle chlapci nemáme!” Je to jen o naší koncentraci a důslednosti. Věřím, že se kluci budou nadále zlepšovat a dělat sobě i klubu radost.

Vyzdvihnete některého hráče šestnáctky?
Kdo mě zná tak ví, že na prvním místě je tým! Jeden bez druhého by nezmohl nic. Velice spolehlivě nám chytali oba brankáři, každý z hráčů pole měl své skvělé, ale i horší dny. Když bych měl říct jen jedno jméno (abych nebyl alibista ?), tak David Krch. Měl vyrovnané výkony po celou sezonu a byl naším nejlepším střelcem z pozice záložníka.

Jak jste vy sám spokojený s působením svým a svého realizačního týmu?
Byla to moje první sezona po návratu do Čech. Moc jsem se těšil na práci s tímto ročníkem. Kluci v RFA odvedli velice dobrou práci a věřím, že jsem na ně dobře navázal. Chci se neustále zlepšovat a proto nemůžu být 100% spokojen. Vždy se dají věci udělat ještě lépe! Něco se nám povedlo více, něco méně, ale vezmu si z toho pro příště ponaučení a budu se jej snažit využít hned v příštím ročníku, kdy přebírám kluky narozené v roce 2004.
Vybral jsem si k sobě jako asistenta Davida Tomáška, což se ukázalo jako dobrá volba. Je to poctivý kluk, který má ohromnou chuť pracovat a mohu se na něj naprosto spolehnout.

Co byste řekl k zázemí klubové akademie, přece jen máte po působení v Kanadě s čím srovnávat.
Jsem moc rád součástí projektu klubové akademie, který se rozjel minulý rok. Na tuto práci jsem se vyloženě těšil. Utvořil se tu výborný kolektiv trenérů a dalších kolegů, který táhne jedním směrem. A nad vším bdí sportovní manažer Petr Benát, který odvádí skvělou práci. Máme na české poměry opravdu nadstandardní podmínky a zázemí, které nám jiné kluby závidí. Teď už jen tvrdě pracovat, ať zde vyrostou další skvělí fotbalisté jako v nedávné minulosti.

Po krátké dovolené vám začíná příprava na další ročník, jak bude vypadat?
Jak už jsem zmínil, od léta převezmu o rok mladší kluky. Moc se na ně těším. Přípravu začneme v pátek 12.7 a v přípravě nás čeká kromě celků z regionu, také Sparta Praha a Jablonec. Ze zahraničních soupeřů pak Linz a Deggendorf. Celé léto budeme v domácích podmínkách, protože lepší servis nikde jinde pravděpodobně nedostaneme.

Jaké jsou vaše plány a cíle do příští sezóny?
Chci aby kluci dobře zvládli přechod do dorostenecké kategorie, v tom samozřejmě zahrnuji i přechod na střední školu. Vytvořit pro kluky ještě lepší podmínky pro jejich rozvoj. Klást si ty nejvyšší možné cíle co se týká herního projevu a dobře reprezentovat klub.

Minulý víkend jste jako jedni z mála českých týmů odehráli prestižní mezinárodní All Stars Cup, také jste spokojen?
Ano a hodnotím tento turnaj absolutně skvěle, i když jsme výsledkově nedopadli dobře. Organizace turnaje byla precizní, špičkoví kvalitní soupeři a samotné zápasy byly velice poučnými nejen pro hráče, ale i pro nás trenéry. Kluci se přesvědčili, že se dá hrát s každým. Nicméně musím konstatovat, že musíme tvrdě pracovat, abychom mohli plně konkurovat top týmům. Měli jsme velice dobré momenty v každém zápasu, ale to bylo bohužel málo.

Právě se s některými hráči chystáte na cestu do Kanady, těšíte se?
Ano, již za několik dní odlétáme na výměnný pobyt do Ottawy, do klubu ve kterém jsem působil. Společně se mnou také Oliver Polanský a Lukáš Perina, kteří stráví týden v kanadské rodině a budou se účastnit tréninkového kempu v klubu TFC Ottawa. Těším se moc, uvidím se se svými bývalými kolegy, mám tam spoustu přátel. Věřím, že se pobyt bude líbit i klukům, a že je to obohatí. A naopak v průběhu letní přípravy přijede několik hráčů ottawského klubu k nám do akademie na stáž. Je to pokračování spolupráce s tímto klubem, kdy chceme našim hráčům umožnit zahraniční zkušenost a s tím nabízené možnosti do budoucna v podobě studia atd. Pro obě strany velice přínosná věc.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie