Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Karel Havlíček, trenér Dynama U19: Sezónu hodnotím jako velmi podařenou

 
úterý, 11. června 2019, 10:22

Letošní sezóna právě skončila pro kategorii U19, která je tradičním účastníkem nejvyšší dorostenecké soutěže. O její krátké zhodnocení jsme požádali hlavního trenéra U19 Karla Havlíčka.

Karle, jak jste vy osobně spokojen s touto sezónou?
Nakonec musím hodnotit sezónu jako velice vydařenou, skončili jsme na 11.místě, získali 39 bodů, o čemž se mi po úvodním utkání na Spartě, které jsme prohráli 7:0, ani nezdálo. Já "pošilhával" hlavně po 14. místě, které zaručovalo záchranu dorostenecké ligy pro Dynamo. Po mém příchodu v červenci jsem si říkal, že záchrana s ročníky 2000 a 2001 nebude vůbec lehká, protože nepatřily k nejsilnějším. Možná i ten kontrast výkonnosti kluků byl dán také tím, že jsem přišel od druholigových mužů Hradce Králové, což byla (ve vší úctě k našim klukům) jiná kvalita. K těmto ročníkům musím říct, že nám od léta postupně skončilo asi osm hráčů, které to tolikrát (7x týdně) trénovat "nebavilo". Nejvíce mě v této souvislosti mrzelo ukončení Filipa Ardamici, který jako jediný odehrál všechny minuty na podzim. Od té doby se nám na jeho postu levého obránce vystřídalo pět hráčů a pořád jsme hledali nejlepší variantu. A jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré, v týmu zůstali vesměs charakterově dobří a pracovití kluci, kteří se semkli a poctivě na sobě pracovali.

Jak jste spokojen s progresem svých svěřenců?
To je na hodnocení spíše mých nadřízených, ale myslím, že někteří hráči udělali veliký pokrok ve výkonnosti. Že tým potáhnou Jakub Pařízek a Honza Malecha bylo všem jasné, ale přidávali se postupně i další. Z Vaška Míky jsme vyprofilovali solidního, konstruktivního stopera (myšleno zatím pro dorosteneckou ligu), Kevin Strejček po bezgólovém podzimu začal na jaře střílet branky, spolehlivé výkony na konci soutěže podával brankář Daniel Kerl. Soutěž už pravidelně a solidně hrála trojice Martin Červenec, David Pravda a Tadeáš Bečvář, což byli ještě mladší dorostenci r. 2002. Nechci zapomínat i na ostatní, kteří vždy přidali svůj dílek do sestavové mozaiky, ale střídali lepší výkony s horšími.

Kdo byl tedy hlavní oporou kategorie U19?
Na podzim to nejlépe "odtáhl" hlavně Honza Malecha, velice inteligentní hráč, ale i člověk. Bohužel nám kvůli operaci kýly chyběl celé jaro! Na jaře ta trojice byla jasná: Pařízek, Míka a Talovierov ! U posledně jmenovaného se musím zastavit. Maksymův příchod byl pozitivním zlomem. Přišel z Ukrajiny, s Vaškem Míkou vytvořil výbornou stoperskou dvojici, která patřila kvalitativně k nejlepším v lize. Vzhledem k jeho dispozicím má před sebou dle mého ligovou budoucnost.

Jak jste vy sám spokojený s působením svým a s působením svého realizačního týmu?
Myslím, že jak na podzim s Honzou Dvořákem, tak na jaře s Markem Peterkou jsme se snažili klukům vytvářet co nejlepší podmínky k růstu jejich výkonnosti a vše klapalo.

Podmínky pro práci v klubové Akademii vám také vyhovují?
Zatím si nemám na co stěžovat. Areál vynikající, vše na jednom místě, travnaté plochy, dvě umělé trávy, hala a stále se vylepšuje. Naposledy postavené workoutové hřiště. Myslím, že je tu i výborná parta trenérů, máme k dispozici kondiční trenéry, maséry, fyzioterapeuta...

Kdy začínáte letní přípravu a jak?
Příprava na novou sezónu nám začíná 8. července. Kluci dostali čtrnáctidenní individuální plán domů, tak aby přišli a mohli jsme hned začít naostro. Letní přípravné období je krátké, tak je to potřeba. Odvíjet se bude pouze v domácích podmínkách a odehrajeme šest přípravných zápasů. Zajímavá bude také konfrontace s akademií rakouského Lask Linz, s kterou jsme navázali užší spolupráci.

Jaké máte plány a cíle do příští sezóny?
Rád bych si dával vyšší cíle než letos, ale uvidíme, jak silné spojení bude ročníků 2001 s ročníky 2002.

Pocházíte z východočeského kraje, jak se vám líbí v jižních Čechách?
Město je krásné a celý Jihočeský kraj je úchvatný. Byl jsem tu i kdysi s rodinou v Třeboni na dovolené a jezdili jsme po památkách. Samozřejmě Hluboká, Č. Krumlov, Tábor, Týn nad Vltavou... Sám jsem teď byl už třikrát vycházkově na Kleti.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto Jan Škrle