Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pozátěžová regenerace – statický strečink

 
čtvrtek, 30. května 2019, 14:06

V prvním dílu našeho seriálu Fyzio, věnujícího se zdravotní problematice hráčů, jsme se věnovali flexibilitě, jejímu testování a obecně jsme zmínili i nutnost strečinku před a po zátěži. Dnes se budeme podrobněji věnovat pozátěžové regeneraci – statickému strečinku. Tuto problematiku pro nás výborně zpracovali fyzioterapeuti Akademie PhDr Radek Pícha, Mgr. Pavel Jůn a kondiční trenér Akademie Jiří Exner.

Přínos a nastavení statického strečinku ve fotbalu.

Zkrácené svalové skupiny a nesprávné držení tělashledáváme velmi často a to i u aktivně sportujících dětí a mládeže.  Vysvětlíme Vám tedy pozitiva základního typu strečinku pro uvolnění svalstva a jeho postupné natažení do správné fyziologické délky, neboť je to nutné nejen pro správně fungující svalovou soustavu, ale také pro uvolnění a centraci hlavních kloubů. O velkém významu uvolňování statickým strečinkem na konci tréninkové nebo zápasové zátěže z hlediska zlepšení zotavení po náročných fotbalových trénincích nebo zápasech je třeba stále hovořit a stále to opakovat, neboť právě v tomto sportu jsou četná poranění často spjata právě se zkrácením a nedostatečnou regenerací. Sportovci a trenéři by tedy měli strečink (a to nejen ten statický) zařadit do základního tréninkového procesu a to tak, aby se stal neodmyslitelnou rutinou, prostě aby sportovec měl od dětství automaticky zažité: skončí trénink = jdu se protáhnout.

Jaká jsou tedy pozitiva a proč je strečink užitečný?

-strečink obecně optimalizuje proces, při kterém se sportovec snáze učí porozumět svému tělu, vnímat a oddělit svalové skupiny, které mají tendenci ke zkrácení a přetížení

-strečink po tréninku snižuje svalové napětí

-strečink snižuje svalovou bolestivost a vede k urychlení regenerace

-strečink snižuje nebezpečí úrazů, například podvrtnutí kloubu nebo natažení svalu

-strečink přispívá k prohloubení duševní i tělesné relaxace sportovce

-strečink prohlubuje pohybové vnímání

Jak tedy správně provádět statický strečink a čeho se při tom vyvarovat?

Pro obecně správné provedení dodržujeme několik zásad. Statický strečink by měl být prováděn vždy s maximálním soustředěním na danou oblast, tzn. v nejlepší možné výchozí pozici pro protažení daného svalu. Doba trvání tohoto protažení je mnohonásobně delší, než je tomu u úvodního dynamického strečinku (rozcvičení) před výkonem. Statický strečink by měl trvat minimálně 20 vteřin pro požadovanou svalovou skupinu. Určujícím faktorem je pro nás pocit příjemného protažení, nikoliv bolest, jak bývá často zaměňováno. Při efektivním protahování svalstva končetin dbáme na napřímení trupu.

Níže Vám ve fotogalerii přinášíme několik tipů na základní cviky statického strečinku. V dalším dílu seriálu Fyzio se budeme věnovat strečinku dynamickému.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie