Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nový seriál o výživě mladých sportovců

 
pondělí, 21. ledna 2019, 18:15

Kondice a správná výživa je nedílnou součástí v životě sportovce (fotbalisty nevyjímaje) již od dětství. Podobně jako například zdravotní problematika, které se také na našem webu věnujeme dlouhodobě, připravili jsme si pro Vás s naším kondičním trenérem a výživovým poradcem Jiřím Exnerem seriál věnující se i tomuto tématu.

Jirko, jaké jsou zásady v nastavení správné výživy sportujících dětí a teenagerů?
Sestavení vhodného jídelníčku řešil jistě někdy v životě každý z nás. V tomto odvětví je ale mnoho mladých sportovců v roli úplných nováčků, kteří sice mají spoustu nadějí a cílů jakých výsledků by rádi ve svém sportovním životě dosáhli, bohužel ale jen samotný tréninkový proces, odehrané zápasy, regenerace a podobně k tomu nestačí, bez správné výživy to nelze.

Je to tedy dlouhá cesta, čítající spoustu nástrah, jak tedy začít?
Vzhledem k tomu, že tato problematika je opravdu velmi obsáhlá, je důležité začít postupně a to nejprve jednotlivými základními body, které se objevují vždy a které si v dalších dílech rozebereme podrobněji. Často v nich ale nezáleží jen na jednotlivci samotném, ale v případě dětí zejména na rodičích. Mezi základní body, bez kterých nelze začít řadím tyto:

1) Přesvědčení rodičů

Na co může vždy mladý sportovec narazit a co bude také stěžejním v jeho stravování je skutečnost, že jemu se do určitého věku o stravu starají rodiče. Prvním úkolem jeho a jeho trenérů je tedy přesvědčit je o cíli a snaze, kterou chce se změnou jídelníčku provést, neboť bez jejich maximální podpory by se jeho cesta a progres velmi zkomplikovaly. U některých, těch sportovněji založených, nebo těch co v mládí sami sportovali to půjde snáze, u některých hůře, ale z mých zkušeností mohu říci, že to lze.

2) Úprava stravy obecně

Úprava stravy je tedy tím zásadním, co by mělo každého ambiciózního mladého sportovce zajímat. Jak tedy i z toho minima co vám nabízí aktuální stav, vytěžit maximum? Základní poučkou zůstává, neměňte svůj jídelníček od základů. Ani to vlastně prakticky nejde. Snažte se do každého svého jídla zapojit kvalitní bílkovinu, komplexní sacharid, určité množství prospěšné vlákniny a také samozřejmě i zdravé tuky. Detailněji rozebereme v dalších článcích.

3) Nástrahy výživy kolem nás

Nástrahy jsou vždy kolem, může se jednat o samotnou nedostatečnou stravu jak výživově či množstvím doma či ve škole, nebo nástrahy nadměrné konzumace sladkostí, a nebo i nástrahy pocházející z nevědomosti, kdy si jedinec samotný obstarává například předtréninkovou svačinu v supermarketu.

4/ Doplňky stravy v jídelníčku teenagera

Poslední základní bod se může pro mnoho lidí zdát jako zbytečný. Není to pravda. I v jídelníčku dětí a teenagerů mají některé vitamíny a minerály svoje nezastupitelné místo, a to nejen proto, že vám napomáhají zvýšit kvalitu výživy, ale také zlepšují regeneraci a posilují imunitní systém mladého často velmi intenzivně trénujícího jedince.

Těmito základními body tedy začneme náš nový seriál, v němž se pokusíme velmi dopodrobna seznámit naše mladé sportovce, jejich rodiče a trenéry s úskalími této často probírané problematiky, která je dle mého soudu velmi podceňována. Cítím, že mým posláním není pouze jen kondiční stránka mých svěřenců, ale jejich vhodnému nasměrování i v této oblasti.

Je úprava stravy pro rodiče náročná například časově nebo finančně?

Kdepak (smích), ani náhodou, vařit zdravě je cenově i časově téměř stejné. Důležitá je volba surovin a vědět co, proč a jak. A s tím jim trochu pomůžeme, jak třeba těmito články, tak i trochu také i videorecepty, kdy budeme společně s hráči samotnými připravovat jednoduchá zdravá jídla v rámci naší Dynamo Akademie TV. Také se na mě můžou rodiče i hráči ohledně jejich jídelníčku a výživy obecně kdykoliv obrátit, rád jim poradím.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie