Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nový seriál o zdravotní problematice hráčů

 
čtvrtek, 1. listopadu 2018, 22:48

Kompenzační cvičení, dynamický strečink, statický strečink, flexibilita... To jsou nejen v moderním fotbalu věci, bez kterých se hráč v dnešní době neobejde, pokud chce ve své sportovní kariéře předejít zraněním. Co si ale pod tím přesně představit? A víme, jak správně na to?

V nedávné době jsme zveřejnili rozhovor s naším hlavním fyzioterapeutem PhDr. Radkem Píchou o zdravotní problematice hráčů obecně a v souvislosti s tím, jak v tomto směru pracujeme s hráči v klubové a regionální akademii.

Po ohlasech a dotazech z některých klubů jsme se rozhodli věnovat se tomuto tématu na našich stránkách podrobněji a pro naše čtenáře z řad trenérů, rodičů, hráčů, jsme připravili nový seriál nazvaný Fyzio, který najdete na našem webu pod stejnojmenným odkazem. Pravidelně zde budou naši fyzioterapeuti v čele s PhDr. Radkem Píchou zveřejňovat příspěvky jak, proč a co... z oboru zdravotní problematiky fotbalistů.

Věříme, že tento seriál bude přínosným jak pro trenéry z jiných klubů, tak i pro rodiče či hráče samotné. Pilotní díl projektu Fyzio s názvem Flexibilita – testování si můžete přečíst přímo teď.

 

Flexibilita – testování

Flexibilita neboli rozsah pohybu v kloubech je velmi důležitým předpokladem pro správné fungování lidského těla. Pokud je flexibilita svalů snížená, hovoříme o svalovém zkrácení.

Ke zkracování svalů dochází nejčastěji vlivem sportovní zátěže – proto je důležité provádět strečink při každé sportovní aktivitě. Když má sportovec zkrácené svaly, je snížený jeho výkon a má větší předpoklad ke zranění.

Rozlišujeme STATICKÝ a DYNAMICKÝ strečink. Statický je nejvhodnější provádět po tréninku – je to "klasické", pomalé protažení svalových partií, které se zatěžováním zkracují.

Dynamický strečink volíme před tréninkem. Po zahřátí organismu zvětšujeme rozsah pohybu pomocí švihových pohybů. Tento strečink je intenzivnějšího charakteru, ale trvá kratší dobu.

Pro efektivitu strečinku je rozhodující kvalita provedení. Správně provedený strečink zlepšuje svalovou regeneraci a působí jako prevence proti zranění pohybového aparátu.

V Regionální fotbalové akademii a klubové akademii Dynama jsou hráči pravidelně testováni z flexibility. V následujících bodech budou popsány základní testy flexibility. Tento materiál může posloužit k testování flexibility pohybového aparátu i ve vašem klubu.

 

Protažení hamstrings (zadní stehenní svaly)

Hodnocení: 0-1-2-3

U všech poloh nutné dodržet propnuté koleno protahované nohy

0 – velké zkrácení – nedosáhne 1. pozice

1. Pozice – koleno pokrčené

2. Pozice – koleno propnuté

3. Pozice – leh na zádech

 

Hloubka předklonu v sedě (zadní stehenní svaly, lýtkové svaly, zádové svaly)

Hodnocení – délka přesahu v cm

 

Široký sed rozkročný – lokty na zem

Protažení zadních stehenních svalů, třísel a zádových svalů

Hodnocení – ANO/NE

Testovací poloha – nohy rozkročení 90st., lokty na zemi

 

Protažení gluteus (svaly v hýžďové oblasti)

Testovací poloha – viz foto

Hodnotíme: ANO/NE – Sedací hrbol pokrčené nohy (zde pravé) na zemi, hlava na koleni

 

Protažení nárty

Hodnotíme: ANO/NE

Správné provedení – není mezera mezi nárty a podložkou

 

Protažení flexorů (ohýbačů) kyčlí - m.illiopsoas (bedrokyčlostehenní sval), přímá hlava stehenního svalu.

Správné provedení – hodnotíme ANO

Zde testujeme protažení svalů v oblasti levé kyčle – Testovaná noha klesá pod úroveň bedny, bérec levé nohy je volně

 

Nesprávné provedení – hodnotíme NE

Zkrácení svalů v oblasti levé kyčle – Testovaná noha neklesá pod úroveň bedny (zkrácení illiposoas), bérec levé nohy trčí dopředu (zkrácení přímé hlavy stehna).

Napsal(a) Dan Mikulička, PhDr. Radek Pícha | Foto SK Dynamo Akademie | Zdroj SK Dynamo Akademie