Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Akademie Dynama po dvou měsících provozu

 
středa, 12. září 2018, 01:40

Od oficiálního startu „dynamácké“ klubové akademie uplynuly dva měsíce. Jaký byl rozjezd, co se podařilo nebo v čem naopak akademii tlačí bota? Funguje vše jak má? Na tyto a další otázky odpovídá technický ředitel akademie Tomáš Maruška.

Tomáši, akademie má za sebou od oficiálního startu dva měsíce. Přípravy však začaly ještě o několik měsíců dříve. Jaký je aktuální stav?
Jsme zatím tak na pěti procentech toho, kam se chceme posunout. Někomu se může zdát, že je to málo, ale my chceme vše postavit na pevných základech a počítáme s tím, že nám celá změna do plného chodu Klubové akademie bude trvat cca dva roky. Navíc teprve nyní, se startem školního roku se postupně budou některé zásadní body objevovat. Například práce fyzioterapeuta pro U12 a U13 na ZŠ Máj, odpolední svačiny po trénincích atd. To nejtěžší a nejdelší bude ujednocení společné metodiky a vytvoření pevných vztahů v regionu. Na to jsme se bohužel, a je to logické, ještě z organizačních důvodů změn pořádně nedostali.

Během příprav a teď již i "ostrého" provozu akademie absolvuješ spoustu jednání s jihočeskými kluby, partnery, rodiči, hráči. Máš již nějakou zpětnou vazbu jak je v regionu nová akademie vnímána?
Ano. Od akademie je velké očekávání. Což je dobře a jsem přesvědčen, že dané očekávání vrchovatě naplníme. Navážu však na předchozí odpověď. Je nutné si uvědomit, že to bude trvat cca dva roky. Základem budou především vztahy v regionu. Celý proces bude závislý na tom, jak ostatní kluby pochopí, že i oni z Klubové akademie budou těžit a jak rychle překlopí myšlení, že pokud mají ve svém týmu šikovného hráče (jinými slovy, že oni jako trenéři vychovali šikovného hráče), musí ho posunout o stupeň výš. A to znamená ve věku max. 11 let do nejbližších sportovních tříd (proto je budujeme v každém okresním městě), ze sportovních tříd ti nejšikovnější do Regionální akademie FAČR, následně ti nejšikovnější do Klubové akademie, a při dojezdové vzdálenosti být rovnou v Klubové akademii. Pokud si některý trenér myslí, že o něj nemůže přijít, že nemůže nyní jeho nejšikovnější hráč odejít, protože by jejich tým tím tratil, tak tím tomu hráči hrozně ubližuje. Hraje tím pouze a jen na své ego, že nechce, aby prohrával on a jím vedený tým a je zaměřený na týmový výkon. Nikoliv na rozvoj hráče.
Vnímám i to, že většina lidí vidí chod Klubové akademie především v tom, jak jsou hráči například oblečeni. Že by měli mít na trénování ty nejdražší míče atd. Ale o tom to není.

Do akademie přišla spousta nových tváří, realizační týmy jednotlivých kategorií jsou také zcela nové. Jak jsi spokojen s dosavadní prací svého týmu? 
Na všech vidím obrovskou snahu a chuť k práci. I přes to, že se na začátku potýkáme s řadou problémů, jsem velmi rád, že se k nim staví pozitivně a snaží se je řešit. Vůbec si například nedovedu vše představit bez Petra Benáta, jeho pozitivní přístup, myšlenky, vzhled do problematiky atd. Super. Nebo to, jak se nám podařilo poskládat a přivést trenéry z celé ČR, nám dnes závidí mnoho jiných Klubových akademií. Ale má pochvala se netýká jen trenérů, celý realizační tým akademie od fyzioterapeutů a masérů, přes marketing až po třeba správce tréninkového centra, tak všichni makají na sto procent. Teď od září začneme pracovat i na společné metodice napříč všemi kategoriemi a každý trenér bude toho součástí.

Poslední měsíce tě člověk vidí většinou s telefonem na uchu, jednání střídá jednání. Zbývá ti také nějaký čas na osobní život?
Nyní opravdu málo. Respektive žádný. Strašně mi v tom pomáhá manželka a celá rodina. Věřím, že se to během září již částečně uklidní a budu moci najet na pravidelný režim, který je spojen s tím školním. Díky tomu přibude čas i na rodinu.

Napsal(a) Dan Mikulička | Foto SK Dynamo Akademie
 


 
Reklama