Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Krajský fotbal slaví 100 let. Jubileum připomene unikátní kniha

 
středa, 6. března 2019, 16:11

Když byla v neděli 16. března 1919 založena v Táboře Jihočeská župa footballová, noviny to přešly bez zájmu. Na pár řádcích to zaznamenaly jen Národní listy o tři dny později. Přitom šlo o přelomovou událost. Jihočeský fotbal, mající prokazatelně kořeny už na konci 19. století, dostal první organizaci, která zastřešila zdejší kluby, připravila župní soutěže a postupně do něho vnesla řád, systém a organizaci. Její současný nástupce Jihočeský krajský fotbalový svaz si tak v neděli na valné hromadě v Hluboké nad Vltavou připomene rovných 100 let existence.

Mimořádné výročí oslaví křtem unikátní knihy 100 let jihočeského fotbalu (1919 -2019), kterou připravili Michal Průcha a Zdeněk Zuntych, dvojice fotbalových badatelů, která má za sebou už několik pozoruhodných objevu, posouvajících historii fotbalu v Českých Budějovicích až do roku 1899, kdy vznikl kroužek Cercle-footballový, či založení klubu SK ČB až do března 1900.

„Každý historický objev je odměnou za stovky hodin bádání a psaní. V tomto případě to bylo o to těžší, že celou stoletou historii župy a svazu jsme dávali dohromady střípek po střípku, jméno po jméně, klub po klubu, soutěž po soutěži, tabulku po tabulce, protože nikdo se jí dosud nepokusil popsat. Takto vzato jde opravdu o unikátní práci,“ uvádí Michal Průcha.

Více než 200 stran představuje jakousi kroniku výkonnostního fotbalu v kraji jako na dlani sezonu po sezoně. Poznáte tak všechny vítěze krajského mistrovství a později přeboru, detailní tabulky odehraných ročníků, župany a předsedy i klíčové okolnosti a události. A k tomu stovky dobových fotografií, včetně mimořádné fotogalerie takřka všech krajských mistrů za 95 odehraných ročníků od roku 1920! Dva se nehrály a jednou nebyl mistr vyhlášen.

„Když jsem knihu viděl, uvědomil jsem si, že všichni, co na jihu Čech děláme fotbal, jsme součástí něčeho mimořádného, co přes několik generací vydrželo dodnes a naplňuje životy tisíců lidí. Je to silný příběh organizace výkonnostního fotbalu, a jsem rád, že jsme u jeho zrodu mohli být,“ říká Jan Jílek, předseda Jihočeského KFS. Ta je s 23 tisíci členy ve více než 230 klubech nejsilnější sportovní organizací regionu.

Kniha vyšla pod záštitou hejtmanky Ivany Stráské a za podpory Statutárního města České Budějovice nákladem 800 kusů. K dostání bude od pondělí na Krajském fotbalovém svazu v českobudějovické Skuherského ulici čp. 14.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych | Tisková zpráva