Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Milan Barteska nečekaně opouští nováčka krajského přeboru

 
sobota, 1. července 2017, 14:59

Velkou stopu v sezimoústeckém fotbale po sobě zanechal exligista Milan Barteska (44). V obou klubech slavil historické postupy. Se Spartakem vítězství ve třetí lize (2010), v sousedním Sokole letošní postup do krajského přeboru. A v obou případech už platí minulý čas. Jak se Jihočeský fotbal čerstvě dozvěděl, Barteska coby hrající kouč v Sokolu po vydařeném roce a půl náhle skončil.

Před startem A třídy jste vyhlásili útok na postup do kraje, ale začátek tomu neodpovídal.
Máš pravdu, že náš vstup do soutěže neodpovídal tomu, jak dobře nakonec dopadne. Prohráli jsme tři zápasy a vzniklo manko devíti bodů. To nás hodně přibrzdilo.

Co vás nastartovalo k lepším výsledkům?
Nakonec pomohlo vítězství v derby s Meteorem. Herně to z našeho hlediska nebylo nic moc, ale získali jsme první body. A ty nám pomohly se zvednout. Nakoply nás k sebevědomějšímu projevu, který přinášel úspěchy. Podzimu jsme skončili, tuším, pátí, i když kluci měli na víc. Ale nepodařilo se nám dohnat tu počáteční ztrátu.

V zimní přestávce jste nezaháleli a šli za svým cílem.
Tomu jsme podřídili i zimní přípravu, kterou jsme absolvovali v Třeboni. Tam je skvělý areál, který plně ve všem vyhovoval. Mančaft se tam semknul a projevilo se to už v přípravných utkáních, v nichž jsme poráželi i týmy krajského přeboru.

V odvetách jste patřili k nejlepším a zaslouženě vám patřila druhá příčka.
Jaro bylo fantastické. Neprohráli jsme ani jeden zápas a výsledkem byl i postup do krajského přeboru, i když jenom z druhého místa. Dalo by se říct, že úspěšné jaro začalo už v zimě v Třeboni. Neměli jsme v úmyslu nějak stíhat Dražice, jeli jsme na sebe. Hodně nám pomohl i příchod gólmana Plachého. Jeho osobnost i zkušenost byly jedním z klíčů našich úspěchů. A hlavně to, že drželi při sobě. Jaro jsme totiž táhli ve dvanácti lidech. To je taková menší rarita. O to víc může kluky těšit, že dosáhli tak vysoko.

S tuctem hráčů asi krajský přebor hrát nejde. Úzký kádr se nepodařilo posílit?
Museli jsme se připravit na nároky krajského přeboru. To už je o něčem jiném. Zvlášť teď, když si myslím, že jeho úroveň stoupla. Musí se daleko víc trénovat, mít širší kádr. To samozřejmě znamená, najít nějaké posily, které by tyhle nároky splňovaly. Zvlášť když někteří z těch dvanácti kluků, kteří táhli jaro, mají domluvené stáže v zahraničí a budou chybět. Samozřejmě, že se vrátí, ale až po nějakém čase. Tohle doplnění se nějak nedařilo, tak jsem uznal, že bych potom nemohl zaručit výkony, jaké bych si představoval. Proto jsem se rozhodl od týmu odejít. Mrzí mě to, ale znám rozdíl mezi krajem a A třídou. A ten bychom takhle jenom těžko zdolali.

Takže opravdu končíte?
Vedení o tom už ví, oznámil jsem to. Musím ještě hodně poděkovat klukům, kteří tohle všechno dokázali, kteří mi dělali celou sezonu radost. Bylo potěšením s nimi dělat. A nemůžu zapomenout na Láďu Šebka, který pro nás dělal všechno, co bylo v jeho silách.

Budete trénovat jinde?
Teď budu odpočívat, žádné nabídky nemám, on to vlastně ještě skoro nikdo neví, že jsem skončil. Ale každopádně i dál budu jezdit po fotbalech a sledovat, co se kde děje. Samozřejmě mezi ty nejdůležitější budou patřit kluci ze Sokola, abych věděl, jak se jim v kraji daří.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle