Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Karel Vácha: Ke spokojenosti nám chybí čtyři body

 
pondělí, 9. ledna 2017, 11:51

V létě usedla na střídačku mužstva z podzámčí další známá tvář z prvoligových trávníků. Po Martinu Wohlgemuthovi a Karlu Váchovi, který zaskočil u kormidla v závěru minulé sezony, usedl do trenérského křesla František Cipro (69). Dobře rozjetý podzim přibrzdila série zranění, která se podepsala pod pád na deváté místo. V hlubockém dresu se objevilo 25 hráčů, celý podzim odehrálo kvarteto Tomáš Antoš (jediný všech 1 350 minut), kapitán Jan Čermín, Stanislav Legdan a s 10 góly nejlepší kanonýr mužstva Tomáš Tauber.

V podzámčí původně počítali s lepší výchozí pozicí do jara. Příchod ligou protřelého trenéra Františka Cipra přinesl očekávaný impuls. „Deváté místo je pro nás, vzhledem k dobře rozehrané úvodní části, trochu zklamáním. Ovšem nutno dodat, že jsme podzim dohrávali s velkou marodkou, která umístění ovlivnila. Navíc jsme některé zápasy ztratili v posledních minutách a tím přišli minimálně o čtyři body, které nám schází ke spokojenosti,“ hodnotí podzim manažer Karel Vácha mladší.

Na konci podzimní části to bylo ze strany Hluboké jako na houpačce. Porazila jako jediná vedoucí Soběslav, ale body přenechala nečekaně doma Oseku. „Bohužel nám některé zápasy nevyšly výsledkově, ale především z důvodu nekompletnosti mužstva v daných utkáních. Co se týče kvality hry, myslím, že za očekáváním jsme odehráli jen minimum utkání,“ míní bývalý ligový útočník.

Hluboká byla pro soupeře dlouho nedobytnou tvrzí. Po pěti výhrách odvezl všechny body J. Hradec, když domácí zahodili dvě penalty. O senzaci se tu postaral také Osek. „Porážky nás mrzely velice a k nim bych ještě přidal prohru v Želči, to byl obdobný zápas,“ ohlíží se za zbytečnými ztrátami Vácha. V sestavě Františka Cipra hrála prim zkušená dvojice. „Všichni hráči odehráli jak dobrá, tak i horší utkání. Ke stálicím patřili Igor Nitrianský a Standa Legdan.“

A jaký dojem udělala kvalita a celková úroveň přeboru na autora 86 gólů v evropských ligách? „Připadá mi, že díky účasti více jihočeských mužstev v divizi a odchodem velké části kvalitních mladých hráčů do zahraničních nižších soutěží, úroveň krajského přeboru klesá. Je stále těžší získat do mužstva mladé kvalitní hráče. Nechápu, když jsou do výchovy mládeže systémově vkládány finanční prostředky, zakládají se akademie a vše se dělá pro rozvoj mládežnické kopané, proč tedy vychováváme hráče pro rakouská a německá mužstva? Do zahraničí nám tito mladí hráči utíkají zadarmo, místo toho, aby se zkvalitnily domácí soutěže, tak naopak budeme mít v budoucnu problémy s doplňováním kádru. Všiml jsem si, že v našich nižších soutěžích hraje spousta mých vrstevníků a je nedostatek mladých. Časem jistě dojde i k rušení oddílů, ale v zahraničí bude našich stále dost,“ mrzí Váchu neustále odchody do zahraničí.

Soutěž je vyrovnaná, o tom se přesvědčila i Hluboká. „Téměř všechna mužstva podávají nevyrovnané výkony a k získání bodů některým stačí pouze bojovnost jejich hráčů. Právě to svědčí o nepříliš vysoké kvalitě soutěže. Naše mužstvo je v tabulce deváté a nebyl zápas, ve kterém by nás soupeř z popředí tabulky jednoznačně přehrál.“ Za osobnosti považuje Karel Vácha dvojici hráčů s tvořivými schopnostmi. „Radim Pouzar a Igor Nitrianský, oba zkušení, poctiví a především kvalitní hráči, kteří na hřišti nechají srdce v touze po vítězství, což u spousty hráčů nastupující generace postrádám.“

Volno skončí Hlubockým druhý týden v lednu, kdy zahájí zimní přípravu. Dojde k odchodům a příchodům hráčů. „Pokusíme se kádr doplnit, což bude těžké, ale na druhou stranu, pokud budou naši všichni hráči zdravotně v pořádku, pak ani nutnost doplnění kádru nebude potřebná,“ doufá, že se marodka přes zimu vyprázdní.

Hluboká půjde do druhé poloviny soutěže s jasným plánem. „Posunout se v tabulce výše a předvádět kvalitní výkony,“ uzavírá Karel Vácha.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle