Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Výhru Bernartic s Vimperkem zařídil v závěru Novák

 
úterý, 18. dubna 2017, 07:31

V rámci 17. kola krajské I. A třídy se v Bernarticích utkala domácí jedenáctka s Vimperkem. I přes momentální umístění obou mužstev ve výsledkové tabulce probíhajícího ročníku toužil soupeř odvést alespoň bod i s ohledem na podzimní poněkud vyhecované utkání na jeho půdě.

První poločas se odehrával pouze mezi vápny s dobře zajištěnými obranami a skončil bezbrankově. Ve druhé části utkání se již ukázal lepší herní projev domácích a bylo to asi i tím, že hostům díky celoplošnému napadání rozvíjejících se akcí domácích docházeli síly. Bernartickým se však při stálém tlaku nedařilo zaznamenat první branku utkání, ale zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se jim to povede. Nakonec k tomu došlo až pět minut před koncem utkání, kdy po nastřeleném břevně a následném rohovém kopu se konečně stoperovi podařilo rozvlnit síť a domácí si mohli hluboce oddechnout při zisku všech bodů.

První ohrožení vimperské brány nastalo v 9. minutě po standardní situaci. Po rohovém kopu Václava Homoly však pouze líznul míč hlavou na zadní tyči stoper Novák a ten skončil po teči hostujícího beka v autu za brankovou čárou. Repete z druhé strany si dali oba aktéři a skončilo stejným efektem. Ve 13. minutě si Rakovan dobře zakombinoval s Vítem Fučíkem a postupovali dva na jednoho. Finální přihrávka se jim však nepovedla a ze solidní šance nebylo nic. Ve 20. minutě se odvážili k první střele i hosté a pokus Pospíchala z levé strany skončil pouze nad Fučíkovou svatyní. Další šance domácích o tři minuty později nastala po střele Kloboučníka, kdy Rakovan odražený míč dobře nezasáhl a jeho málo razantní střela skončila v náručí hostujícího gólmana Hrubého.

Ve 31. minutě Češkův centrovaný míč z trestného kopu téměř z poloviny hřiště dobře směřoval k zadní tyči na hlavu Víta Fučíka, avšak ten jej minul. Ve 36. minutě se naskytla asi nejnebezpečnější akce domácích v první části hry. Hlavičku Rakovana směřující do levé šibenice vytáhl brankář Hrubý i za cenu nepříjemného nárazu o tyč do bezpečí. Ve 39. minutě měl tento bernartický forvard další vynikající šanci. Po rohovém kopu se k němu odrazil míč, od povrchu se trochu jinak odrazil, než střelec očekával a jeho zakončení z dobré pozice skončilo nad Hrubého bránou. Poločas tedy dopadl bezbrankově.

Do druhé půle nastoupili hosté po celkem vyčerpávajícím napadání domácích borců s trochu jinou taktikou. Už tak vysoko nerozbíjeli kombinace domácích hráčů, stále důkladně zabezpečovali obranu a snažili se udržet bezbrankový stav až do konce utkání. Tím se pro Bernartice otevřel střed pole a začali hrát svou nátlakovou hru s mnoha šancemi, ty však pohříchu zůstávaly dlouho nevyužity.

S blížícím se koncem utkání tlak ještě stupňovali a to se jim nakonec vyplatilo. Ale od počátku. V 53. minutě hledal Rakovan přihrávkou z levé strany na přední tyči Víta Fučíka, ten však měl míč na dlouhou nohu a z dobré kombinační akce zakončení nenastalo. Rakovan nahrával v 68. minutě z levé strany na Daniela Homola a jeho první kontakt s míčem na hřišti mohl skončit brankou. Trefil však z bezprostřední blízkosti jen vimperského brankáře. V 78. minutě si to aktéři dobré akce před deseti minutami zopakovali v obráceném gardu. Daniel Homola z pravé strany našel nabíhajícího Rakovana na druhé straně. Jeho hlavička však skončila pouze vedle tyče.

Rozhodující okamžik utkání nastal v podstatě v 84. minutě. Prudká střela Daniela Homoly se odrazila od břevna před brankovou čáru a obránce hostů míč odklidil na roh. Právě z něho padlo rozhodnutí celého zápasu. Ten zahrával autor poslední šance Daniel Homola zprava. Jeho dobře kopnutý točený míč směřoval na přední tyč, tam si naběhl stoper Jakub Novák, nohejbalově uklidil míč do vimperské sítě a domácí radost mohla propuknout naplno - 1:0.

Zápas se dohrával v klidu. Domácí dál presovali hosty na jejich polovině hřiště a ti již neměli dostatek sil ve zbývajícím čase stav utkání změnit. Celé utkání se odehrálo v přátelské atmosféře a dalo zapomenout na podzimní vyhecovaný duel na Šumavě, kdy Bernartičtí přišli o tři hráče v poli potrestané vyloučením.

K příštímu utkání cestují Bernartice do Vodňan. Tam se utkají se soupeřem, s kterým odehráli vždy kvalitní zápas a nechtějí se vrátit z jeho trávníku s prázdnou. Utkání se hraje v sobotu 22. dubna v 17 hodin.

Sokol Bernartice – Šumavan Vimperk 1:0 (0:0)

Branka: 85. Jakub Novák. Rozhodčí: Lovětínský - Havlík, Blažek. ŽK: 1:1 (28. Kloboučník - 36. Jan Děd ml.). Diváků: 120.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Ťupa, Novák, Trantina, Tomáš Češka - Kloboučník, Kukrál (67. Daniel Homola) - Mir. Suchopár (46. Mrkáček), Vít Fučík, Václav Homola (71. Sláma) - Rakovan. Trenéři Petr Vašíček a Pavel Schorník.

Vimperk: Hrubý - Jan Děd ml., Sedláček, Psutka, Pospíchal - Podskalský (56. Pankratz), Petr Vondrášek (K), Blahout, Jan Čech (86. Vachta) - Samohejl (73. Šimandl), Radek Ketzer. Trenér Michal Uhlík.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák