Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zázraky se dějí. Nově poskládaný Velešín vyhrál derby ve Větřní

 
čtvrtek, 24. srpna 2017, 10:50

V létě to s velešínským fotbalem vypadalo všelijak. Po hráčských odchodech dokonce vedení klubu zvažovalo odhlášení z I. A třídy. Zrušeno bylo jen béčko v okresní soutěži a nevděčné role se ujal nový kouč Miroslav Lenčéš.

Funkcionáři klubu měli v létě moře práce, aby dali nové mužstvo dohromady, což ocenil i kormidelník Lenčéš:  „Za prvé bych chtěl poděkovat výboru FC Velešín, že dotáhl dokonce přestupy hráčů Papouška a Šálka. Za druhé, že přemluvil „Kasiho“ Trummera, aby zůstal ve Velešíně. Měl nakročeno do Kamenného Újezda. A za třetí, poděkovat předchůdci Stanislavu Kyselovi, že jsem po něm zdědil sehranou obranu v čele s Trummerem a brankářem Schneiderem.“

Jak trenér Lenčéš prozradil, celý týden před prvním mistrovským zápasem prožil v obavách. „Ve čtvrtek po tréninku jsme měli jistotu pouze šesti hráčů z A týmu. Ale v sobotu jsme nakonec s doplněním hráčů z B týmu a dorostenců odjeli do Větřní v patnácti lidech. To mě opravdu potěšilo. Ze zápasu ve Větřní jsme opravdu měli strach, abychom nedostali pořádný příděl, protože jsem věděl, že Větřní pod vedením Zbyňka Ginzela posílili mužstvo kvalitními hráči,“ měl respekt z první soupeře.

Lekce z produktivity

V úvodu zápasu mělo Větřní drtivou převahu a už do 3. minuty dvakrát nastřelilo tyč a dva pokusy zlikvidoval brankář Schneider. Za pět minut podnikl Velešín první útok a po střele Šálka šel do vedení.

Domácí opět tlačili, ale ve 24. minutě po obranném odkopu se míče zmocnil hostující Mikeš, unikl obraně, nahrál před branku Šálkovi a novic v týmu Velešína zakončil podruhé. To domácí evidentně zaskočilo. A přišla 35. minuta, kdy Pomije vyhrál na polovině hřiště souboj s dvěma domácími hráči, poslal do brejku Mikeše a ten s ledovým klidem proměnil. Po půl hodině vedl Velešín 3:0!  

„To už byl pro domácí šok, protože oni své šance neproměnili. Musím říci, že otřepané přísloví nedáš – dostaneš se konečně kladně otočilo v náš prospěch,“ podoktl k mimořádné produktivitě Lenčéš. Gólu se nakonec Větřní dočkalo. „Když už jsme čekali, že rozhodčí ukončí první poločas, domácí hráč se opřel do střely a z 23 metrů to parádně trefil k tyči a snížil na 1:3,“ řekl ke kontaktní brance Plišky, posily z Č. Krumlova.

Čtvrtý gól rozhodl

Druhý poločas začal znovu velkým tlakem domácího mužstva, ale velešínská obrana všem atakům odolávala. V 51. minutě se hosté vymanili z tlaku, po pravé straně utekl Mikeš, nacentroval před branku na volného Švába, jenž nedal domácímu brankáři Pavelkovi šanci a zvýšil na 1:4.

Nepříznivý stav vyburcoval domácí ještě k většímu tlaku, začalo přibývat standardních situací. V 65. minutě vyšel domácím nádherný signál a Cifreundem snížili na 2:4. Ze stálého tlaku chybovala hostující obrana a za podražení byla nařízena penalta, kterou Weinhard s jistotou proměnil – 3:4. Tlak domácích byl stále intenzivní, avšak střely létaly mimo Schneidrovu branku. Při jednom obraném odkopu v 79. minutě běžel Hrmo od půlky sám na domácího gólmana, ale přehodit ho se mu nepovedlo.

„Do konce utkání kopali domácí ještě pět rohů, ale naše obrana už na branku nic nepustila. Velešínští rytíři svůj hrad už ubránili. Musíme si dát ruku na srdce, dnes lepší mužstvo nevyhrálo,“ uznal po cenné vítězství Miroslav Lenčéš. Příštím soupeřem jeho týmu bude ambiciózní Junior Strakonice.

SK Větřní – FC Velešín 3:4 (1:3)

Góly: 45. Pliška, 65. Cifreund, 75. Weinhard (pen.) - 8. a 24. Šálek, 35. Mikeš, 51. Šváb.

Velešín: Schneider – Zimek, Pomije, Trummer, Severa (88. Čulík) – Šváb, Papoušek, Šálek, Hrmo – Mikeš, Trestr (90. Škuta). Trenér Miroslav Lenčéš.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Miloslav Kusbach